(11.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Připsal jsem vás k návrhu na opakování druhého čtení k panu poslanci Brázdilovi.

Paní poslankyně Balaštíková. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já jsem vlastně v tom prvním volebním období, kdy tu bylo ANO, byla předkladatelkou těchto změn, i v tom druhém, a bojovala jsem za to. Kolegové, bohužel, opravdu jsem viděla, jak ty kontroly probíhají, a účastnila jsem se jich. Je mi i líto pracovníků hygieny, proto tady nechci už proti nim vystupovat. Ale kolegové, opravdu nevíte, jak to probíhá? Opravdu je mi to líto, že jste měli ten tisk sedm měsíců a nepřečetli si ho a nezjistili, že tam tahleta vsuvka je. Je to přílepek, máte pravdu, ale přílepky tady my děláme. Pro mě je důležité, že se neberou hygieně ani peníze, ani pracovníci a hledá se to naplnění, které ona opravdu dobře umí, a i covidová situace to ukázala. Nebudu říkat, který z dozorových orgánů je lepší.

To, co navrhoval kolega Kasal, prostřednictvím vás, pane předsedající, se zkoušelo, pane kolego. To se zkoušelo a nefungovalo to kvůli systému řízení, a jak je řízena hygiena a SZPI. V podstatě aby se tyhle dozorové orgány nějak sjednotily, aniž by si furt volali jednotliví ředitelé jak už krajských hygienických stanic, nebo Státní zemědělské a potravinářské inspekce, tak ten systém nešel propojit. Opravdu se to zkoušelo půl roku, nefungovalo to, bylo to za předešlých ministrů. Takže vím, o čem hovořím.

Jenom na obhajobu toho, že tedy nemáte úplně ve všem pravdu a měli jste ten zákon přečíst. Nebudu soudit, kdo je více vinen, ale myslím si, že oba dozorové orgány jsou velmi kvalitní, a budu ráda, když se přestane zemědělství se zdravotnictvím hádat a najdeme tu společnou cestu, jak tu práci v těch otevřených i uzavřených potravinářských systémech vlastně dělat společně. To je všechno, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní s přednostním právem pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Ještě jednou se omlouvám. Pokud je chyba na mé straně, tak nechť. Jsem zvyklý, že jsem univerzální viník. Jsem na to zvyklý doma, jsem na to zvyklý u maminky, jsem na to zvyklý u svých dětí, ve své straně, jsem na to zvyklý všude. To znamená, není to nic, co by mě zaskočilo, co by mě překvapilo. Rozumím té kritice, ale chtěl bych říct několik věcí. Ona to tady, vaším prostřednictvím, paní poslankyně Balaštíková řekla. Opravdu mám nulový zájem brát cokoliv hygienám. Hygieny jsou naprosto klíčové orgány. Jenže se změnil svět a dnešní svět je svět ochrany veřejného zdraví. Dnešní svět je svět kontroly rizik, a proto jsem to debatoval opravdu s odborníky z hygien. Jejich shoda není jednomyslná.

Rozumím postoji odborů a musím poděkovat za opravdu velmi korektní jednání jak s paní Žitníkovou, tak s paní Břeňkovou, která vždycky korektní jsou. My se nemusíme shodnout, a neshodneme se často, ale nikdy mě nepodrazily a já se snažím udělat maximum pro to, abych je taky nepodrazil. Opravdu jsem velmi vážně vzal to, když oslovily odborníky na krajských hygienách, paní Břeňková, a poslaly mi ten seznam výkonů.

Rozumím, že mi nevěříte, a ani to nečekám. Je role opozice - teď to nemyslím opravdu nijak zle - podezřívat každou koalici z toho nejhoršího a já to v opozici dělal také tak. Ale říkám, že opravdu jsme se snažili poctivě rozdělit činnosti, které jsou v zákoně 2004. Opravdu chci, abychom hygieny transformovali do toho, co nastavil vlastně už můj předchůdce, respektive co jsme zkoušeli v době covidu, abychom z nich udělali - proto ten zákon sem chci někdy na podzim konečně snad dostat - opravdu orgán, který bude mít částečně centrální řízení. Ale pořád musím mít v čele hlavního nebo krajského hygienika, který odpovídá za tu bezpečnostní situaci v kraji a je partnerem hejtmanů. To je naprosto zásadní. Chci, abychom je přesunuli od těch - teď to nemyslím zle - restriktivních kontrol ke kontrolám, které chrání veřejné zdraví, zvažují rizika a cílí se na to, aby se ta rizika eliminovala.

Dobře, já si fakt budu dávat dramaticky větší pozor na to vysvětlování a v případě zákona 48 tedy kdybych tady měl spát a s každým z vás si na to sednout, tak vám to budu vysvětlovat. Mně nevadí, že hlasujete jinak kdokoliv, mně nevadí, že se mnou nesouhlasíte. Jediné, co mně vadí a co mě fakt osobně trápí, že mně nevěříte. Na to nejsem zvyklý a těžko si na to zvykám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka paní poslankyně Bereniky Peštové. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane ministře, to není o tom, jestli někdo někomu věří, nebo nevěří. To je o těch legislativních pravidlech, která vy tady neustále porušujete. O tom to je. Tady jde o to, kdyby tady ta legislativa vznikala tak, jak má vznikat, tak, jak to legislativní pravidla vlády říkají, tak tady ten problém nikdy nenastane. To je problém toho, že místo toho, abyste udělali novelu zákonů, tak uděláte vlastně pozměňovací návrh nebo novelu, pár poslanců, které sem dáte, aniž by řádně šly do mezirezortního připomínkového řízení, aniž by se k tomu ta jednotlivá připomínková místa mohla vyjádřit, a dáte to sem, protože poslanec nemusí mít k tomu studii dopadů a nemusí projít tím řádným kolem. To je celý ten problém.

Problém je to, že potom, když něco hoří, tak to strčíte do jiného zákona, uděláte takzvaný přílepek a vlastně novelizujete zákon, který se nenovelizuje. To je ta diskuse, která tady celou dobu je. Problém není ve věcnosti, problém je v tom, jak je to uděláno. To znamená, že to dáváte do zákona, který s tím nemá absolutně nic společného. Ale rozumím tomu, že to chcete změnit, chcete to napravit, ale měli byste jít řádnou cestou toho legislativního postupu. To znamená, že by ten zákon si měl projít těmi jednotlivými kolečky a každé připomínkové místo by mělo být vypořádáno na základě toho, jestli vznese, nebo nevznese zásadní připomínku. Takže točí se to tady kolem toho, že už jste si z toho udělali takovou cochcárnu, že už ve své podstatě legislativní pravidla vás vůbec nezajímají, a šoupete to sem přes poslance. A to je špatně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další faktická poznámka paní poslankyně Jany Pastuchové, prosím. (Poslanec Benda: Holky...)

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Holky. To je hezký název, holky. Děkuji. Já jenom, omlouvám se své kolegyni, paní poslankyni Věrce Adámkové, že ještě chvilku počká, vaším prostřednictvím.

Ale víte, co mě zaráží? Když se podívám na tu rozpravu, tak tam jsou poslanci, lékaři nebo nezdravotníci, jenom z opozice. Přece v koalici je hodně lékařů, zkušených lékařů, a mě zaráží, že se tady k tomu nevyjádří. Máte befel, abyste hlasovali, ale vy opravdu jste přesvědčeni o tom, že pro tu hygienu nebo pro to, co se tady mění, že je to správně tímto postupem?

Paní předkladatelka řekla, že ano, že o tom věděla. Jak řekli kolegové, je ostuda, že vlastně ministrova poslankyně, vaším prostřednictvím, Martina Ochodnická, nám tvrdila, že to tam není, a pan náměstek nám řekl, že to tam je. Bylo to hloupé. Je to vaše stranická kolegyně, takže asi to tak probírané nebylo. Ale já bych opravdu ocenila lékaře, na které se dívám vpravo i před sebou, jestli nám řeknou, že mají opravdu takový návrh, že to je všechno správně, co se tady předkládá, a že to bude všechno perfektní, až to bude mít jenom ne ta hygiena, ty otevřené prostory. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní udělím slovo trpělivě čekající paní poslankyni Věře Adámkové. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, člověk si připraví nějaké shrnutí problému a po dvou hodinách už je všechno úplně jinak, tak já bych začala od konce. Vysvětlím potom, proč tedy začínám větou, kterou začínám. Ta věta je, že navrhuji, aby Poslanecká sněmovna vrátila sněmovní tisk 504 do druhého čtení k projednání výboru pro zdravotnictví. Prosím o zapsání. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP