(10.00 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Já si myslím, že více se už asi, milé kolegyně a kolegové, nedá udělat. Říkala jsem to celkem jasně. A i takovým zvýšeným hlasem, protože jsem chtěla, abyste alespoň něco zachytili, abyste to poslouchali a abyste si uvědomili, že vám nebortíme samotnou koncepci, kterou jsme se pokusili změnit svými pozměňovacími návrhy, ke kterým jsme se nakonec nepřihlásili, já například, protože jsem si uvědomila, že tady v této společnosti nějaká momentálně politická shoda na tom, že chceme tedy úplně všem ty dluhy odpustit, tak jsme se pokusili, alespoň neříkám esteticky, ale určitou korekci, která by trošku přispěla k odstupňování a k odlišení poctivých dlužníků od nepoctivých dlužníků. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A nyní se hlásí s faktickou poznámkou paní poslankyně Berenika Peštová a poté s přednostním právem se hlásí pan ministr. Já ještě načtu omluvy, co v mezičase dorazily. Omlouvá se pan poslanec Vojtěch Munzar z celého jednacího dne z pracovních důvodů a pan ministr Jan Lipavský z celého jednacího dne z pracovních důvodů.

A nyní, paní poslankyně, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, já dvě minuty ani nevyužiji. V každém případě jsem chtěla zareagovat na svého předřečníka Patrika Nachera. On tady zmínil jednu věc a čekala jsem, že na to bude nějaká reakce od vládních poslanců, že to, co dnes, teď přijímáme, nebo respektive tento zákon nebo tato novela zákona, je v přímém rozporu s tím, co bylo přijaté včera. Takže jsem očekávala, že se zvednou z lavic ti poslanci - a že jich bylo - a řeknou své důvody, proč hlasují jednou tak a jednou tak. Takže já bych očekávala nějakou diskusi k tomu, co zde včera bylo touto Sněmovnou přijato, respektive co bylo přijato vládními poslanci, protože my jsme hlasovali pro to, co přišlo ze Senátu -, a aspoň zdůvodníte, proč jdeme teď proti tomu proudu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně a nyní pan ministr. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. Já vystupuji teď, protože jsem to slíbil kolegovi Nacherovi, že vystoupím teď, aby mohl reagovat, protože jsem původně chtěl mluvit až v závěrečném slově. Vy jste tady říkali spoustu různých otázek, dotazů, citovali jste různá stanoviska různých orgánů, institucí, ale pak jste si vlastně oba dva předřečníci sami odpověděli. Oba dva jste vlastně řekli, že nakonec jde o nějakou koaliční shodu, která se tady dnes bude prosazovat, a to je v zásadě za vším. To nebudu tajit.

Dovolte mi říci jednu věc, teď vám ublížím schválně, teď vám schválně ublížím, a pak vás pochválím za jednu věc. Vy jste oba dva kultivovaným, inteligentním způsobem dávali sůl do koaličních ran, protože o nich víte, je to pravda, vy víte, že ty názory byly různé v koalici. Já ale teď musím jako člen koalice říct jednoduchou věc. No prostě je to jakýsi koaliční kompromis, který teď se dostal do fáze schvalování ve třetím čtení. Poslanci koalice budou určitým způsobem hlasovat a já rozhodně nebudu ten, co bych tady, přestože mohu mít na některé věci třeba jiný názor, se tady nebudu předvádět v tom, že mám na něco jiný názor. Taková je politika, stává se to. Já můžu říci, že pokud jde o insolvenční zákon, byl to asi nejkomplikovanější zákon v té koalici, pokud se týká rezortu, který dočasně vedu, těch jednání bylo bezpočet, bylo těžké najít shodu.

Nyní se chci veřejně omluvit panu poslanci Nacherovi a to je stanovisko k jeho pozměňovacímu návrhu kolem těch registrů vozidel. Tam došlo k tomu, že ústavně-právní výbor i hlasy koaličních poslanců tento návrh schválil. Následně během velmi krátké doby přišlo, a pan poslanec ho myslím zná, přišlo stanovisko Ministerstva dopravy, že ta věc není možná technicky. Co tím chci říct? Ten návrh jde nepochybně správným směrem, myslím si, že má podporu i koalice, pokud jde o tu myšlenku. Ale Ministerstvo dopravy tvrdí, že ten zákon, ten návrh, tak jak je napsán, tak je technicky neproveditelný z různých důvodů. Já tady nechci číst to stanovisko, doufám, že pan kolega ho, já myslím, že ho má, a dokonce i od nás, mám takový dojem, že jsme to posílali, myslím že ano, před těmi někdy třemi týdny. Čili to je veřejná omluva za to, že to koaliční poslanci v ÚPV podpořili. Tady to dnes podpořit nemohou z důvodů, které říkám. Děkuji za pozornost a více říkat nebudu. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně a s faktickými se hlásí paní poslankyně Helena Válková, poté pan poslanec Patrik Nacher a následně se řádně do rozpravy hlásí paní zpravodajka. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Já tady nestojím teď kvůli tomu, abych dál sypala sůl do nějakých otevřených ran. To rozhodně ne. Já bych poprosila pana ministra, mám jednu řečnickou otázku a jednu opravdu faktickou otázku. Vy jste řekl, pane ministře, v tom svém projevu teď krátkém a tradičně velmi srozumitelném, že jste dospěli po mnoha diskusích ke kompromisu. Můžete mi říct, v čem ten kompromis spočívá? Protože ta směrnice je tři roky jenom pro podnikatele. A v čem je tedy ten kompromis? Tomu nerozumím, protože máte tři roky pro všechny. Tak v čem je ten kompromis?

A teď ta řečnická otázka. Prosím vás, můžete mi říci, jak ten volič, až vás bude volit, tak jak se má v tom vyznat, když bude volit třeba SPOLU, co vy budete a potom uděláte třeba koalici s dalšími stranami, a to je řečnická otázka, politická, co potom budete třeba v konkrétním případě prosazovat? Když se v koalici třeba neprosadíte? Takže v tom programovém prohlášení potom, já jsem teď dělala si takovou kontrolu, tam máte spoustu nesplněných bodů. Právě asi kvůli tomu, že jste se v koalici nedohodli. Tak to tedy chudák ten volič! Můžete říct totéž o hnutí ANO, že to také nemá jednoduché, ale předpokládám, že my v tomhle tom směru jsme spíš ano, ano, ne, ne. Předpokládám, že si to zkontrolují voliči. Nemáme tak těžkou pozici, protože my jsme sami za sebe. Ale u vás je to tedy fakt komplikované. Ale na to nepotřebuju odpověď, to byla řečnická otázka. Využití toho, že mluvím na mikrofon. Ale na tu první, v čem je ten kompromis, ke kterému jste tak pracně dospěli, bych se chtěla zeptat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Dále vystoupí pan poslanec Patrik Nacher s faktickou, pan poslanec Petr Sadovský s faktickou a vnímám, že se hlásí, a táži se pana ministra - s přednostním právem, nebo s faktickou? S faktickou. Tak prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, děkuji. Já bych chtěl poděkovat panu ministrovi, protože je v zásadě jediný z koalice, kdo má, teď to řeknu blbě, koule, aby tady vystoupil a řekl postoj koalice v této věci. Já bych mu chtěl za to poděkovat. A teď věcně k těm věcem. (V sále je silný hluk.)

Mě by zajímalo, v čem tkví ten kompromis a co máte proti tomu pozměňovacímu návrhu, který má za cíl odbřemenit zaměstnavatele. To mně vysvětlete. Protože chcete-li, aby lidi šli s exekucí do insolvencí vícečetné, s vícečetnými exekucemi, tak ti lidé musí mít, a soud to kontroluje, oficiální příjem. Tudíž musí být zaměstnán. A já vám tady říkám, a vy si to můžete ověřit, že prostě tito lidé jsou hůře zaměstnavatelní, protože s nimi je spousta byrokracie a administrativy. Náš pozměňovací návrh ulehčuje těm zaměstnavatelům na úkor exekutorů. Takže řekněte tady někdo na mikrofon, že tedy chráníte exekutory, jestli tomu správně rozumím. Ale řekněte mi věcně, v čem je kompromis koalice nepodpořit odbřemenění pro zaměstnavatele.

Pokud jde o tu druhou věc, ten registr vozidel, děkuju. Ano, přišlo mi to vysvětlení, proč koalice nejprve hlasovala pro a teď hlasovat nebude, že to údajně technicky možné není. Na druhou stranu, nezlobte se na mě, já mám v tomhle svědomí čisté. Před rokem jsem interpeloval pana ministra dopravy a on tady na mikrofon v rámci odpovědi na tuto interpelaci přislíbil koordinaci mezi Ministerstvem dopravy a Ministerstvem spravedlnosti. Jestli za rok jste nebyli schopni se tam domluvit na tom technickém řešení... (Předsedající: Čas.) To už ale opravdu není jakoby problém.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas prosím, pane poslanče. Děkuju. Nyní pan poslanec Petr Sadovský, poté pan ministr se svou faktickou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, já navážu jenom na Patrika Nachera. To není jenom to, že před rokem interpeloval pana ministra, já jsem u toho byl, a Ministerstvo dopravy, ti úředníci tam byli, tak jsme informovali už dříve. Ano, je to o tom, že Ministerstvo spravedlnosti, kterým mně bylo přislíbeno taky, že existuje databáze uživatelů, nebo těch lidí, kteří jsou v exekuci, a Ministerstvo dopravy nechce zodpovídat za tento seznam, protože ve chvíli, kdy bychom upozorňovali, že to je podobné, jako když máte nemovitost v exekuci, kde musí na tom úřadu manuálně zapsat každou nemovitost, a tady by mohli s nějakou databází, nějaký datový soubor, který by mohl být, a Ministerstvo dopravy za to nechce nést odpovědnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP