(10.10 hodin)
(pokračuje Petr Sadovský)

O tom to celé je. Protože nemovitost, kterou máte zapsánu, tak se stáváte majitelem po zápisu do katastru nemovitostí, ale problém je, že tady se stáváte majitelem automobilu ve chvíli, kdy podepíšete smlouvu. To znamená, že když jdete na úřad, tak už vám to je úplně jedno, že tam máte nějaký registr, protože vy už jste majitelem. A to byl celý problém, kde Ministerstvo spravedlnosti nebylo schopno reagovat na to, aby se to udělalo nějakým jiným způsobem a aby existovala ve spojení s Ministerstvem dopravy jiná databáze, kde by si mohl každý kupující toho vozidla ověřit, jestli to vozidlo je v exekuci, nebo ne, protože nikdo za to nechce nést zodpovědnost, především ne Ministerstvo dopravy, a Ministerstvo spravedlnosti není schopno dát tu databázi. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně i za dodržení času. Nyní byl v pořadí přihlášen pan ministr s faktickou. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Já nevím, co udělá volič, ale jednu věc přece tady víme všichni a já z toho nemám vůbec žádnou radost. V posledních letech, možná deset let, možná více, ale spíš deset let u nás bohužel ta volební témata a to, co zvítězí, není na základě toho diametru levice - pravice. Tak to prostě bohužel není. Snad se do toho někdy zase vrátíme, ale prostě nemyslím si, že tohle, ať uděláme tady jakkoliv, bude to rozhodující, co rozhodne o výsledku příštích voleb. A já z toho třeba nemám radost. Já bych byl radši, by to zase byla ta levicová - pravicová politika, ale prostě tohle bylo zrušeno před nějakými deseti lety nejpozději, a zatím se k tomu bohužel nevracíme. A není to tak jenom u nás. Voliči se rozhodují podle jiných témat.

K tomu kompromisu řeknu asi tolik. Tak kompromis. Ten kompromis není v těch detailech, které teď si tady rozebíráme kvůli nějakým pozměňovacím návrhům. Ale představme si, že když vznikala koalice, to znamená tato vláda, tak to nebylo jenom o tom, kolik bude ministerstev a kdo bude ministr a nebude za jakou stranu, ale byly tam i debaty programové. A tam nastal ten směr tehdy v rámci těch dohod, že jiné strany než strana, kterou zastupuji já, mají v této věci jiný názor. A tam začal tok té řeky, který prostě směřuje až v zásadě sem, a to je také normální. My nemůžeme v průběhu toho chodu, a teď mluvím za ODS, měnit to, co se dohodlo před dvěma a půl lety. To prostě nejde. A není to opravdu jenom v těch detailech. Takhle to v podstatě je. Říkám to zcela férově, aspoň jak já to cítím. A co se dělo poslední rok, bylo vlastně to, že v rámci koalice poté, co to schválila vláda, byly ještě nějaké další rozpravy o tom, jestli ten zákon se ještě dá upravit určitým jiným směrem, než bylo v zásadě dohodnuto před dvěma a půl lety. Taková je pravda.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně i za dodržení času. Nyní paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Já si dovolím navázat na kolegu Nachera, vaším prostřednictvím, a to je byrokratická zátěž. Domnívám se, že by bylo vhodné podpořit jeho pozměňovací návrh, který se této problematiky týká. A víte proč? Já to vezmu možná trochu oklikou. Udělala jsem kulatý stůl, který se nazýval podpora zaměstnávání zdravotně postižených. Bez toho, že bych já do toho nějak zasahovala, všichni přítomní, když mluvili, tak se shodli napříč různými organizacemi, nadacemi na jedné věci. Co mají postižení za problém? Nechtějí je zaměstnávat zaměstnavatelé, protože s nimi mají vysokou byrokratickou zátěž. A tady je rovněž vysoká byrokratická zátěž. Ono by možná bylo dobré zvážit a podívat se na všechny povinnosti, co mají zaměstnavatelé, zda skutečně nezjednodušit zaměstnávání nejenom tady u lidí, kteří jsou v exekucích nebo insolvencích, ale u těch zdravotních postižených. Domnívám se, že to tu zaznívá u více věcí. Prosím vás, bylo by vhodné se tím zabývat. A co takhle začít aspoň snížením byrokratické zátěže pro zaměstnané osoby v insolvencích? Možná že by to byl dobrý začátek, a pak by bylo vhodné pokračovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já opět děkuji. Nyní pan poslanec Patrik Nacher je přihlášen s faktickou, s reakcí na průběh rozpravy, poté paní zpravodajka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Já to zkusím, když tak se přihlásím normálně do rozpravy, když to nestihnu do dvou minut. Já opět děkuji panu ministrovi, ale vlastně ta odpověď mě neuspokojila. Já bych rád vyzval poslance koalice, v čem je nekompromis nebo nějaké... Já nevím, jak to říct. Jakoby v čem vám naruší tu vaši dohodu to, že se zaměstnavatelům ulehčí práce se zaměstnanci, kteří mají více exekucí? To by mě zajímalo, jak to souvisí s programovým prohlášením, protože tam o tomto detailu fakt jakoby nic není. Tam o tomhle detailu nic není. To znamená, mě by opravdu - a pana ministra už nevyzývám, spíš někoho z koalice, zejména tedy Piráty, kteří se v tom vždycky angažovali, a poslance za STAN, aby tedy řekli na mikrofon, že nechtějí ulehčit zaměstnavatelům, aby mohli zaměstnávat lidi, kteří mají více exekucí, s kterými doposud mají velké administrativní problémy. To tak je.

Pokud jde o tu druhou věc. Jak říkám, nezlobte se na mě, já jsem před rokem interpeloval pana ministra dopravy Kupku. On slíbil, že v tom něco udělá, slíbil koordinaci s Ministerstvem spravedlnosti. Pak jsem dostal zpětnou vazbu, že se to nějak pohnulo. Pak jsem ho interpeloval znovu. Mezitím tady je tady tahle novela insolvenčního zákona, uběhl další půlrok, dohromady je to už více než rok a výsledkem je, že ten pozměňovací návrh sice věcně všichni podporujete, ale technicky to údajně není možné realizovat. Tak se chci zeptat, co za ten rok v tom případě to Ministerstvo dopravy tedy udělalo pro lidi v této věci? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Vida, čas stačil. A nyní paní poslankyně Taťána Malá, připraví se paní poslankyně Helena Válková. Prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo. Já bych jenom chtěla říct, že ta věta v programovém prohlášení vlády má dvě části. Ta první část je, že zkrátíte dobu oddlužení na tři roky, a pak je tam ta druhá, která říká, že nastavíte spravedlivé podmínky pro dlužníky a věřitele. A vy moc dobře víte, že všechny ty odborné skupiny, které se k té novele vyjadřovaly, říkají, že je striktně prodlužnická a že striktně nahrává nepoctivým dlužníkům. A je potřeba neustále říkat, že chceme umožnit oddlužení lidem, že je chceme dostat z dluhových pastí, že chceme, aby šli z exekucí do insolvencí, ale proto také musíme nastavit ty nástroje a parametry. A z mého pohledu jste na to rezignovali.

A potom ještě, pane ministře, bych na vás ráda reagovala. Já jsem si z toho vašeho vystoupení vzala to, že je vlastně úplně jedno, co napíšete do svých volebních programů, a to, co říkáte voličům před volbami, ale že zásadní je vlastně to, co potom upečete v tom programovém prohlášení a s kým uděláte koalici. Tak to je výborná zpráva!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já opět děkuji. Nyní s faktickou paní poslankyně Helena Válková, poté pan poslanec Petr Sadovský. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. My jsme s Táňou Malou sladěny nějak. Já jsem chtěla také upozornit, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, na ten malý rozpor. Člověk si nepamatuje přesně asi, co v tom programovém prohlášení je, takže ona na to upozornila. Tak tohle tedy spravedlivé rozhodně není. Takže naopak, kdybyste chtěli spravedlivě tedy upravit podmínky pro oddlužení, tak byste museli akceptovat i ty původní návrhy našich pozměňovacích návrhů. Takže to vysvětlení moc neberu.

A druhé, to tady řekla víceméně jinými slovy také, já to tady ale zopakuji. Je to vlastně - ale za to vám moc děkuji, za tu upřímnost - přiznání toho, že politika je, jak jste řekl, politikou, je to přiznání toho, že je daleko důležitější za každou cenu uchopit vládu a udělat koalici než se starat o to, proč mně občané ten mandát dali. To jste tady jinými slovy řekl. Mě to tedy překvapilo. Klobouk dolů, takhle dlouho už to tady otevřeně nezaznělo. Já tedy jsem pořád naivní politička, která si myslí a ve své práci to vždycky dělá, a předpokládám, že nejsem určitě sama, že je nejdůležitější mandát a zastupování práv občanů a to politikaření je až na druhé straně. Ale já jsem naivní a také to o mně říkají i někteří moji spolustraníci. A já u té naivity ráda zůstanu. Takže pane ministře, děkuji za upřímnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP