(10.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Petr Sadovský a poté se do faktické hlásí pan ministr Pavel Blažek. Prosím.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji. Já se ještě vrátím zpátky k tomu Ministerstvu dopravy. Tady jde totiž primárně o to, že byla zřízena Digitální agentura, která není schopná propojit veškeré databáze, to znamená jak Ministerstva spravedlnosti, tak Ministerstva dopravy. Ale uvědomme si, že do těch exekucí spadnou i lidi, a není to jenom to, co jde od těch exekutorů z Ministerstva spravedlnosti, ale exekuce požaduje samozřejmě Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo financí a je tam spousta dalších organizací, které chtějí tyto exekuce uplatňovat.

A co se stalo za ty roky? Vůbec nic. Proč dnes některá ta oerpéčka, ty úřady, aspoň minimum toho dělají, že mají možnost zapisovat k tomu, co vlastně Patrik dával ten pozměňovací návrh, co by chtěl, aby tam bylo, tak některé úřady zapisují, že to vozidlo je v exekuci - ale je to dobrovolné. Tady to Ministerstvo dopravy neudělalo momentálně nic ani v tom, aby dalo těm úřadům příkaz, aby to tam zapisovaly. Protože ony tu možnost už mají i dnes, ale ony to nedělají. Takže o to jde. Nedělá se prostě kolem toho nic. A Digitální agentura, která může vytvořit jeden, omlouvám se za to, jakoby DBT soubor, datový soubor, který můžou poslat do každé organizace, kde může být už nějaký exekuční seznam připravený, tak oni neudělají ani to minimum, že by ty organizace měly možnost do exekučních seznamů nahlédnout.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je v pořadí přihlášen pan ministr s faktickou, poté pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Já jsem přece neřekl vůbec nic nového, objevného, odvážného nevím jak. Je prostě jasné, že kdyby tady bylo 101 poslanců za ODS, ten zákon vypadá jinak, stejně jako by vypadal jinak, kdyby tady bylo 101 poslanců za STAN nebo 101 za Piráty a tak dál. Prostě v momentě, kdy vzniká koalice, a na tom je založený náš ústavní systém už tím, že máme poměrné hlasování ve volbách, tak ty koalice vznikají tak, že jsou založené na kompromisech. To znamená, ano, šli jsme do koalice, kde jsme tušili, a bylo to jasné i z těch volebních programů, že ostatní partneři budou mít jiný názor třeba na insolvence, a to se prosadily jiné věci nejen do programového prohlášení této vlády, zase ostatní koaliční partneři mají jiný názor, ale respektují to, že se dohodli s námi na určitém řešení. Na tom není ani nic nového, ani objevného. Vlastně tady máme všichni v tomhle smyslu pravdu. To je asi všechno, co chci říci. Ale takhle fungují koalice. Každý z vás byl v nějaké koalici, i hnutí ANO bylo v koalici, také jste občas hlasovávali o věcech, které se vám třeba zdály méně než jiné, ale byla to koaliční dohoda. A my jsme teď ve stejné situaci a je to normální. V Británii ne, tam mají samozřejmě jiný systém, ale v celé Evropě, tam, kde vznikají koalice, to funguje tímhle způsobem. My s tím nic nenaděláme, protože jinak by žádná vláda ani nemohla vzniknout.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji. Nyní pan poslanec Patrik Nacher se svou reakcí na průběh rozpravy a poté paní zpravodajka.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Koukám, že se nám zaplnil sál, protože čekáte, že se bude hlasovat. Tak já toho využiju. Znovu a znovu vyzvu poslance vládní koalice, zejména Piráty a STAN: v čem je problém, že nechcete hlasovat pro pozměňovací návrh, který by odbřemenil povinnosti pro zaměstnavatele, čímž se naplní cíl, který tady chcete touto novelou dosáhnout? To jest, aby lidé s vícečetnými exekucemi šli do oddlužení, ale ti pak musí být zaměstnáni. Byli by zaměstnaní, musí být zaměstnavatelní dneska. Nejsou, protože nesou s sebou velkou administrativní byrokratickou zátěž. Takže mě by zajímalo, v čem je problém, proč to nechcete podpořit. Je možné, aby tady kromě ministra vystoupil někdo z koalice? Pokud ne, tak ve vzduchu je jediné možné vysvětlení, že nechcete přidělávat práci exekutorům. Protože v tom návrhu je, že to nebudou dělat zaměstnavatelé, ale exekutorská komora. Takže jestli to tady někdo nějak nevysvětlí, znamená to, že vládní koalice jde na ruku exekutorům, tak to je. Nechce pomoci zaměstnavatelům, nechce pomoci, aby lidé s vícečetnými exekucemi byli zaměstnavatelní. To je závěr dnešního jednání tady. Proto k tomu mlčíte, samozřejmě, jasně. Proto tam nikdo není přihlášen, protože kdyby skutečně platilo to, co chcete tím zákonem dosáhnout, tak je tam 5, 10 koaličních poslanců a chlubíte se tím insolvenčním zákonem. Chlubíte se tím. Ale tím, že to promlčíte, tak máte černé svědomí. Prostě jdete na ruku exekutorům, nechcete pomoci zaměstnavatelům, nechcete pomoci lidem, kteří prodávají nebo nakupují auta. To je výsledek dnešního jednání! (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já opět děkuji za dodržení času. Nyní zpravodajka, paní poslankyně Taťána Malá. Také chce reagovat na průběh rozpravy ve své faktické poznámce. Prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Už jenom velmi stručně opět k panu ministrovi. No, pane ministře, to je právě to, když se spojíte s čertem, s ďáblem, prostě jenom proto, abyste seděli ve vládě. Potom to, co vytvoříte a pro co hlasujete, je guláš a je to přesně to, co tady vzniklo. Asi je dobré dělat koalici s někým, s kým jste na tom programově podobně, protože potom to prostě nefunguje a jste prostě nečitelní. A přiznám se, že pro mě je to velké překvapení. A to, že tady skutečně koaliční poslanci mlčí, také o něčem vypovídá.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní je přihlášen pan poslanec Pavel Bělobrádek s faktickou poznámkou. Já se ještě otážu, paní zpravodajko, jste přihlášena do rozpravy? (Ano.) Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, já nevystupuji k tomu meritu, protože nejsem odborník na exekuce, nejsem právník, ale rád bych se vyjádřil k tomu, co tady řekla paní kolegyně Válková.

Já myslím, že základem a principem našeho ústavního systému, jak říkal pan ministr, je skutečně soutěž politických stran a kompromis. Konečně my jsme spolu ve vládě seděli, prostřednictvím paní předsedající, s paní kolegyní, a víme, co to je koaliční vládnutí. Konečně vy to víte také. Vždyť tady paní kolegyně Malá hovořila o spojení s čertem. No, v minulém období jste měli koalici se sociální demokracií a dali jste si do programového prohlášení, že uděláte důchodovou reformu. Neudělali jste nic, protože jste nebyli schopni se domluvit a ještě jste byli za podpory bolševiků. Takže takhle jste vládli. A samozřejmě jste nedosáhli všeho toho, co byste udělali, pokud byste vládli jako jednobarevná většinová vláda. Museli jste dělat některé kompromisy tak, abyste prosadili mnohé z toho, co jste měli ve svém programu, samozřejmě i to, co jste měli ve svém programovém prohlášení. Vždyť to není nic nestandardního, nic nového. Já bych chtěl poprosit, abychom tyto věci, jako je koaliční dohoda, kompromis, nenazývali, prostřednictvím paní předsedající, politikařením. To není politikaření, to je politika.

Doporučuji přečíst si Obranu politiky od Petra Pitharta, kde to popisuje zcela racionálně jako velmi zkušený politik i právník. Myslím si, že stojí za to vysvětlit si vůbec princip politiky, a že kompromis, jak říkal profesor Jan Sokol, není zrada principů v tomto případě, ani programu, ale nezbytná nutnost k tomu, aby se dalo vládnout. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Tím se dostáváme k přihlášce paní zpravodajky do rozpravy.

 

Poslankyně Taťána Malá: Tak já myslím, že z naší strany zde padlo již vše, co jsme mohli nebo chtěli říct, protože je to jasně dáno. Prostě koalice má 108, takže tento návrh projde nejspíše tak, jak je předložen. Nicméně s ohledem na to, jakým způsobem je ten tisk napsán, tak tady mám připravené dvě strany legislativně technických úprav, tak bych si je dovolila s dovolením načíst. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP