(12.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tím se má zajistit existence těchto zdrojů v energeticky nejisté situaci, kdy stát uhradí výrobci prostředky, pokud budou ceny elektřiny příliš nízké, a naopak výrobce bude kompenzovat ze svého příliš vysoké ceny elektřiny zpětně státu, potažmo zákazníkům. Tyto smlouvy dávají smysl u tak kapitálově náročných investic, jako je jaderná energetika, kdy se ovšem při životnosti nových bloků 80 až 100 let tato investice bohatě vrátí s obrovskými zisky. Tento princip se uplatní při stavbě nových jaderných bloků v Dukovanech a Temelínu. Špinavý kompromis. Nyní ovšem vedení Evropské unie, kde dosud zelená a levicová většina - ti šílenci - se skřípěním zubů akceptovala jadernou renesanci v 11 členských zemích za vedení Francie, došlo k přijetí tohoto špinavého kompromisu. Chcete-li rozdílové kontrakty na jádro, musíte je povolit i na OZE. A v čem je amorálnost takového řešení? Zatímco jaderné zdroje spolehlivě fungují 83 % z času v roce, nespolehlivé, přerušované a nestabilní solární elektrárny jenom 13 % z času roku. Proto se podle záměru zelených plánovačů má v Evropské unii zásadně zvýšit kapacita solárních a větrných elektráren, aby tyto mizerné zlomky procent se v zimním čase nevýroby zvýšily alespoň na jednotky procent. Takže si naprojektujeme vizi národního klimatického energetického plánu na rok 2030 pro hezký letní den. Pojede naplno výkon 4,3 gigawattu z jaderných elektráren, který se nedá rychle odstavovat či zase připojovat, takže při výkonu 10 gigawattů ze solárů nebude na trhu poptávka doma ani v zahraničí. Aby (síť) nezkolabovala, bude se asi muset většina výroby elektřiny ze solárů odstavit a zmařit. Ovšem majitelé solárních a větrných elektráren za ni dostanou díky rozdílové smlouvě zaplaceno, jako kdyby jejich elektrárny plně vyráběly. No, není to báječný byznys?

No to je normálně na hlavu. To se normálně zbláznili. Nedávno jsem točil video o tom, že v Polsku byl téměř blackout. Ano, protože svítilo, foukalo a museli odstavovat. Takže tahle šílenost - a hlavně jeden europoslanec Pirátské strany stále vykládá, že v podstatě můžeme jet jenom na tyto obnovitelné zdroje. To je neuvěřitelné. Neuvěřitelné, kam jsme se to dostali. V České republice čeká na připojení na soláry 16 800 megawattů. Ano, ten původní projekt byl skvělý. Měli jsme to mít na domku, na bytě, na firmě, na budově, ale rozumně, abychom byli nezávislí. Ne, stal se z toho solární tunel, 600 miliard, a teď zase se v tom pokračuje. Tak já už nevím, jestli se všichni zbláznili, nebo co to vlastně tam je.

Proto je důležité, vážení spoluobčané, abyste začátkem června přišli k evropským volbám a volili hnutí ANO, které udělá maximum pro to, abychom vyhnali tyhle zelené šílence z Evropského parlamentu, a doufejme, že zvolí i ty ostatní členské státy normální komisaře a předsedu Komise.

No, tady mám další článek, jak funguje asi to u nás teď. Za staré kotle hrozí brzy vysoké pokuty. Výměny ale váznou. V Česku je 150 000 nevyhovujících kotlů. No tak nevím, co tam ten příslušný ministr dělá nebo nedělá.

No, my jsme - teď odbočím a vrátím se k tomu tématu, o kterém jsem mluvil na začátku, a to je migrace. No tak to je skutečně, co tady předvádí pětikoalice a hlavně pan ministr Rakušan, který je skutečně jednotka arogance a předstihl v lhaní pana premiéra. Pan premiér teď vlastně oznámil, jako nevím, jestli se probudil, tak samozřejmě oni dobře vědí, že to celé podělali, že pozvali ty migranty, že se s tím chlubili, jaké je to skvělé, a že to připravili v rámci předsednictví. Vždyť si to pamatujeme. Akorát jim to ta média nepřipomenou. To dohadování, jestli je to kvóta, není to kvóta. Samozřejmě že je to kvóta. Samozřejmě že je to pozvání. No a teď pan premiér se probudil a tady se tvrdí: Premiér Petr Fiala považuje za nutné postupovat nad rámec migračního paktu EU a odradit nelegální migranty od toho, aby do Evropy přicházeli. Hurá! Česko podle ministerského předsedy patří do skupiny zemí, které chtějí nelegální migraci čelit důrazně! Chápete to? On nemá problém. Jako ještě nedávno říkal, jak je to super. A zástupci států EU potvrdili shodu na konečné podobě balíčku.

A já se ptám, pane premiére, když tedy vy jste rozbil tu Vé čtyřku, jediný spojenec podle vás je Polsko, proč to Polsko hlasovalo proti? Maďarsko je jasné. Slováci hlasovali částečně, ale taky byli proti. A proč vy nejste proti? Proč nejste proti, když to má logiku? No, v podstatě dobře víte, že jste to celé zpackali, že pan ministr tady opakovaně neříkal pravdu. Jo? Ale on samozřejmě jde do debaty a potom mele, mele, mele a lže neuvěřitelně.

Stále opakujete, váš zbytečný ministr, že jste pokračovali v nějaké naší strategii. Není to pravda! Už jsem to tady ukazoval stokrát. (Ukazuje.) Toto je rámcová pozice Hamáčka z 20. 10. 2020. Už jsem to četl tady pětkrát, že - tady to říká - Česká republika považuje za velice problematické a rozporné s dlouhodobou pozicí České republiky. To byl ten pokus prosadit to, co vy jste prosadili a my jsme nechtěli. Tady je titulek: Pokud nebudeme přijímat uprchlíky, nemůžeme je vracet. To je antibabišovský Deník N, to říká 8. září 2020. Ale v podstatě tyhle lidi jako pan Fiala nebo Rakušan, oni vám řeknou, že - v podstatě nevím, co si vymyslím, že Poslanecká sněmovna? No vůbec nevím, co to je. Lžou a lžou a lžou. Ne? A zkrátka to tak je. A nepřiznají si chybu. Samozřejmě že ne, protože vědí, že to podělali.

Pan premiér, nevím jako o čem vlastně mluví, a když chce, když chce... A teď se probudil a že jde nad rámec. No tak my jsme kdysi jako Vé čtyřka posbírali 30 milionů eur na ty lodě. Ne? Takže - důrazně. Ale pan premiére, já už jsem vám řekl opakovaně, co máte udělat, co máte prosazovat. Ale vy tomu nerozumíte. Máte vzít peníze neziskovkám, které organizují spolupráci s pašeráky, ilegální migraci. To máte udělat. Máte aktivně bojovat proti pašerákům. Máte potápět jejich prázdné lodě. Máte udělat dohodu, s Tureckem máte, Egypt funguje, s Libyí, Tunis, Alžír, Maroko. Ano, z těchto států. To není migrace kvůli válce nebo klimatické změně. Není! Není. Oni jdou za dávkami. Za lepším životem. A za to platí peníze. Za to platí peníze. Takže o tom to je. A teďka nevím, co vlastně pan premiér v tom chtěl říct, že tady říká, že má - ano, předcházet. Tak jste se měl zeptat té Ursuly, proč nedotáhla Tunis, proč tam není ten takzvaný Ellis Island, ten ostrov, kudy šli všichni naši předkové za prací do Ameriky. A ne všichni se tam dostali, ne? Šli na pohovor, a až potom vlastně mohli buď vstoupit na americkou půdu, nebo ne.

Migrace - tady je článek, Lukáš Kovanda: Držte si peněženky, přichází migrační dohoda EU. No. Tady je dokonce článek, který tvrdí, že... ano, ministr pro Evropu, zbytečný ministr, se u paktu plete. Ano.***




Přihlásit/registrovat se do ISP