(12.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tady mám další titulek, pan Stanjura 26. dubna 2024. Stanjura - titulek: Není prostor zvyšovat slevu na dani. Ministr financí v rozhovoru pro Lidové noviny říká, že rozpočet na valorizaci slev nemá, pokud se neušetří jinde. No.

Další titulek. Zadrhlý daňový slib, vyšší sleva na poplatníka. Přilepšení pro milion lidí - poslouchejte - je i součástí programového prohlášení vlády. - Tedy nevím kterého. To první, to nesplnili, potom ho nějak upravili, aby nebylo takové přísné. Takže údajně má vláda programové prohlášení vlády. A prosím vás, v tom druhém to má. No a mohli bychom ho vidět, tedy to programové prohlášení vlády, abychom věděli, co vlastně ještě máte v plánu? V tom programovém prohlášení vlády jste slibovali, jak lidem pomůžete, ale zatím jim všechno berete.

Takže pan ministr říká, že je to drahé. No, tak fajn. To, že má tři zbytečné ministry, že nešetří, že skutečně se utrácí... Tak to vypadá, že zase se nic nestane.

Tady je výborný titulek. Vyšší sleva na dani? Fajn, a co za to? - A co za to? říká ministr financí, kterého platíte, vážení spoluobčané, z našich daní. Takže pan ministr se ptá, co za to. Takže nesplní slib, který vám slíbil, programové prohlášení... Je to další podvod. Je to další podvod. Ale ta média to neopakují, ne? Po sítích běhá tolik těch videí.

Včera jsem byl na Nově. Tak jsem říkal... Ten Koranteng, ne? Tady byl pan premiér Fiala a říkal, nebudeme navyšovat daně, a tečka! A tečka. Ne? Vždyť lidi si z toho dělají srandu, ale ona je to tragédie. Jak je vůbec možné, že nám vládne parta, která neplní ani předvolební program, ani povolební program? Zkrátka neplní vůbec nic. Takže - a co za to? To je fakt dobrý. To jsem ještě neviděl.

Potom přišli lidovci zase. Vyšší odvody pro bezdětné. Neuvěřitelné. Co to je, tohle? Jako to vůbec nechápu. To je co? Vždyť plno lidí by si přálo mít děti a možná někteří nemůžou. Ale pane bože, vždyť oni za to nemůžou. Takže co to je za nápad - vyšší odvody pro bezdětné? Ne? Lidovci. To je neskutečné. Já nechápu, že mají 2 %. Měli by mít 0 %! Takováhle strana by měla zaniknout. Co to je jako?

Další nápad. Hybaj na pracák! Bez udání důvodu. Tady to je diskuse, Petr Kolman, právník a publicista. To je nějaký návrh NERVu, že tedy vlastně někdo si přeje tady čistý kapitalismus, že bez důvodu. V naší zemi, kde v podstatě máme nejnižší nezaměstnanost, firmy jezdí po celém světě, aby získaly nějaké zaměstnance, tak samozřejmě každý normální zaměstnavatel si váží svých zaměstnanců, protože co by bez nich dělal? Takže to je nějaký návrh NERVu. NERV vždycky měl nějaké nápady, akorát ti lidé nepracovali, nevědí, co to je pořádně státní správa, a samozřejmě to ani nerealizovali. Takže to jsou další nápady. Člověk se nestačí divit.

Ten Microsoft, o tom jsem mluvil. Pan Síkela byl ve Spojených státech, tak je tam přesvědčoval, že... Ano, to datové centrum bylo vyjednané za nás a potom si to Microsoft nějak rozmyslel. Údajně jdou do Polska. Takže kdo sem přijde? Nějaké ty sliby, že budete mít nějaké gigafactory, na to všichni zapomněli. Ale hlavně vy stále jezdíte po světě, ne? Pan ministr zdravotnictví byl v Maroku. Maroko je super, já jsem tam pracoval pět let. Mají tam dobrou polévku, harira, kuskus, méchoui. Co jste tam řešil jako? Vakcíny pro kašel nebo drahé léky? Proč nešel na tu Zentivu? Já to nechápu vůbec. Nechápu.

Pan premiér, ten nenavštěvuje naše firmy. Mimochodem, na té Liberty - tady je další článek ze 7. května, že poprvé nezaplatila zdravotní a sociální pojištění za svých více než 5 000 zaměstnanců. A nebudu tady opakovat tu privatizaci, kdo si tam vzal 60 miliard na dividendách a kdo mu u toho svítil. Pan premiér to ani jednou nenavštívil, ani pan Síkela. My jsme tam s Havlíčkem byli opakovaně. Já jsem tam byl minimálně čtyřikrát. Měli jsme v dozorčí radě zástupce Ministerstva průmyslu. A když se naši ptají, jestli Liberty je v defaultu vůči EGAPu - to je státní firma, to bychom měli vědět - no tak nám nikdo neodpoví. Nikdo nám neodpoví. Kolik času my jsme strávili s odboráři z Liberty. Takže zase se nikdo nestará. Ano, řekli, je to soukromá firma. Jasně, tomu rozumím. No tak otázka je potom, jak to, když to nedopadne - možná to dopadne, doufejme - jak to vlastně dopadne na celý region.

Daň na tiché víno, to nebudu komentovat, to nechám tady Alence asi. Určitě to je její téma. Tam každou chvíli říkají něco jiného. Pan ministr zemědělství se probudil a samozřejmě pro zemědělce od nástupu do funkce neudělal vůbec nic. Ale dobrý, no. Mají hlavně ta hodná média.

Potom mě zaujal tady komentář s titulkem Po solárním tunelu je tu další. Možná ještě větší. Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku, který jim zajistí mnohamiliardové zisky, přitom jsme ještě ani nesplatili 15 let starý první solární tunel, píše ve svém komentáři pro Mladou frontu DNES mluvčí spolku Realistická energetika a ekologie Milan Smutný.

Připomeňme, že na základě zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie a vlivem šílených výkupních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů energie přijde tento tunel v letech 2010 až 30 na bilion korun, to je 1 000 miliard. Ten příběh - o tom jsme tady přece mluvili, že někdo stanovil výkupní cenu a potom brutálně zlevnili ty solární panely, které dováželi z Číny, a všechny státy to upravily, jenom Česká republika ne a někdo na tom brutálně vydělal. Takže 2010 až 30 je to bilion korun, z toho 800 miliard obdrží provozovatelé velkých solárních zdrojů. To je cena, za niž by se bývaly daly zaplatit nové jaderné bloky. České domácnosti a podniky se letos v lednu rozčilovaly, když vláda opět vrátila - o tom jsem mluvil - do regulované složky ceny za elektřinu poplatek za OZE ve výši 0,60 koruny za každou spotřebovanou kilowattu (kilowatthodinu). Za energetické krize to hradil státní rozpočet. - O tom jsem mluvil. - Ale je to bohužel jen závdavek na nové platby, jež české daňové poplatníky zcela jistě čekají, ať přímo v ceně elektřiny, nebo prostřednictvím daňových odvodů do státního rozpočtu. Evropský parlament totiž 11. dubna schválil reformu evropského trhu s elektřinou. - Pane bože, to bude zase něco! Víte o tom, že Evropský parlament vlastně nás donutil k tomu, abychom měli obchodníky s elektřinou? Proč máme tady 200 obchodníků s elektřinou? Bohemia Energy? ERÚ to neuhlídal, nezávislý orgán? Kdyby prodávali elektřinu jenom výrobci, tak by k takovým věcem nedošlo.

No a teď Evropská unie schválila reformu, v jejímž rámci dostaly OZE povolení, aby mohly využívat takzvané rozdílové smlouvy. Výrobci energie, nových solárních, větrných a dalších OZE díky těmto smlouvám vlastně dostanou garantovanou výkupní cenu. No to je sen každého podnikatele, že vlastně něco prodává a má to garantované. Co mi to jen připomíná, ne, i ty emisní povolenky, co je pouhá spekulace a na tom také vydělávají neskutečné peníze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP