(12.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

To jsou věci, které vy stále odmítáte, protože to je jasné. Vyšetřovací komise byly na vymyšlenou Bečvu, na vymyšlenou sprosťárnu odvlečení syna Babiše, to je prostá lež a jednoznačně jeho matka v protokolu policii uvedla, že to tak nebylo, ale stále se to opakuje. A na to jste tady dělali schůze. Ale tady že tento, nevím, jak toho člověka nazvat, zastřelil 14 studentů, o tom není debata. Protože pan Rakušan řekl, že všechno bylo fajn. Fakt neskutečné! Neskutečné.

Potom pár slov k Vrběticím. Já jsem tedy překvapený, že to policie odložila. Proč nestíhají ty dva teroristy? Jak se jmenujou? Čepiga a Miškin. Proč je nestíhají? Proč je nedali na nějaký mezinárodní zatykač? Ne? My samozřejmě jsme byli u toho. Zeptal se nějaký novinář, novinář, někoho, proč ty sklady ve Vrběticích, které patřily armádě, pronajali soukromé firmě? Zeptal se, proč to udělali, kdo za to může? No tam to začíná, ne? Proč to pronajali firmě, velice kontroverzní firmě. A když se to stalo 2014, tak jsem byl ministr financí. Já jsem křičel, jak je to možné vůbec, že tenhle majetek se pronajme! Zabili tam naše dva lidi. Tam jsem se vyjádřil nějak. Ano, byla to munice. Z toho hned udělali - munice je taky zboží, ale z toho novináři provládní, to vždycky jako ten Babiš. Ne? A nikdo se neptá, kdo to pronajal, ty sklady. Proč? Vyšetřoval někdo tu firmu Imex? Jak to bylo? Tam byla nějaká delegace, někam letěli, a nechápu, proč to tedy takhle dopadlo, proč to nedopadlo obviněním těch lidí, když tedy, ano, já myslím, že to tak je, že to udělali.

No a potom dobrá otázka je, proč tihle lidi to mohli udělat. Proč ten výbuch 16. října 2014... Oni sem přišli normálně. Údajně na ruské pasy. A šest a půl roku po tom jsme byli postaveni před tu věc, ano, koukali jsme, co to je vůbec, jak je to možné. A proto je absolutně směšné, když někdo nás obviňuje z nějakých sympatií k Rusku. Mimochodem jste zapomněli na to, že když byla kauza Skripal, to je, jak ti agenti tam chtěli otrávit, ve Velké Británii, 26. 3. 2018 my jsme vyhostili, vyhostili tři ruské špiony, kteří si tady hráli na diplomaty. My, naše vláda. Vaše vlády o tom jenom kecaly! Ne? Stále jste měli plno řečí, ale neudělali jste nic. A potom, když se to stalo, tak jsme vyhostili, vyhostili celkem 80 ruských diplomatů. Za vás jste o tom jenom mluvili, ale nic jste neudělali proti tomu. My jsme to udělali. Proto považuju za absolutně neuvěřitelné, že mě jste strčili na plakát ještě před volbami, ne?, a teď jste naši marketingovou kampaň předělali. A pan premiér se nám vysmíval, že jsme úplní pitomci, že jsme si to nechali nějak ukrást. A nám je to úplně jedno. Dávejte si tam, co chcete. Normální člověk si o tom udělá obraz. My jsme nikdy s Ruskem nic neměli. Já osobně nikdy. Nikdy! A taky jsem byl na návštěvě v Bílém domě, v CIA, FBI, Pentagonu a všude. Chvilku jste tady řešili, že Babiš je bezpečnostní riziko. Ale já jsem nejedl ten kaviár v Kremlu ani nechlastal tu vodku, když tam byl na návštěvě Klaus a ikona tady ODS paní Němcová, senátorka 30 let, nebo kolik tam je. Tak z nás děláte, že my jsme rus...? Jenom proto, že se ptáme a klademe otázky, když jde o dodávky munice. Ne? Takže to je...

No a pan premiér potom tady v rozhovoru říká, že proruský Babiš je prý nadsázka. To je neskutečné. Ten rozhovor, to jako člověk žasne, když to čtete. Radek Bartoníček, ne, to je součástí pětikoalice, ten chodí a všude natáčí a dělá ty rozhovory. Radek Bartoníček, Aktuálně.cz samozřejmě, jsem zapomněl. Když jsme byli ve vládě, tak mi kladl asi 13 nebo 15 otázek, stále se něco ptal, no. A ptá se pana premiéra: Nepřibližujete se svým chováním těm, kteří se v kampani chovají nefér? - Ničemu se nepřibližujeme. Podívejte se na sociální sítě hnutí ANO Andreje Babiše, kde je každý den nenávistný a lživý útok. - No já bych ho chtěl vidět, pane premiére, kde je ten nenávistný a lživý útok. Jaký nenávistný? To že vás kritizujeme, že jste totálně neschopný? Že vy neumíte řídit tu vládu, že se o nic nestaráte? Jenom o Ukrajinu, a o Českou republiku se nestaráte? A staráte se? A kde je ta munice? Vždyť 1. února to řekl pan prezident. V Mnichově. Dokonce identifikoval i možnou zemi, odkud to přijde. Ne? No z toho jste si udělali PR akci. Ještě jste k tomu zneužili náš státní znak. Takže kde byl nenávistný lživý útok? My říkáme pravdu. My to totiž umíme i zdokladovat. Na to jsou čísla.

A pokud my - to je zajímavé, jak to média interpretují, že přišlo WhatsAppem. Ano. Lidi dělají neskutečné věci. Nevím, kdo to všechno vymýšlí, je to vtipné. A když něco přijde, a já neříkám, že například kolegové nedělají nějaká videa, ale k tomu se hlásíme. A vy jste to změnili. Vy jste udělali fotomontáž, dali jste tam ruské vlajky a Rusko a ještě jste to označili. Takže ty náklady byste asi měli vykázat v kampani, když je to antikampaň. Takže já bych rád viděl, kde každý den je nějaký nenávistný nebo lživý útok. Myslím si, že my jako opozice mluvíme velice k věci, konkrétně.

Tady je další otázka. Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: Říkali jste, že budete dělat pozitivní kampaň. - Naše kampaň je pozitivní, vidíme to v celé zemi. Podívejte se, jaké billboardy máme. - Neztratíte určitou část voličů tím, co jste nyní udělali? - Neztratíme nikoho. Dnes je součástí každé kampaně poukázání na slabiny soupeře.

Takže slabina naše je v tom, že jsme si to nějak (nesrozumitelné), protože jsme nepočítali, ale to je úplně jedno, my to ani nebudeme nějak řešit. My jsme na to zvyklí. Vždyť oni nemají žádný program. Představte si, že na Ukrajině není válka a neexistuje Babiš. Můžou se jít zabít. Nic nemají! Nic nevědí! Co by tady prezentovali? Co?

Tady přišla mladá generace. Taky jí vzali tu slevu na jízdné. A když si náhodou, já nevím, jestli jsou to vysokoškoláci, náhodou vydělají víc peněz, no tak je ten Stanjura zdaní! Kolik platí za intrák? No tak o tom to je.

Žádného slušného voliče neztratíme. Neztratili jsme ani v minulosti, když jsme něco takového... - Ano, strčili Babiše s Putinem, že jsem hrozba nějaká. No já jsem hrozba. Ale jejich. Jejich. Protože já se neživím politikou. (Potlesk z lavic ANO.) Já jsem si všechno na úřadě vlády platil! Všechno. A taky si pamatujeme - ne, Alenko? - že naše vlády byly v šest ráno. Ne jak za Sobotky, že se všichni naobědvali zdarma. To Babiš nesnášel. V šest ráno! Potom přišli socani, tak v osm ráno. My jsme neplýtvali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP