(12.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Neváhal jste, když vám marketinkový tým či někdo jiný navrhl takovou část kampaně? Neměl jste pochybnosti? Mně od počátku připadalo zajímavé poukázat na to, že někdo, kdo si zakládá na tom, že má skvělý marketink, ale my to neříkáme, udělá tak zásadní chybu. Přitom nás všichni kopírují. Mimochodem, ti, kteří stále píšou, jak je ANO dokonalé... tak znáte někoho, kdo psal, že ANO je dokonalé? Já neznám. Tady vidí, že není. Ano, nejsme dokonalí, nejsme dokonalí a děláme plno chyb. Moje největší chyba je, že jsem šel do politiky, mimochodem, když už tady máme návštěvu, no. Neobáváte se, že když odteď budete tvrdit, že jste ti slušní, tak vám politici ANO budou připomínat to, co jste nyní udělali? Oni budou říkat to, co říkají pořád. Budou strašit, lhát a říkat o nás nesmysly. No prosím, tak jak v blázinci. Jednou jsme jim nějakou ránu dali takto napřímo a je vidět, že je to zasáhlo. Tak jsem zasaženej. Zase bych se tím tak netrápil. Naše kampaň je od začátku tematická. Tam mají plno rodin, tam jsou nějaký syn herečky, ale já nevím, který to je. To jsou tam různě ty party spolu. Ne? Niedermayer, ten chce euro, Vondra nechce, nevím, co se v tom vyzná. Oslovujeme voliče bezpečností, konkurenceschopností a tím, že chceme mít silný hlas v Evropě. No to určitě. Víme, co chceme prosazovat. Chcete prosazovat hlavně zlikvidovat Babiše. Šíříte pravdu, když ukazujete Babiše jako proruského politika? Otázka. Je to určitá nadsázka. Na druhé straně jestli někdo není připraven pomáhat našim partnerům v rámci NATO, co je lež, jestli někdo pořád mluví o míru? Ano, mluvím o míru. Já nevím, jestli tady mladým je už 18, a určitě asi by nechtěli válčit. Zpochybňuje českou muniční iniciativu. Já nezpochybňuju, já se ptám. Kdo to koupil, za kolik, jestli si tam někdo nenamastil kapsy? Ne? To je všechno. Nesnáším korupci. Tak tím nahrává Rusku. To je potřeba taky říct a pojmenovat. Tak, určitě. Takže jako... Neuvěřitelný rozhovor... Takže kampaň, vážení spoluobčané. SPOLU je proti hnutí. Takže oni nekandidují za vás, tak je prosím vás ani nevolte. Však to jako nemá smysl, ne? Já myslím, že svůj hlavní cíl dosáhli, že jsme v opozici. My samozřejmě máme stínovou vládu, jsme připraveni se vrátit, pokud lidi samozřejmě nám dají důvěru.

O tom skvělém starostovi v pražských Řeporyjích radši nebudu mluvit. Když říkal, že Zemana a Babiše je potřeba zabít, nebo nevím co, a když říkal, že tu chudinku Bartošovou taky jako že bulvár zabil. No co na to říct? Mladého Klause ODS vyhodila, nevím už na také čeho, na také blbosti, ale k tomuto pánovi tam chodí všichni, prezident, kandidátka na všechno. A tak dále, takže... a všichni jsou v pohodě. No.

Potom tady mám ještě okénko pro pana ministra zahraničí, který je tady přítomen, tak jsem se jenom chtěl zeptat, že jak tedy hodnotí tu návštěvu prezidenta čínské republiky? Pan Macron ho doprovodil až k letadlu, takové zajímavé... My samozřejmě Čínu - tedy vy považujete za nějaký režim, s kterým se nemluví. Jezdíte na Tchaj-wan. Tak proto Tchajwanci investují tu fabriku na čipy v Drážďanech, aby i ten chudák Rýdl, který udělal průmyslovku ve Varnsdorfu, ti učni všichni půjdou do Německa. Takže naši živnostníci - nevím, kde budou hledat toto. I zaměstnanci samozřejmě. Takže to je takové zajímavé v té zahraniční politice, že když samozřejmě tady byl prezident na návštěvě u nás, tak Kalousek se balil do tibetské vlajky a protestoval tam někde na Hradě. No tak čínský prezident byl i v Americe, byl i u britské královny a tak dále. Takže já nevím, jestli tedy my, taková velmoc, když máme takové světové lídry, v podstatě máme tu správnou politiku. No ta politika je taková, že naše firmy přišly o kšefty v Číně, a v podstatě si myslím, že... Bylo tady pět leteckých linek z Číny, ano. Možná na Pařížské si to nahradili, že tam chodí nakupovat někdo jiný, ale je to jedno s druhým. Takže ta naše zahraniční politika, té naší země, která není malá, by měla být asi pragmatická, ale dobře.

No potom mě zaujal, pane ministře, článek, že... tady jako také článek, že neshody trvají, ale Čína a USA spolu chtějí dál mluvit. No tak vidíte. My tedy s nimi nemluvíme, i když ten člověk, který asi tady v té vládě má hlavní slovo v bezpečnosti, tam byl na návštěvě, v té Číně. To by bylo zajímavé, co tam vlastně řešil? Myslím, že i se šéfem rozvědky že tam byli. Co tam dělali, nevím. Ale faktem je, že čínský prezident navštívil Francii, byl v Srbsku a dneska je v Budapešti.

Tady mě zaujalo to, že Česká republika měla tajnou misi do Sýrie. Delegaci prozradil snímek v agentuře. Proč jednala s Asadovým režimem? Syrský prezident Bašár Asad má pověst vcelku bezskrupulózního diktátora, který neváhá k potlačení opozice použít násilí, a tak dále. A paní Filipi, na kterou si pan ministr nenašel čas, ale dozvěděl jsem se v rozhovoru, že paní ministryně Černochová ji přece jenom ocenila. To je samozřejmě dobře, ano, kříž ministra obrany, že si to zaslouží, tak tam šla nějaká mise, která se potkala s nějakým syrským ministrem zahraničních věcí, který je údajně na indexu, teď nevím koho. Je to takové zvláštní tedy, že - já tady nebráním ten režim, ale i s jinými režimy je potřeba asi mluvit. Měli jsme tam velvyslance, zastupoval i zájmy Spojených států a Evropské unie. Myslím si, že pan ministr se k paní velvyslankyni nezachoval slušně. Ale o tom to není. Je to o tom, co tam vlastně řešili, proč tam šli, když tedy je to asi v rozporu s těmi různými deklaracemi zahraniční politiky, kterou tato vláda prosazuje.

Teď moje oblíbené téma, zdravotnictví. Tak pan ministr se vrátil z Maroka. On byl na výletě. Doufám, že si dal haríru nebo méchoui nebo nějaký kuskus. Já jsem tam pracoval pět let, Maroko má skvělou kuchyň. Skvělou. A určitě mám tam plno přátel. Ale co tam dělá pan ministr, když u nás v našem zdravotnictví je tolik problémů, tak tomu nerozumím. Ale já chápu, že je tam hezky. Já nevím, kde všude byli, jestli byli v Marrákeši například nebo na Sahaře nebo v Agádíru. Krásná země. Já jsem tam pracoval do roku 1991, kdy jsem odešel. A když jsem se tam vrátil jako premiér, tak za ten čas postavili 1 600 kilometrů dálnic a mají tam to TGV, train à grande vitesse. Ano, to postavili. No, tak u nás po té revoluci jsme se nešli zeptat někam, aby nám poradili, co máme dělat tady. Ale teď pan Kupka s panem Fialou říkají, že to je super, že ty dálnice... kde byli (byly?) doposud, nevím, ale to je jedno.***




Přihlásit/registrovat se do ISP