(16.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Proto jsme předložili za SPD návrhy zákonů na výrazné zvýšení daňových zvýhodnění rodičů nezaopatřených dětí a navrhujeme zvýšit porodné a vyplácet jej i na třetí a každé další dítě v rodině, pokud alespoň jeden z rodičů pracuje. Klíčové je i systémovými kroky zajistit dostupné bydlení pro mladé pracující rodiny, kde máme mimo jiné připravený projekt výhodných manželských a rodinných půjček garantovaných státem. Jedno z dalších hesel hnutí SPD je "rodina na prvním místě". Což je přesně v rozporu s tím, co prosazuje Fialova vládní pětikoalice. Pro vás je Ukrajina na prvním místě. Ukrajina a nepřizpůsobiví jsou pro vás na prvním místě, protože jste odmítli tady návrh SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Všude po světě sháníte peníze pro Ukrajinu, místo abyste sháněli peníze pro české občany. To je opravdu problém.

Ještě jen tak mimochodem k tomu vašemu chování. Tady se jenom krátce k tomu vrátím, k čemu tady došlo. To je čtrnáct dní zpátky. Ještě jsem to tady vlastně dostatečně nekomentoval. Jak vládní pětikoalice neumožnila demokratickou kontrolu Bezpečnostní informační služby - BIS. Což samozřejmě vzbuzuje pochybnosti o fungování této tajné služby. A to nejsou pochybnosti SPD, to nám píše řada našich voličů, že nevěří BIS. Právě proto, že se Fialova vládní pětikoalice takhle chová. Protože poslanci vládní koalice, jak víte, tak v předminulém týdnu, odmítli podpořit volbu Jaroslava Foldyny z SPD, našeho poslance, do komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby Poslanecké sněmovny. Jaroslav Foldyna byl kandidátem hnutí SPD do tohoto orgánu namísto nedávno zesnulého poslance Jaroslava Bašty. Vládní poslanci tak hrubě porušili letité pravidlo, že v tomto kontrolním orgánu mají svého zástupce všechny politické strany a hnutí zastoupené v Poslanecké sněmovně, vládní i opoziční. Jde o zásadní narušení procesu demokratické kontroly zpravodajských služeb.

Jaroslav Foldyna, náš poslanec, byl občany již čtyřikrát zvolen poslancem Parlamentu České republiky. Má tedy mezi lidmi, mezi našimi občany, dlouhodobě vysokou důvěru a kredit. Opakovaně byl zvolen i z opozice lídra do Zastupitelstva Ústeckého kraje, kde vykonával i funkci náměstka hejtmana i do Zastupitelstva města Děčína, kde žije. Neexistuje tedy žádný relevantní důvod, proč by Jaroslav Foldyna nemohl být členem kontrolního orgánu, který dohlíží na zákonnost a ústavnost činnosti Bezpečnostní informační služby, která se v posledních letech navíc opakovaně a nepokrytě v rozporu se svým posláním zapojuje do naší vnitřní, ale i zahraniční politiky na straně subjektů současné vládní koalice, a nepřípustně tak zasahuje do demokratické politické soutěže. Nezvolený zástupce SPD do komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby poslanci vládní koalice vzbuzuje i závažné pochybnosti o tom, zda je činnost této služby z pohledu našich zákonů skutečně v pořádku.

A samozřejmě tady se hodí to přísloví "jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá". Samozřejmě o všem rozhodnou voliči, uvidíme, jak to bude. Nikdo nemáme věšteckou kouli. Někdo tady bude, někdo ne, my třeba ne, někdo jo, uvidíme. Byli bychom rádi, kdybychom uspěli ve volbách. Ale samozřejmě těžko pak můžou počítat ti nejaktivističtější poslanci vládní koalice, kteří tady brojí proti nám, tak samozřejmě těžko pak můžou počítat s jakoukoliv podporou v čemkoliv. Protože jestli poslanec Foldyna, který byl čtyřikrát zvolen občany do parlamentu, a to i z pozice lídra kandidátky, tak jestli vy ho považujete za toho, kdo nemá mandát, tak to mi připadá opravdu neadekvátní. Přičemž hnutí SPD volí konstantně cirka 10 % občanů České republiky. Tady je vidět to vaše nedemokratické chování. Ale to víte, uvidíme, jak to bude zase po volbách, buď to bude tak, nebo to bude onak. Ale prostě s tímto přístupem nemůžeme souhlasit.

Samozřejmě už jsem to tady krátce zmiňoval... nebo teď přejdu na (nesrozumitelné) novinku, o které jsem tady ještě teď nemluvil, ani minulý týden. A to je, jak vláda, Fialova vládní pětikoalice chce omezit právo legálně držet zbraň a chce perzekvovat vlastníky zbraní. To je potřeba zdůraznit. Fialova vláda prosazuje omezení práva držet zbraň a perzekuci vlastníků zbraní. Nás, co máme zbrojní průkaz, je 320 000. Je to samozřejmě víc lidí, protože třeba ve služebním poměru nemusí mít zbrojní průkaz a určitě takových lidí je také spousta při výkonu služby. Vláda Petra Fialy schválila velmi kontroverzní novelu zákona o zbraních. Touto změnou by mimo jiné došlo k prolomení letitého pravidla, že právo na držení zbraně je v případě bezúhonných občanů po splnění zákonných podmínek nárokové. Nyní by bylo nahrazeno zásadou, že povolení držet zbraň bude vydáváno na základě neprůhledného individuálního úředního posouzení.

Pokud by tato novela nabyla účinnosti, zavedla by se obchodníkům se zbraněmi povinnost hlásit takzvané podezřelé nákupy a policii by se výrazně zvýšily pravomoci v oblasti provádění domovních prohlídek a zabavování zbraní jejich legálním držitelům. Zavádí se rovněž institut preventivního zabavení zbraně. Policie by tak nově mohla zadržovat zbraně v případech, kdy o jejich držiteli získá informaci, že může představovat vážné nebezpečí pro vnitřní pořádek nebo bezpečnost, což je snadno i politicky zneužitelné a pro hnutí SPD nepřijatelné. I proto, že v takovém případě nejsou v návrhu zákona pro toto zadržení zbraní uvedeny žádné časové lhůty a neexistuje zde ani možnost využít opravný prostředek, tedy odvolání, což je v právním státě neakceptovatelné.

Proti této novele o zbraních protestují nejen odborné asociace, ale i podnikatelské svazy. Na jednu stranu tady vidím ministryni obrany paní Černochovou z ODS, říká, že má zbrojní průkaz a jak si jde třeba někam zastřílet, nevím jak často. A hanlivě mě nálepkuje jako v mateřské škole, jako kdyby měla pubertu pořád. Směšný úplně. Směšný. Komolení jména takovéhle, to je úplně zastydlá puberta. To je úplně neuvěřitelný, jaká je to zoufalost úplná. Ale na druhou stranu vládní koalice jde proti držitelům zbraní. Ano, proti nám, držitelům zbraní. A to tady ve veřejném prostoru koluje informace, že hlásit se mají nákupy střeliva třeba 1 000 kusů a více. Tak já nevím, co kdo střílí, ale my když střílíme, já jsem ve sportovním klubu, takzvaná disciplína trap, to je to střílení na ty létající terče, a jenom na jeden trénink se běžně vystřílí 150 terčů, 100 až 150 terčů, když logicky na to máte dva náboje, tak je to 300 nábojů za jeden odpolední trénink, když si jdete pro zábavu zastřílet. To znamená, když si jde člověk koupit náboje na tři dny, tak už by měl být nahlašován? No to je opravdu perzekuce. To je opravdu šílený!

Tady se někdo chlubí tím, že si jde někdy někam zastřílet, ale vy ani nevíte, která bije vůbec. Tak to neříkejte, nebo se v tom orientujte opravdu. Nebo říkejte si, co chcete. Ale tohleto u střelecké veřejnosti vzbuzuje opravdu obrovské otazníky, ta nekompetentnost. Prostě je to perzekuce. To znamená, sportovní střelec aby ještě byl pod hrozbou šikany, že si jde kupovat náboje prostě na normální běžnou střelbu. To je úplně neuvěřitelný! To by musel být nahlašovaný v takovém případě každé tři čtyři dny ten, kdo aktivně již v podstatě se tomuhle věnuje. A jako že znám takových lidí spoustu, kteří třeba, jsou to podnikatelé nebo živnostníci, kteří nemají pravidelnou pracovní dobu, tak si jdou zastřílet i v pracovní dny, o víkendu, mají to rádi, chodí na závody, tak prostě vystřílí opravdu stovky nábojů během týdne úplně bez problému. A samozřejmě tohleto je neuvěřitelný. Proto samozřejmě souhlasím s těmi odbornými asociacemi, podnikatelskými svazy, které protestují proti této vaší novele zákona. Protože je to připraveno úplně diletantsky a aktivisticky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP