(16.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Respektujeme, že vydání zbrojního průkazu a právo držet zbraň musí vycházet ze splnění přísných zákonných podmínek, s absolvováním odborné zkoušky a lékařských testů a že cílem tohoto procesu musí být minimalizace zneužití držení zbraně. Ale současně odmítáme bezdůvodnou státní šikanu občanů legálně držících zbraně, kde hrozí i politické zneužití policejních složek a pošlapání zásad právního státu.

Takže bych chtěl jenom říct, když už tady jsou členové vlády, kteří se rádi fotí s fotkou ze střelnice, tak to není to, co střelecká veřejnost očekává. Minimálně ti, co já mám kolem sebe. Kdybyste byla skutečně srdcem střelkyní, tak byste nikdy nemohla, paní ministryně Černochová, hájit tenhleten návrh zákona, protože víte, že je to proti - proti - legálním držitelům zbraní. A radši byste měli přistoupit k tomu, aby se dodržoval stávající zákon. To znamená, když nějaký lékař zjistí, že někdo má třeba nějaké zdravotní potíže, tak aby to nahlásil. Ale rozhodně tou cestou není zpřísňování. To znamená, fotit se na střelnici je jedna věc. Druhá věc je, když o něco nám střelcům jde a někdo nás chce omezovat a šikanovat a perzekvovat, tak tady by se měl správný střelec postavit za tu svoji zájmovou a profesní skupinu, postavit se za ně a hájit jejich zájmy. To je rozdíl mezi mnou a těmi, kteří si jenom dávají fotky, že někde jakoby střílejí, byť střílejí, mají zbrojní průkaz, to je v pořádku. Ale když přijde na lámání chleba, tak vlastně mlčí a za nás střelce nebojují. Dokonce jsou proti nim. Takže takhle, jo? Takže tenhleten návrh zákona, ten jde proti nám. Proti nám, legálním držitelům zbraní, proti nám, slušným střelcům, kterých je tady 320 000 v České republice. Jo?

Dál si určitě zasluhuje komentář, protože ta kauza evidentně ještě nekončí - to je to, jak tady má personální potíže TOP 09 paní Pekarové Adamové. Jako paní Pekarové Adamové a TOP 09 se nedaří. Nedaří se jim ohledně obsazení postu ministra pro evropské záležitosti. Teď tam nominovali politologa, pana Ženíška, který je politolog, má být ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Já na to mám názor jasný. Mě se teď v televizi ptali, jak bych to řešil já. Jednoduše. Já bych ty tři ministerské posty zrušil, protože jsou navíc. Ministr pro evropské záležitosti, ministr, předseda Legislativní rady vlády, a ministr pro vědu, výzkum a inovace. Protože to jsou ministři, kteří byli uměle vytvořeni navíc. Minulá vláda měla 15 členů. Vy, abyste nechali u korýtek chrochtat všechny možné zástupce pětikoalice, protože jste v pětikoalici, tak jste to zvýšili na 18. A prostě jste vytvořili nová ministerstva s novými sekretariáty. A vláda a aparát nabobtnaly. Vidíte, kdybyste nebyli tak hladoví a hamižní, tak by se nemohla TOP 09 stát ani tahleta blamáž, protože by ten ministerský post neexistoval. Uměle vytvořený. Přičemž ministr pro evropské záležitosti - v jiných zemích to mají pod ministrem zahraničí například. No, tak kde jinde? Samozřejmě. Ministr - předseda Legislativní rady vlády není ministrem standardně, ale je to jenom předseda Legislativní rady vlády. Ministryně pro vědu, výzkum a inovace není. Taky zbytečné ministerstvo, protože podle kompetenčního zákona to spadá pod Ministerstvo školství. Samozřejmě věda, výzkum a inovace jsou důležité věci. Tomu se ovšem paní Langšádlová nikdy nevěnovala, jak víme. Taky to takhle dopadá, že její práce je neviditelná. Takže samozřejmě ta místa jsou navíc.

My za SPD říkáme, že by bylo dobré zrušení těchto ministerských postů, protože jsou to prostě podle našeho názoru ministerstva... nemají být zbytečné pašalíky pro představitele vládní pětikoalice. Takže jak jsem říkal, to je třeba zrovna u toho ministra pro tu vědu, podle našeho názoru by to mělo být zařazeno pod Ministerstvo školství, jak vyplývá z kompetenčního zákona. Měl by řídit tuto agendu nestranický odborník, manažer s dlouhodobými zkušenostmi v těchto oborech. A vládní pozice paní Langšádlové, potažmo tyto vládní pozice, které jsou uměle vytvořeny navíc, by měly být podle našeho názoru zrušeny s veškerým příslušenstvím. Ministerstva mají být podle našeho názoru nejvyšší úřady státní správy s reálnou a logickou agendou a věcnou náplní, nikoliv zbytečné pašalíky pro představitele pěti koaličních vládních stran, které pouze zatěžují státní rozpočet.

Pojďme dál. Tady na mě něco vyskočilo. No jasně, hezky. Fialově vládě nedůvěřuje 78 % lidí a s politickou situací je nespokojeno 65 % občanů, z toho plně důvěřují Fialově vládě pouze 2 % občanů. Zdroj - průzkum pro Centrum pro výzkum veřejného mínění Akademie věd. No tak jako není divu. Protože Fialova vláda likviduje české školství i zdravotnictví a mnoho dalších oborů. Fialova vláda hájí zájmy Evropské unie, USA a Ukrajiny, a suverenitu naší země pošlapává. Takže občané si to vyhodnotili, což je dobře. A vláda s takovouto důvěrou? Když měla takovou důvěru Nečasova vláda, tak byly předčasné volby. Ale vy se držíte prostě jako klíšťata.

Další průzkum, opět Centrum pro výzkum veřejného mínění Akademie věd. Tři pětiny občanů považují ekonomickou situaci Česka kvůli Fialově vládě za špatnou. Naši občané za Fialovy vlády zchudli nejvíce ze zemí OECD. Máme nejvyšší energetickou inflaci v EU. Jsme v recesi, padá průmysl. Vládě skoro nikdo nevěří. Ano. Za špatnou a velmi špatnou považovalo ekonomickou situaci v České republice, už je to na konci roku 2023, je to průzkum, 38 % lidí. Jo? Ne. 20 a 38. 58 % lidí. Ale to už je starší průzkum, jo? Taky tady: Dopady vysoké inflace, Ipsos agentura. Průzkum. Dopady vysoké inflace pociťuje 85 % Čechů. A do toho nám Fiala tvrdí, premiér Fiala, že inflace není. To nezasluhuje už komentář. Premiér je už úplně mimo, jak vidíme. Ten je vedle jak ta jedle.

Ale zajímavá je, už jsem o tom částečně tady už hovořil, o nějakých skutečnostech, kde z té zprávy, z jiné zprávy, tedy Nejvyššího kontrolního úřadu, ale právě ta výroční zpráva Nejvyšší kontrolního úřadu za rok 2023, tak i ten nezávislý Nejvyšší kontrolní úřad... Co tady píše v té zprávě? Píše, že vysoká inflace vedla k poklesu reálných příjmů. Cituju z toho, jo? Píše dále, že nedošlo k ekonomickému růstu. Ano, to je v podstatě hodnocení Fialovy vlády. Je to výroční zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu za rok 2023. Dále: Nepodařilo se snížit tempo zadlužení. Dluh meziročně vzrostl o 216 miliard korun, o tom už jsem mluvil. Na konci roku bude 3,1 bilionu korun. Známá čísla. Už jsem o tom mluvil. Obsluha dluhu. Od roku 2019 se obsluha dluhu zvýšila o 29 miliard korun na 68,3 miliardy. Ovšem já už jsem tady uváděl číslo za letošní rok, které je samozřejmě vyšší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP