(16.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Dále: Ministerstvo obrany - tady vidím paní ministryni Černochovou z ODS - tak k vám píše Nejvyšší kontrolní úřad, že ministr obrany nevyužil efektivně prostředky. Takže takovýmto způsobem se hospodaří na Ministerstvu obrany. (Reakce ministryně Černochové mimo mikrofon.) Je to výroční zpráva NKÚ za rok 2023. V ní je to uvedené. (Ministryně Černochová opět reaguje.) To tady nemám poznamenané, ale bylo to uvedeno ve výroční zprávě za rok 2023, ale není to uvedeno myslím úplně... překrývá se to i s tím vaším obdobím určitě. Teď tady ten rok tedy, přiznám se, nemám, ale férově to upřesňuji. Já jsem si ten výpisek totiž dělal, ale to jsem si tady nepoznamenal, to máte pravdu. Jo. Tak to zmírníme, ať je to tak, nebo onak, prostě Ministerstvo obrany efektivně nevyužilo prostředky. To bylo za vás nebo za vašeho předchůdce. Tak jako tak, SPD tam nebylo. Takže vidíte, tady zrovna jsem si ten rok - je to výroční zpráva za rok 2023, ale to jsem si zrovna tady nepoznamenal. Ale bylo to tam, no. To tedy bylo, ale já jsem si tady poznámku zrovna neudělal, tak si na to zrovna právě nepamatuju z hlavy.

Potom k digitalizaci. Digitalizace je nízká, je tady napsáno, To je ministr, Pirát, ministr Bartoš je vicepremiér pro digitalizaci. Takže víc to nebudu rozebírat, protože pravda, tady ty poznámky mám jenom kratší, ale ty zásadní jsem si z toho vypsal. Jo?

Copak to tady máme teď? (Listuje v podkladech.) No jo. Česká republika patří mezi evropské země, kde se za poslední roky nejvíce zdražovalo. Za dva roky o 28,5 % v průměru. Samozřejmě energie, to už jsem říkal, tam je to úplně monstrózní, to zdražování. A další položky. Ceny potravin například stouply o 31 %. Informuje o tom specializovaný server FinTag. Promiňte, já jsem se spletl. Tyto závěry vyplývají z analýzy České spořitelny s názvem Jak doháníme Západ, podle kterého Česko v cenách potravin aktuálně prakticky dohnalo vyspělé západní země, ovšem zároveň jsme je nedohnali v platech. Takže to je ten problém. Za dva roky, to znamená za dobu Fialovy vlády, vzrostly ceny v České republice v průměru o 28,5 %, ceny potravin o 31 %. Takže to je prostě problém, jo? A dokonce mnoho cen máme samozřejmě dražších, než je vůbec průměr v Evropské unii, to je potřeba říct, přestože naše platy těch západoevropských nedosahují, nemáme platy jako v Německu nebo v Rakousku. Například i v takových základních věcech, jako jsou ceny oblečení a obuvi, jsme na 112 % úrovně EU a máme je páté nejdražší v zemích EU prosím vás. My máme páté nejdražší ceny obuvi a oblečení v EU. Vyšší ceny oblečení už mají jenom severské státy, upřesňuje další autor analýzy České spořitelny Radek Novák.

Komunikační služby. Zase s tím vůbec nic neděláte ve vládě, přitom už tohle téma jsem tady řešil, nebo z opozice jsem o něm mluvil už i v minulém volebním období i předminulém, protože jsme řešili, jak má Česká republika předražené ceny mobilních služeb, to znamená telefonních služeb, mobilní operátoři. No a stejně jste se na to také vykašlali. Cenová hladina komunikačních služeb je nad průměrem zemí EU a je na 116 %. Máme deváté nejdražší ceny za komunikační služby v Evropské unii. Takže opět jsme dražší než jinde. Vy to prostě vůbec neřešíte. Řešíte Ukrajinu a věnujete čas shánění peněz na Ukrajinu, ale problémy našich občanů jsou vám úplně ukradené.

Samozřejmě třeba v oblasti stravování v rámci zemí EU jsme měli třetí nejrychlejší nárůst. Obdobně na tom byla kategorie bydlení, voda, energie, kde došlo k nárůstu o 72 %, což je třetí místo v EU. Takže samozřejmě dochází tady k neuvěřitelnému zdražení. Dokonce u některých vybraných položek máme cenový nárůst vůbec nejvyšší v celé Evropské unii, což je například oblečení, obuv, sportovní vybavení, kino, divadla a koncerty. V první trojce v EU, co se týče růstu cen, se Česká republika umístila v cenách energií, ve farmaceutických výrobcích. Neboli léky, předražené léky jsou tady. Potom jenom dodám, že například v ojetých vozech, v hračkách a hrách a v restauracích a kavárnách. No prostě neskutečné zdražení. Hlavně mluvím o té vodě, potravinách, energii a lécích samozřejmě. To je absolutně špatně všechno.

Takže teď jsem udělal takové okénko do statistik a pojďme dál. Tady bych chtěl znovu zopakovat, protože tohleto je strašně důležité a stále od Fialovy vlády neslyším vůbec žádnou odpověď. To má na sebe asi ministr Síkela, ministr průmyslu z hnutí STAN, ale samozřejmě je to o Fialově vládě jako celku, o tom, že premiér Fiala nic pro Českou republiku a naše občany nedělá.

Tak kdy se konečně vyjádříte k tomu, že Evropská unie schválila v rámci Green Dealu, který vy podporujete - my jsme proti - ekonomicky likvidační opatření pro Českou republiku a její občany, které ještě více rapidně zdraží bydlení? Protože Evropská unie, jak víte, schválila směrnici, Rada EU schválila neboli vedení EU schválilo směrnici o povinném zateplování budov. My už jsme to říkali před 14 dny na tiskové konferenci. Tady jsem to navrhoval, že jsem se chtěl zeptat vlády, protože občané píší samozřejmě, že jsou nespokojení a jsou samozřejmě zděšení, protože to jsou neskutečné peníze. Tak jsem chtěl, abychom tady o tom diskutovali, jaké tedy bude řešení téhle věci. Protože Rada EU schválila směrnici o povinném zateplování budov, která v blízké budoucnosti zásadně a negativně ovlivní životy občanů evropských zemí. Konkrétně se jedná o takzvaný projekt zelených budov skrze směrnici EU o energetické náročnosti ve stavebnictví, která vyžaduje, aby nové soukromé budovy - tak to mluvíme i o bytových domech, o rodinných domech - měly od roku 2030 nulové emise, a veřejné budovy dokonce již od roku 2028. Od roku 2040 by se podle tohoto plánu měly úplně přestat používat kotle na fosilní paliva, přičemž už od roku 2025 bude zakázáno na tyto kotle poskytovat dotace. Takže další zdražení jak vytápění, tak to zateplení.

Ale to zateplení je opravdu problém. Já se k tomu ještě dostanu. Protože kde na to mají lidi vzít peníze a kde na to má stát vzít peníze a kde na to Evropská unie má vzít peníze? Vždyť už teď je to všechno na dluh, formou dluhopisů. Evropská unie vydává už teď dluhopisy, obrovské dluhopisy, protože sama nemá peníze. Tak co tam děláte v té Evropské unii, když tam Fialova vláda jezdí, když tam ministři jezdí? Proč mlčíte a proč jste se nepostavili proti, když se o tom hlasovalo na radě EU? No jasně, Fialova vláda nehlasovala proti. Proti hlasovalo Maďarsko například a Itálie. A zástupce české vlády se opět nesmyslně alibisticky zdržel, což je neakceptovatelné a neomluvitelné! Vy se zdržíte u migračního paktu, zdržíte se u zásadního zdražení bydlení pro české občany. Máte vůbec nějaký názor v té Fialově vládě? To jste tak nekompetentní, že se u všeho zdržujete, u škodlivých věcí pro Českou republiku?

No tak ono to ale v podstatě trošku vykresluje ten profil premiéra Fialy. Chtělo by se mi říct, že je to takový po... Ale to slovo už nedořeknu, protože by mě tady zase napomínali. No prostě nemá koule, slovy Mirka Topolánka, předsedy ODS, abych řekl slova předchůdce premiéra Fialy. Takže to není vulgární z mé strany. To řekl sám předseda, jsou to slova premiéra za ODS, kdy označil takové lidi, že nemají koule.

Takže vy se zdržujete, místo abyste řekli ano, nebo ne. No samozřejmě ne v těchto případech. Takže Maďarsko hlasuje ne, Itálie hlasuje ne, ale vy se zase zdržíte, přestože to zásadně poškozuje české občany. Má vůbec vaše vláda nějaký názor na tyhlety zásadní věci? No nemá! Přitom je to opravdu problém. Takže Fialova vláda přes předvolební sliby na půdě orgánů EU vůbec nevystupuje a nehlasuje proti nesmyslným opatřením Green Dealu, a naopak umožňujete jejich hladké přijímání a schvalování. To se týká i migračního paktu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP