(17.20 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Každé jednání o příslibech příspěvku se řídí postupem stanoveným v čl. 57 odst. 1. A když se podíváme na čl. 57 odst. 1, a to je, na co upozorňuju, že ten migrační pakt se musí číst v těch souvislostech, s těmi odkazy, aby se nevytrhávaly věci z kontextu. Článek 57 odst. 1: Rada každoročně před koncem každého kalendářního roku prováděcí (provádějící?) akt za účelem vytvoření ročního rezervoáru solidarity včetně referenčního počtu požadovaných relokací a finančních příspěvků pro roční rezervoár solidarity může kvalifikovanou většinou návrh Komise uvedený v čl. 12 změnit. Tak. A to jsou samozřejmě věci, které nás nemohou nechat úplně klidnými, protože to, co se na nás valí v podobě migračního paktu, koneckonců můžeme dnes a denně sledovat pomocí zahraničních médií. A asi nikdo z nás by se nechtěl dočkat těch neblahých věcí, které bohužel vlastně zažívají naši sousedé, ať už jsou to no-go zóny, nebo samozřejmě zvýšená kriminalita.

Já bych chtěla tedy znovu požádat, ještě je prostě čas, pana ministra financí Stanjuru, který bude za Českou republiku reprezentovat Českou republiku na radě Ecofin, aby se ještě pokusil sehnat blokační menšinu a zarazil naplňování migračního paktu. Sama ale nevěřím tomu, že se tomu tak stane, a pak už nám opravdu zbývají jenom evropské volby a zvolit natolik rozumné zástupce, kteří se pokusí zvrátit tyto věci. A mohou je zvrátit pouze vyražením klínu klínem, to znamená, rychle připravit legislativu, která by právě řešila ty příčiny - efektivní ochranu vnějších hranic, návratovou politiku, boj s pašeráky a spolupráce s třetími zeměmi, aby ta hrůza, kterou schválil pan ministr vnitra a česká vláda, v podstatě nikdy nebyla naplňována. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a vnímám s přednostním právem pana předsedu Marka Bendu. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, nemám rád, když se z Poslanecké sněmovny stává maraton dobíhání, protože si myslím, že jsme před hlasováním o schůzi, tak bych poprosil o přestávku čtyři minuty na poradu poslaneckého klubu ODS, abychom se sem důstojně dostavili.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Přerušuji tedy jednání do 17.26... (Hlásí se poslankyně Pastuchová.) To je bezprostřední využití? Chcete ještě navázat, paní poslankyně, jako zastupující paní předsedkyně? Chcete přidat pauzu, kterou bych jinak musela vyhlásit bezprostředně? (Ano.) Prosím, to tady bývá zvykem. Prosím, paní poslankyně Pastuchová zastupuje paní předsedkyni Schillerovou. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych chtěla na poradu poslaneckého klubu vzít pauzu 15 minut.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Čímž tedy, pokud s tím souhlasíte, to nepřipojím za, ale předpokládám, že to tedy má být do - 17.23 plus 15 - 17.38. Je to tak? (Ano.) Prosím. Jsem ráda, že jsme se dohodli. Vyhlašuji tedy pauzu jednání do 17.38.

 

(Jednání přerušeno v 17.23 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP