(18.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Vidím zde zájem o zřejmě protinávrh.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážený pane předsedající, vážená paní poslankyně, já vznáším protinávrh tak, abychom přerušili jednání Poslanecké sněmovny pouze na 10 minut. Domnívám se, že vázat to přerušení na doručení stanoviska Legislativní rady vlády, která je poradním orgánem vlády, není koncepční. My bychom se měli vázat maximálně tak na různá stanoviska výborů, které jsou orgánem Poslanecké sněmovny, nikoliv orgány vlády. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dobře. Vidím zde tedy návrh přerušit na 10 minut. Pan poslanec, pan předseda.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi také dát protinávrh k návrhu paní poslankyně Mračkové Vildumetzové, a to konkrétně na přerušení jednání do 18 hodin 56 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Takže 18.56. Pan předseda ještě má zájem vystoupit? Tak postupně. Pan předseda.

 

Poslanec Aleš Dufek: Kolegové, kolegyně, já se domnívám, že je rozumné, abychom tady vznesli protinávrh a přerušili naše jednání do 19 hodin 04 minut. To mi přijde jako takové optimální.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, 19.04. Poprosím pana poslance.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi vznést také protinávrh na přerušení, mně to přijde zbytečně dlouhá doba i s ohledem na ta konstruktivní jednání s opozicí a můj návrh na přerušení je do 19.01.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Nula jedna. (Ano.) Děkuji. Takže můžeme se pustit do hlasování. Nejdříve budeme hlasovat návrh 19.01. Je zde zájem o odhlášení. Prosím, abyste se přihlásili.

 

A já zahajuji hlasování. Nejdříve protinávrh 19.01. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 194, pro bylo 6, proti 100. Zamítnuto.

 

Nyní budeme hlasovat návrh 19.04.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 6, 141 přihlášený, pro 7, proti 107. Zamítnuto.

 

Teď budeme hlasovat návrh na 18.56.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno 142, pro 10, proti 99. Zamítnuto.

 

Nyní budeme hlasovat protinávrh pana předsedy Michálka - přerušit na 10 minut.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, přihlášeno je 144, pro bylo 6, proti 109. Zamítnuto.

 

A nyní návrh paní poslankyně Mračkové Vildumetzové a to je přerušit do doby stanoviska Legislativní rady vlády, nejdéle ovšem do 30. 9. 2024.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 9, 144 přihlášených, 67 pro, 73 proti. Zamítnuto.

 

Můžeme tedy pokračovat. Máme zde celou řadu faktických poznámek. Jako první se připraví paní poslankyně Peštová, poté pan poslanec Brázdil. Jenom připomínám, že máme zde potom ještě dvě přednostní práva, jako první byl pan ministr Šalomoun a jako druhá byla paní poslankyně Richterová. A já bych poprosil, aby se všichni ztišili. Ještě jednou, kolegyně, kolegové, prosím o klid. Děkuji. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Nejdřív ještě bych chtěla zareagovat na pana poslance Bělora, prostřednictvím pana předsedajícího. Pane poslanče Bělore, prostřednictvím pana předsedajícího, vy jste měl říct stanovisko výboru a to je nějaké usnesení, a ne že nám tady řeknete nějaký svůj krásný projev. Takže pro příště, jestliže budete vyzván, mluvte to, co bylo usneseno na výboru, to znamená usnesení, jaké usnesení přijal výbor k tomuto tisku. Tečka. Jenom prostě proto, abychom si to řekli.

A ještě bych chtěla zareagovat na svoji předřečnici, paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou. No my tady nemáme dva druhy voličů. My tady máme jeden druh voličů a to je ten druh voličů, který se nám za chvilku rozroste na třetí a čtvrtou generaci. A o to nám přece jde, když nám padá hvězda, jo? My potřebujeme dostat tyto hlasy, a proto tady děláme tato harakiri, která děláme. Takže nejsou to dva druhy voličů, je to jeden druh voličů, z kterého se stane druhá, třetí, čtvrtá generace. Budou to lidi, kteří neumí česky, nevědí, kde je Česká republika, ale budou mít právo říkat, jak my budeme žít! O tom to celé je. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní pan poslanec Brázdil, připraví se paní poslankyně Jílková.

 

Poslanec Milan Brázdil: Já bych ve své faktické chtěl reagovat na rozpravu, ne na jednotlivé, ale ty lidi, kteří tady vystupovali. Volby, tak o co jde? Tak získat voliče. Proč? No abych vládl. A když se mi nedaří, tak to musím udělat jakýmkoliv jiným, novým způsobem. To bych nezazlíval. No tak pár voličů, pár tisícovek voličů jsou někde v zahraničí, po celém světě. Tak poslaneckým návrhem uděláme takovouto věc. Zkusíme, třeba to zvrátíme a nakonec padající hvězda bude znovu někde na obloze. Jak to asi bude dál pokračovat? My to tady ve Sněmovně... stoosmička to prosadí, Senát co? Možná by to mohl vrátit, ale třeba ne. To se odsouhlasí, prezident to podepíše. Ten snad nebude dělat nějaké vylomeniny, jak říkal minule, že by to dal k Ústavnímu soudu, ale nakonec, když to dá ANO, tak já budu potichu, říkal. No, nevadí, ten to podepíše. Možná přijde nějaká ústavní stížnost. Mezitím proběhnou volby.

A víte, jak se proti tomu jedině dá bránit? Vy všichni lidé v naší české zemi? Jediná varianta je, aby o vás nerozhodovali ti, kteří žijou v Horní Dolní někde v Africe či po celém světě, je prostě - vy, co mlčíte, často diskutujete v hospodách, vykládáte to všude možně, jak jste nespokojení, anebo je někdo spokojený musíte přijít ve větší míře k volbám. Tady jiná obrana nebude! Pokud tedy nechcete, aby za vás rozhodoval někdo, kdo v této zemi možná má v nějakém pokolení nějakého tatínka nebo něco podobného. Jestli vy budete chtít nechat jim to, oni tomu nerozumí, oni tady nežijí, oni se to doslechli z nějakých médií, jak se tu máme nebo nemáme, tak jediná obrana je pro vás všechny, kteří to dneska posloucháte, vy budete muset, já vás o to prosím, přijít a odvolit sami za sebe tak, abyste to nenechali na někom jiném, který této zemi možná už dávno nerozumí. To je má vize a já vás o to moc prosím. (Předsedající: Čas.) Přijďte!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Marie Jílková, připraví se pan poslanec Svoboda. Paní poslankyně Jílková? Nevidím. Tak můžeme dál, takže pane poslanče Svobodo... také ne? Tak to bylo asi s tím hlasováním, dobře. Pak zde mám paní poslankyni Hanzlíkovou. Připraví se pan předseda Vondráček a poté paní poslankyně Peštová. Stále faktické.***




Přihlásit/registrovat se do ISP