(19.00 hodin)

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, já bych ráda zareagovala na pana poslance Michálka, kdy mě v jeho proslovu tedy velmi zarazilo to, že řekl, že čekat na stanovisko rady vlády není koncepční. Tak tedy nezlobte se na mě, ale pro mě není koncepční předkládat takovou systémovou a velmi důležitou změnu formou poslaneckého návrhu, a právě naopak je pro mě velmi koncepční využít standardní legislativní cestu včetně připomínkového řízení a včetně stanovisek odborníků rady vlády. Nedokážu si představit důležitější stanovisko, než je právě z rady vlády. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Určitě nepotřebuji celé dvě minuty. Chci v rámci faktické poznámky reagovat na průběh rozpravy a součástí průběhu rozpravy je i to hlasování. Já jsem si tam vyslechl v rámci těch protinávrhů něco o konstruktivním jednání, konstruktivním protinávrhu, o návrzích opozice a koalice k tomu návrhu paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. Tak co ona po vás chtěla? Vždyť to stanovisko LRV může být hotové za týden. To mohlo být za týden hotové. A podívejte se na hodiny. Je sedm a v podstatě teprve teď se rozbíhá obecná rozprava. Opravdu je to důstojné toho návrhu, té korespondenční volby, abychom to řešili od sedmi od večera po nocích? Schválně jste to načasovali na dny mezi státním svátkem a víkendem, aby na to byl nějaký limitovaný čas. Zase se to tlačí silou a přitom si to zaslouží nějakou normální debatu. Ale normální debatu asi těžko budeme vést o půlnoci. Takže já se jenom pozastavuji nad tím, jestli opravdu neexistuje nějaká rozumná míra domluvy mezi opozicí a koalicí a jestli ten zákon nemůžeme projednat v nějakých důstojnějších podmínkách než po nocích v pátek, nebo jak jsem slyšel v sobotu. Děkuji, že jste mě vyslechli.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Peštová a připraví se pan poslanec Lubomír Wenzl, poté pan poslanec Patrik Nacher.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuju za slovo, pane předsedající. Já jsem také chtěla zareagovat na pana poslance Michálka, když se snažil to zbrzdit, abychom nemohli hlasovat o návrhu paní Mračkové Vildumetzové, prostřednictvím pana předsedajícího. Pane poslanče, vy jste řekl, že to není koncepční, to stanovisko LRV. Já jsem si to i napsala, já si všechno píšu. A já jsem se jenom chtěla zeptat, tak na co jste si zřizovali tak nákladné, v uvozovkách, Ministerstvo pro legislativu? Na co jste tady říkali, že chcete, aby veškerá legislativa šla řádnými procesy, že budete dbát na to, aby nevznikaly ty paskvily, které vznikaly za nás? To znamená, že budete dbát na to, aby to prošlo všemi procesy, aby mezirezortní připomínková řízení, všechna připomínková místa se k tomu mohla vyjádřit, aby ta diskuse tam prostě byla tak, jak má být, samozřejmě přes tu Legislativní radu vlády, kde jsou ti odborníci, byť je to ten orgán poradní, to máte pravdu, ale máte tam děla! Máte tam opravdu lidi, kteří jsou fundovaní ve svých daných oborech v tom právu. Vidím tady pana ministra Šalomouna, určitě mi na to odpoví nic jiného než že ano, jsou tam samí odborníci. A já říkám, tak na co to potřebujete? Tak proč tady s tím děláme cavyky? Proč ty své návrhy sem ta ministerstva nedávají rovnou? Proč se vlastně na ta ostatní připomínková místa nevykašleme, protože vlastně my je vůbec nepotřebujeme? Proč se nekoukneme na to, jestli je to v souladu s dalšími zákony, které samozřejmě se prolínají mezi sebou? A vy jste právník a víte to moc dobře. A jak tady třeba mluvila paní Mračková Vildumetzová ohledně toho, že to zasáhne, když se to bude přepočítávat, čtyři kraje a že možná 600 000 lidí. A víte, proč se tady bavíme jenom v samém možná? Protože k tomu není žádná studie dopadů. Nikdo prostě nevíme, kolik lidí v tom zahraničí je, a vůbec ani nevíme, kolik je v té třetí a čtvrté generaci, o kterou vám vlastně jde. Takže my se tady bavíme, jenom furt v něčem fabulujeme, kolik by to asi mohlo být a pro koho to vlastně asi děláme, a přitom ústava říká jednoznačně: tajná volba. Na co si to tady furt všichni hrajeme? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní pan poslanec Lubomír Wenzl.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych s dovolením chtěl zareagovat na úvodní vystoupení za předkladatele pana Cogana, vaším prostřednictvím, a na pana poslance Bělora. Mně tam chyběla jedna věc, nebo možná jsem špatně poslouchal. Ale touto novelou přece nedochází k tomu, že by teď teprve mohlo být umožněno občanům, kteří žijí v zahraničí, aby mohli volit. Můžou volit už v dnešní době, ale ano musí buď se dostavit na zastupitelský úřad, anebo se vrátit a navštívit Českou republiku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Patrik Nacher a připraví se pan poslanec Janulík.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Víte, co je nejhorší pro politika? Když začne být směšný. A politik je směšný v momentě, kdy není schopen udržet svoji vlastní myšlenku, je nekonzistentní a mění to podle toho, jak mu to vyhovuje. Vy si moc dobře vzpomínáte, že když jste tady žádali o důvěru této vlády a my jsme kritizovali počet ministrů, a já jsem říkal, ten počet ministrů je takový, že se nevejde tady do tohohle řádku, protože pan ministr Šalomoun vždycky musí sedět nahoře, jak tam sedí teď. A vy jste říkali, že to je na úkor kvality a že zrovna ten ministr pro legislativu bude hlídat tu legislativní kvalitu. Legislativní kvalitu. To jste říkali. Máte to v programovém prohlášení. A pak sem přijdete s novelou zákona o správě voleb, vynecháte ministra Šalomouna, vynecháte legislativní čistotu, vynecháte Legislativní radu vlády a hrdinsky to tady šoupnete jako poslaneckou iniciativu tak, abyste se vyhnuli těm připomínkovým místům. (Z koaličních řad: Přesně tak.) Tak v tom případě vaše programové prohlášení neplatí, když říkáte přesně tak. Vy si z toho prostě děláte ubohou bžundu. Já jsem chtěl říct tedy sprostější výraz, ale nechci dostat pokutu kvůli vám. Protože vám to tady řeknu soukromě, co si o tom myslím. Prostě jste směšní. Vy máte 18 ministrů, uměle vytvořeného ministra navíc, kterého stejně ty čtyři roky vynecháváte, a tohle je úplně konkrétní příklad. Doteď jste mi neodpověděli, proč to není vládní návrh a proč je to návrh poslanecký. Doteď se k tomu tady nikdo nepřihlásil, tak se toho chopte laskavě!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času přesně. Pan poslanec Janulík.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo. Já možná ten čas ani nebudu potřebovat. Je to trapné. Prostě celá léta jsme volili, jak jsme volili. Vždycky to bylo dobré, vždycky to bylo v pořádku. Klasické tradiční strany podle toho fungovaly, všecko bylo dobré, a teď najednou to, co bylo, tak byla doba temna, bezpráví pro voliče a najednou to tedy teď bude všecko krásné, jak nám tady bukanýři vysvětlují, když si puknou travičku, jako že doteď to stálo za houby a teď to tedy bude všecko úplně krásné. Ta účelovost z toho ne že kape, ta z toho stříká. A divím se prostě tady starým bardům kvazi ctihodným, že se za to nestydí. Protože mě opravdu, jak to říkal klasik v Černých baronech, zase se mi chce zvracet!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a máme zde další faktické. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová a poté pan vicepremiér Ivan Bartoš. (Poslankyně Mračková dává přednost.) Tak dostáváte, pane vicepremiére, přednost. Pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuju. Děkuju za slovo. Já nevím, jestli pan Janulík tady hlásil něco směrem k Pirátské straně a mluvil o bukanýrech a o nějakých šlukách, tak já tady potkávám poslance i z vašich řad, z kterých je cítit alkohol, bývalý předseda Sněmovny tady tancoval s kytarou opilý na tady tom místě, kde teď sedí pan Michal Šalomoun. Prosím vás, odpusťte si to. Já nepiju alkohol, neužívám žádné návykové látky a vy se tady takhle otvíráte a ještě říkáte, že se vám chce zvracet? Prosím vás, uklidněte se! Děkuji a zameťte si před vlastním prahem! Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP