(19.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěla především reagovat na to hlasování. Já musím říct, že když jsem vystupovala v té obecné rozpravě, tak jestli tady byl, bych možná napočítala na jedné ruce z řad vládních poslanců. Myslím si, že moje vystoupení v rámci druhého čtení v rámci korespondenční volby bylo opravdu velmi věcné. Snažila jsem se otevírat mnoho věcí, ať už je to to, že ty hlasy půjdou mezi ty čtyři kraje, a tak dále. Ale hlavně ten procedurální návrh, který jsem vám tady předložila, znovu si prosím uvědomte, jak a pro co jste hlasovali. Přerušení do doby stanoviska Legislativní rady vlády. To stanovisko mohlo být zítra a mohlo být za tři dny. A to stanovisko by jasně tedy řeklo, jestli ten zákon je tedy v souladu s těmi ústavními zákony, anebo ne. To, co jsem tady celou dobu říkala, podle mého názoru si myslím, že byste si tady měli na tom měli získat samozřejmě ústavní většinu. Ale jak je vidět, vy touto cestou... Vlastně vám vůbec nejde o lidi. Vám vůbec nejde o to, co máte v programovém prohlášení, že říkáte, jak budete precizně dělat tu legislativu. Udělali jste si na to ministra, to už tady říkal můj kolega. A pak, když tady je takovýto podle mého názoru velmi vstřícný a férový názor, nebo návrh... Máme tady Legislativní radu vlády? Máme. Máme tam třicet odborníků? Zřídili jsme si to. Vždycky to vedl ministr spravedlnosti, teď k tomu máme speciálního ministra. A když tady takovýto vstřícný návrh dám, tak co udělá koalice? Hlasuje proti. Tak to je ten vstřícný přístup vůči té opozici. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za přesné dodržení času. Paní poslankyně Peštová a připraví se pan poslanec Mašek - stále jedeme faktické. Já jenom připomínám, že máme dva s přednostním právem přihlášené ihned po faktických. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Já chci zareagovat na pana ministra Bartoše. Já jsem tedy čekala, když jste se tak rychle vrhl k tomu pultíku, tak že nám budete odpovídat na ty dotazy. Já jsem vůbec nečekala, že to bude úplně jiný výpad. Jestli mám zopakovat, o co mi šlo. Tak my jsme se tady bavili o té ústavnosti, bavili jsme se o té Legislativní radě vlády, o tom ministerstvu, které zde je. Bavili jsme se i o tom, co tady řekl Patrik Nacher, prostřednictvím pana předsedajícího, to znamená, že ten ministr je ve své podstatě obcházen. Je to tak, obcházen. A pokud dojde k tomu, že po vás někdo chce nějaké stanovisko, tak je to až na základě toho, že to tam doputuje z Poslanecké sněmovny, vy k tomu nějaké stanovisko dáte a pak to skončí tak, jak jsme se už několikrát spolu bavili, pane ministře, prostě jste kolektivní orgán, a kolikrát když řeknete, že to je špatně, tak jste stejně přehlasován. Říkám, to byly ty další věci, co nás tady zajímalo.

Ale já s tou ústavností mám taky problém. Já když se koukám na ten článek číslo 18 ústavy a když se podívám na ty volby do Poslanecké sněmovny, to znamená ty zákonodárné do Poslanecké sněmovny a do Senátu, tak tam je jednoznačně řečeno, že se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva. Takže já s tím mám taky problém. Já si osobně myslím, že to, co chcete dělat, že to už je opravdu na změnu ústavy. Já tedy vím, že vy jste kaskadéři, že dokážete i tu ústavu, protože teď je otevřená kvůli vodě, že určitě jste schopni nějakým pozměňovacím návrhem to tam obohatit. Ale v každém případě já osobně si myslím, že to stanovisko by tam mělo být a že opravdu se jedná o změnu ústavy. Mělo by se jednat o změnu ústavy.

Můj názor, byla bych ráda, kdybychom se k tomu vyjádřili. Chápu, že vy nechcete reagovat, že prostě zase nás tady necháte. Ale já prostě, já jsem urputná, já se vás tady budu ptát neustále. (Předsedající: Čas prosím.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Mašek, zatím poslední s faktickou.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Také bych chtěl zareagovat na kolegu Michálka a další kolegy, kteří tady oddálili vlastně hlasování o tom, jestli budeme čekat na vyjádření Legislativní rady vlády, a zároveň se pan Michálek vyjádřil, že to v podstatě není potřeba. Já si myslím, že to je trošku dehonestující, protože jde o zákon, který podává skupina poslanců, a obchází tím, jak tady řekli moji předřečníci, tak obchází tím standardní připomínkové řízení. A vlastně jste naznačil, že tedy Legislativní rada vlády, k tomu potřeba její stanovisko není, a vlastně to dehonestuje i zde přítomného ministra pro legislativu, pana Šalomouna. A já bych ho chtěl tímto vyzvat, aby on to vzal na sebe a šel nám sem tedy říct na mikrofon, že to stanovisko Legislativní rady vlády v podstatě potřeba není, a jestli on tedy si za tím opravdu stojí. Možná se do budoucna to jeho vyjádření na mikrofon bude hodit. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr Šalomoun je v čekačce, je s přednostním právem, ale před ním ještě jedna faktická, zatím tedy jedna - pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, poslouchejme se. Já jsem řekl, že není vhodné vázat jednání Poslanecké sněmovny na to, kdy rozhodne poradní orgán vlády, protože to je poradní orgán jiného útvaru, nikoliv Poslanecké sněmovny, ale od toho oddělené entity, a tím bychom vázali jednání moci zákonodárné na jednání moci výkonné. To považuji, že by bylo i v rozporu s principy dělby moci a nikdy se nic tady takového neschvalovalo. Takže prosím opravdu, poslouchejme se. Není to žádná výhrada vůči Legislativní radě vlády.

A kdyby vás opravdu zajímalo stanovisko Legislativní rady vlády, stanovisko pana ministra Šalomouna, tak jste přece mohli dostat, mohli jste se obrátit na pana ministra, od toho tady je a od toho máte ústavní právo obrátit se na členy vlády a vyžádat si stanovisko od pana ministra jako předsedy Legislativní rady vlády. A myslím si, že by vám vyhověl, klidně by se nad tím mohli sejít ti lidé, v tom není vůbec žádný problém. Já si myslím, že nikdo z nás se nebojí, že by to neobstálo. Ale nebudeme přece kvůli tomu přerušovat jednání této Poslanecké sněmovny. To přece je úplný nesmysl. Z vaší strany, a to si řekněme na rovinu, je to prostě jenom padesátá pátá berlička, jak zpomalit, oddálit, odsabotovat projednání tohoto návrhu zákona. To je to, o co tady přece reálně běží. Samozřejmě vy hledáte další a další berličku, protože vymýšlet různé obskurní nápady, se kterými tady vystupovat je náročné, já vám to přeju, užijte si to ty dva dny. Ale myslím si, že bychom měli s naším časem nakládat hospodárně. Jsme tady pro občany a nikoliv proto, abychom mlátili prázdnou slámu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Nyní paní poslankyně Peštová, poté s faktickou paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté pan poslanec Nacher a poté paní poslankyně Taťána Malá a další. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Pane poslanče Michálku, prostřednictvím pana předsedajícího, tady se přece nikdo nepřel, co je moc výkonná a co je moc zákonodárná... respektive, ano, co je moc zákonodárná a co je moc výkonná. My to víme dost dobře. Ale když se podíváte na tuto novelu, kdo ji podepsal, tak to podepsali ministři, kteří vykonávají tu moc výkonnou, současně, v souběhu, i zákonodárnou. Protože ve své podstatě ministr předkládá na vládu to, co zpracujou ti úředníci. To znamená veškerý ten proces, který proběhne na tom ministerstvu, od věcného záměru přes to paragrafové znění přes ta dvě kolečka, to, co tady říkám, toho legislativního procesu, to tam vlastně zprocesujou ti úředníci, a ten, kdo předkládá na vládu, tak je ten ministr.

Takže ten ministr vlastně sedí půl zadní strany části těla na moci výkonné a současně, protože on je i poslanec, tak je i zákonodárce. Takže o čem se tady bavíme? A my když říkáme, že vy tady obcházíte krásně tenhleten legislativní proces, že to sem strkáte do té Poslanecké sněmovny, tak se nemůžete divit, že chceme to stanovisko Legislativní rady vlády, respektive to, aby se nám k tomu vyjádřil pan ministr Šalomoun. Nic víc. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. A poprosím paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP