(19.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Patrik Nacher a Olga Richterová, s faktickou.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak děkuji. No pane ministře, vy jste vystoupil, jak již bylo řečeno, vy jste nám neodpověděl na naše otázky. Jako historický exkurz, to si nechte pro vládní poslance. Ale nás zajímá pohled váš, Legislativní rady vlády na tento návrh. Ne to, že teď se vám hodí, tak vyzobete, že někdy takovýhle návrh byl někdy historicky, to mi připomíná ten migrační pakt. Vy na té předchozí vládě nenecháte nit suchou, ale když se vám to hodí, tak u migračního paktu vezmete jednu větu, jeden odstavec a řeknete: vždyť už i vláda Babiše to chtěla a tak dále, jo? No tak se rozhodněte. Ale takovéhle selektivní vyzobávání je fakt jako infantilní.

A mě tedy v tom případě zajímá úplně konkrétní dotaz, protože to se týká tohohle tisku 596, mě nezajímá názor na nějaký návrh z roku 2019 nebo 2020 - jak je možné, že celá novela o správě voleb se týká účinnosti 1. 1. 2026 a jenom ta pasáž týkající se korespondenčních voleb už od 1. 1. 2025? Jestli mi to můžete nějak jakoby vysvětlit. Jaký to dává smysl? Jaký to dává smysl, že vy selektivně vezmete jednu pasáž, která se týká korespondenčních voleb, a tu o rok uspíšíte oproti celému zbytku toho zákona? No jednoznačně, že jo, protože mezitím jsou parlamentní volby. Ale jaké to má jakoby legislativní opodstatnění, legislativní čistotu? To je úplně konkrétní dotaz. A prosím pěkně, pojďme se bavit o tomto návrhu, o tisku 596. Ne o tom, co se kdy dělo v minulosti. Protože tím to jenom rozřeďujete, zkoušíte naši pozornost. My vás pozorně posloucháme, my se na to nenecháme nachytat, my se budeme furt ptát na tento tisk. Ne na nějaké historické tisky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Tak nyní paní místopředsedkyně s faktickou a stále tady mám ještě na čekačce přednostní právo jedno vaše. Tak prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já děkuji... (Obrací na předsedajícího kvůli spuštění času.) Prosím, faktická, takže... (Předsedající: Ano, ano, ano.) Děkuju moc.

Já se chci opravdu důrazně ohradit proti tomu, jakým způsobem je tady dehonestováno vystoupení pana ministra Šalomouna, pana ministra pro legislativu. Protože on sem normálně férově vzal to stanovisko, které je dohledatelné. To stanovisko předsedkyně Legislativní rady vlády, kterou byla paní ministryně spravedlnosti Marie Benešová. (Ukazuje dokument. Hluk a neklid v levé části jednacího sálu.) Je to stanovisko číslo jednací 80/20 z 21. dubna 2020. A rozebral, že materiálně, čili ve své obsahové podstatě je to stanovisko totožné s tím tiskem, s tím obsahem toho, co bylo dnes předloženo. Takže on sám říkal: neberte to formalisticky, berte to obsahově a to připomínkové řízení proběhlo.

A proč já tady vystupuji? No protože mě to štve. Mě štve, že když vám tady odpoví, řekne, že to, co bylo z toho zákona o správě voleb vyňato, se tam vrací, popíše ty konkrétní paragrafy, které byly posouzeny, byly ohodnoceny těmi komisemi jednotlivými Legislativní rady vlády, když popíše, že byl tehdy covid a že se paní ministryně spravedlnosti rozhodla to stanovisko podepsat, nebyl na to žádný nátlak, byla to její svobodná vůle, tak vám to stejně není dost. A to, že prostě vy se tady snažíte zamlžit, že to legislativní stanovisko existuje, že snažíte zamlžit, že jde jenom o to, že vy prostě korespondenční volbu nechcete a my ji chceme, a tak si hledáte jakoukoliv záminku, tak to pardon, na to fakt nepřistoupíme. My tady, jak jsme tady strany zastoupené ve vládě, tu volbu slibujeme od roku 2018. Za Piráty jsme to tehdy spolupředkládali a tento slib daný voličům v roce 2018 prostě chceme splnit co nejdříve a také ho splníme!

A víte co? Dřív se ANO ke korespondenční volbě i euru hlásilo. Teď je razantně proti. A takhle je to u vás se vším. I stanovisko Legislativní rady vaší vlády pod premiérem Andrejem Babišem klidně popřete! Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A je zde celá řada faktických poznámek. Jako první je pan předseda Benda, poté paní poslankyně Peštová, poté paní poslankyně Lenka Knechtová.

 

Poslanec Marek Benda: Já bych za prvé chtěl poprositi, abychom ty faktické poznámky nepřeháněli, abychom se nedostali do stavu, že někdo reaguje sám na sebe. (Pobavení v plénu.)

Za druhé bych chtěl poprositi, aby zejména kolega Nacher, zejména kolegyně Peštová, ale i někteří další z opozice, mi neubírali mé ústavní právo. Článek 41 ústavy říká co? Nevíme, že? Říká: návrh zákona může podat poslanec, skupina poslanců, vláda nebo Senát nebo zastupitelstvo vyššího územního samosprávného celku. Já jsem představitel této skupiny poslanců, tento návrh jsem podal. A přestaňte tady zkoušet Legislativní radu vlády. To je snad mé právo. Bojujte se mnou, jestli s ním věcně nesouhlasíte. Ale přestaňte zkoušet pana ministra Šalomouna! Ten má přesně 30 dní na to, aby se vyjádřil. V té době nepochybně Legislativní radu vlády nesvolá a taky se nikdy k návrhům, které podávají jiné subjekty, nevyjadřuje. A jestli vy tady předvádíte ten taneček, který předvádíte, který má vést jenom k zdržování a jenom k obstrukci, tak to nemá s vládou nic společného. Já jsem navrhovatel, já za tím návrhem stojím a vy mi neberte mé právo tím navrhovatelem být!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Berenika Peštová a poté paní poslankyně Knechtová, poté pan poslanec Foldyna, pan poslanec Nacher a další.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Ano, máte pravdu, rychle jsem vyhledala, protože opravdu tu ústavu z hlavy neumím, ale článek 41 vám to umožňuje. Ale samozřejmě nepamatuje na to, že vy jako poslanec nemusíte dávat všechny náležitosti, jako musí dávat právě ta moc výkonná, to znamená tu studii dopadů, předkládací zprávu, důvodovou zprávu, a nemusíte jít tím kolečkem, co musí jít oni. To znamená, že vy se krásně elegantně smykem vyhnete těm připomínkovým místům a těm jednotlivým ministerstvům.

A ještě jsem chtěla zareagovat na paní poslankyni Richterovou, prostřednictvím pana předsedajícího. Paní poslankyni Richterová, je krásné, když tady vzýváte paní exministryni Benešovou, vy konkrétně, Piráti, kteří jste si žádali její hlavu a chtěli jste ji odvolat a vyzývali jste tady, aby byla okamžitě odvolána, tak teď najednou její stanoviska jsou vám tak platná a hlavně se o ně opíráte. Je to krásný, že uznáváte, jaká to byla kapacita! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím paní poslankyni Knechtovou. Připraví se pan poslanec Foldyna.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já bych také ráda zareagovala na průběh rozpravy a především na paní místopředsedkyni Olgu Richterovou, vaším prostřednictvím. Já si myslím, že si tady můžeme povídat každý z nás, co nás jako štve, ale o to tady, paní místopředsedkyně, určitě nejde, prostřednictvím pana předsedajícího. Jde o to, abychom si ty věci zdůvodnili a vysvětlili. A já si myslím, že na tu otázku, proč se tam rozděluje ta účinnost, nám rozhodně neodpoví nějaké původní stanovisko nebo nějaký vhled do historie. A to rozhodnutí děláte vy, děláte ho 9. května roku 2024 a myslím si, že byste - co nám, ale občanům - měli tohleto vysvětlit a měli byste jim jasně vyslat zprávu, proč to děláte. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Foldyna, poté pan poslanec Nacher, poté paní poslankyně Adámková.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Já si dovolím jednu poznámku k tomu, co jsem tady slyšel od paní místopředsedkyně Sněmovny za Piráty, paní Richterové: My ten zákon chceme! Ne. Ono je to jinak. My ho potřebujeme! (Hovoří velmi důrazně, hlasitě.) Protože my se mylně domníváme, že nám to zachrání klesající preference, protože veřejnost samozřejmě stávající vládu a stávající garnituru nechce. Nechce proto, že v této zemi se lidem žije hůř a hůř. V těch výkazech Eurostatu a všech dalších klesá životní úroveň českých občanů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP