(19.50 hodin)
(pokračuje Jaroslav Foldyna)

Prostě je to velký problém a vy ho neumíte řešit, tak se mylně domníváte, že prostě vytvoříte nový zákon, že tato země v této situaci, kdy je tady tisíc jiných problémů, potřebuje notabene sakra nový volební zákon. Furt fungoval ten starý, žádný problémy nebyly, ale vy jste přišli na to, že země potřebuje nový volební zákon. Tak se zabýváme nějakým volebním zákonem místo toho, abychom se zabývali tím, proč nejsou některé preparáty ve zdravotnictví, proč důchodci žijou špatně. Proč vám klesají preference? No protože vás lidi už nechtějí! Tak to chcete zachránit tímhle zákonem o korespondenční volbě. To je legrační, fakt.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já jsem myslel, že už nebudu reagovat, ale musím. Tak na paní místopředsedkyni Olgu Richterovou, vaším prostřednictvím. Já jsem nevěřil svým uším. Ona nám tady připomínala nějaké věci, názory na euro, na korespondenční volbu, a přitom tady ona je vládní politička, kde vládní představitelé ještě před rokem a půl říkali, že nebudou zvyšovat daně - zvyšujete je, to máte v rámci jednoho volebního období. Že nebudete zvyšovat věk odchodu do důchodu, to říkal premiér opakovaně, a další vládní politici - navrhujete to zvyšovat. Vy měníte stanovisko v rámci jednoho volebního období a máte tu drzost někomu jinému říct, že změnil stanovisko na euro v rozhovoru z roku 2009 a politika roku 2024, za patnáct let? To myslíte vážně? Mám najít, jaká byla vaše stanoviska jako Pirátů při vzniku Pirátské strany třeba na NATO? Mám se pak podívat do historie, jak jste se dívali na NATO? Vy? Antifa a tyhlety věci? Tak budeme se teď jako vracet k tomu? To nemyslíte vážně. Dodržujte vlastní sliby aspoň v rámci jednoho volebního období. To po vás nechceme tolik. To jsou čtyři roky. A pak nás můžete testovat, jestli my máme nějaký názor - já mám třeba na euro názor stejný v rámci osmi, deseti, dvanácti let.

No a potom na ctihodného kolegu Marka Bendu. Já mu neupírám právo, ať si tady navrhuje každý den nějaký zákon. Úplně v pohodě. Já jenom říkám jednu věc, že vy jste odůvodnili ministra pro legislativu legislativní čistotou a tím, že to všechno bude chodit řádným procesem, tudíž jako že to budou vládní návrhy. A tomhle případě, který je extrémně citlivý, jste to ausgerechnet vynechali, právě aby tam nebyla jako připomínková místa, a uděláte to zrovna náhodou jako poslaneckou iniciativu. A to mi vadí. Ale na to máte právo. Každý den tady navrhujte cokoliv.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Adámková, poté paní poslankyně Maříková, poté pan vicepremiér Bartoš. Máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, tak obvykle neplýtvám příliš svými vystoupeními, ale tady musím říci, že musím zareagovat na oba ctěné předřečníky, jak paní místopředsedkyni Richterovou, tak pana poslance Bendu. Já s vámi souhlasím. Poslanec má skutečně právo, aby takto podával. Prosím pěkně, jenom si to pamatujte. Protože musím říci opakovaně, i v minulém období, kdy podobné věci byly řečeny, že se budou podávat vládními návrhy, že nemá smysl se tím zabývat, čili prosím pěkně, chovejme se k sobě slušně, já vám vůbec neupírám opravdu právo, podávejte opravdu návrhy jakékoliv, některé možná budou dobré, možná je podpořím, vůbec to nezpochybňuji, jenom prosím pěkně pamatujme si to a pak nám to nevyčítejte.

A jinak jsem chtěla poděkovat paní místopředsedkyni Richterové za obranu pana ministra Šalomouna. Ale já myslím, že on se umí ochránit sám. Takto to vypadalo, jako když potřebuje ještě někoho z Pirátů, aby se ho zastával. To jistě není potřeba. On je velký odborník a já si ho velmi vážím. Řekl to všechno správně, takže mně se to takhle, musím říci, i líbí, jak se doplňujete.

A co se týče změny názoru, prosím vás, v průběhu let se opravdu mění. A já nechci připomínat to, co říkal pan předseda Fiala, kterého si také jako odborníka na politologii vážím, a jaké sliby splňoval. Ani jedno z toho není pravda.

Takže prosím pěkně, držme se konzistentně názoru, dodržujme pravidla a buďme k sobě slušní. Trošku to začíná dělat problém z vaší strany. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Maříková.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěla také reagovat na pana poslance Bendu, ale ten zbaběle utekl, místo aby si vyslechl argumenty opozice. My mu neupíráme to právo, aby jakékoliv návrhy předkládal formou poslaneckého návrhu, ale vy to tady prezentujete jako jednu ze svých priorit, řekla to tady i paní místopředsedkyně Richterová, že ten zákon chcete, no a pokud je to jedna z vašich priorit, tak by se očekávalo, že ho předložíte jako vládní návrh. Ale tím by ten proces byl samozřejmě mnohem delší a museli byste projít tou Legislativní radou vlády. A je zcela evidentní, že tomu jste se chtěli vyhnout. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. A nyní už vicepremiér Bartoš.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já jsem také už nechtěl reagovat - tak jenom Marek Benda. Já bych byl pro zhodnocení, co se stalo, jestli utekl, nebo zbaběle utekl. Jednáme tady už poměrně hodně hodin, poslanci různě odcházejí. Já jsem třeba chtěl upozornit, že už dvakrát jsem vypínal na toaletě tekoucí vodu v umyvadle, dejte si na to pozor. Marek Benda je tady v sále.

A jenom bych chtěl zareagovat na pana poslance Foldynu, prostřednictvím pana předsedajícího. Já když se koukám na volební průzkumy, tak podpora Pirátů je stabilní nad 10 %. Nemyslím si tedy, že podsouvat, že tady to je nějaká záchrana pro nadcházející volby, je legitimní. Zároveň se podívejte, že v momentě, kdy je umožněn občanům v zahraničí lepší způsob a dostupnost volby, tak to není tak, že ty hlasy se kumulují u nějakého typu stran. Rozkládá se to úplně stejně. Já třeba nesouhlasím s politikou současné reprezentace Slovenska, kde ty korespondenční volby jsou, a pan Fico v těch volbách byl úspěšný. Takže to není o tom, že voliči některé strany, kteří jsou v zahraničí, volí jinak.

Zároveň bych chtěl trochu zmínit - tady se hovoří o druhé, třetí generaci, jako kolik lidí je v zahraničí na studijních pobytech, pracovně, my je vysíláme do zahraničí, aby tam získali zkušenosti a přinesli je zpátky do České republiky. Takže to "vy tady dáváte volební právo někomu, koho Česká republika nezajímá", není pravda. Je to chucpe. To volební právo je definováno ústavou a to právo ten člověk má.

Zazněla tady spousta nepravdivých věcí. Jenom k tomu, co tady zaznělo od Michala Šalomouna či Olgy Richterové. Chtěla zdůraznit pouze to, že obsah tohoto legislativního návrhu již prošel všemi potřebnými komisemi, jeho věcná podstata se nemění. A já si nemyslím, že paní Benešová byla super ministryně, nicméně byla to ministryně vaší vlády a z těchto kruhů vycházelo i kladné stanovisko k tomu návrhu. Proto požadovat toto stanovisko znovu je podle mě redundantní. A měli jsme to v programovém cíli Pirátské strany a my prostě dodáváme to, co jsme slíbili.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Králíček. Poté pan poslanec Radek Vondráček.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, páni ministři, já bych se chtěl zdvořile zeptat pana vicepremiéra, když tedy tvrdí, že to není žádná záchranná akce a tak dále. Proč tedy není ta účinnost korespondenční volby stejná jako celého zákona? Proč tam vypichujete tu korespondenční volbu od roku 2025 a není to celé od roku 2026, jak se ptal tady můj ctěný dvojí metr kolega Nacher. Proč tedy to je takhle zvláštně? Tak pan Michálek nás tady osočuje z toho, že my tady děláme různé obstrukce, že ten zákon nechceme. No nechceme. Ano, tak ho srovnejte, ať je od 1. 1. 2026, pojďme se na tom dohodnout a je to jasné. Tak my zase říkáme, že pro vás, nebo ne možná pro Pirátskou stranu, ale pro některé další strany je to záchranná akce, protože chcete více hlasů. Dáte to šesti, možná s pozměňovacím návrhem deseti generacím v zahraničí. Tak nám řekněte, proč to není stejné od 1. 1. 2026 a pouze korespondenční volbu předsouváte o rok dopředu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní pan předseda Vondráček, poté pan vicepremiér Bartoš.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já vás nezdržím. Já nechci zdržovat, jenom dvě korekce pana ministra Bartoše. Pane ministře, vy jste řekl, že zavedení dostupnějšího a lepšího hlasování ze zahraničí. Dostupnějšího ano, ale prosím, lepšího určitě ne. Korespondenční hlasování vždycky bude méně kvalitní než to prezenční. Připusťte si tu myšlenku. Máte pro to nějaký důvod, prosazujete to, ale rozhodně to není lepší. Je to nižší kvalita hlasování.

Za druhé, když už tedy argumentujeme s protistranou nějakým způsobem, tak by bylo dobré vybrat si nějaké lepší odkazy. Vy říkáte, že pan Fico uspěl. V těch posledních volbách mělo Progresívne Slovensko 60 % v zahraničí, takže Robert Fico v zahraničí neuspěl. Čistě jenom korekce do debaty, věcná. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP