(21.30 hodin)
(pokračuje Radek Koten)

Teď tady nemluvím o falšování voleb zvenčí, ale o manipulaci voleb, která by mohla nastat zevnitř systému a režimu, jako jsme viděli na uniklých videích z voleb amerického prezidenta v listopadu 2020. Ženy přitahovaly ke sčítacím stolům poštovní pytle narvané poštovními hlasovacími obálkami, které rozlepovaly, kontrolovaly jejich doručovací karty a vhazovaly volební obálky do sčítacích košů. V podstatě všechny poštovní hlasy bez výjimky jako zázrakem byly v těchto pytlích pouze pro Joea Bidena ve stovkách sčítacích okrsků v Pensylvánii, v Ohiu, v Coloradu, v Michiganu, v Georgii, ve Wisconsinu. Ze statistického hlediska to bylo vyloučené, aby stovky procent hlasů z pytlů od pošty obsahovaly jen a jen hlasy pro Joea Bidena.

Zasílání hlasů poštou otevírá bezbřehý prostor pro manipulaci voleb. Jenže ten systém to zařídí. Volby byly zmanipulovány zevnitř amerického volebního systému na mrtvé duše, prostě byly objednány volební poštovní lístky a obálky, informace byly zaneseny do systému, a potom jen stačilo vyplnit ty lístky, vložit je do obálek a hromadně odeslat poštou. Mnoho Američanů se dokonce divilo, že když přišli hlasovat osobně, tak jim volební komise sdělila, že už hlasovali korespondenčně. Ani jeden z amerických soudů kvůli tomu volby nezpochybnil a výsledky voleb nezrušil. Soudy se totiž po (na) tom spiknutí v roce 2020 proti Trumpovi spolupodílely.

Můžeme se tedy jenom dohadovat, kolik desítek tisíc hlasů by najednou poštou začalo přicházet na české ambasády a jak by české soudy stížnosti zamítaly jednu po druhé jako neopodstatněné, protože samozřejmě ty hlasy by přišly z ciziny, kde české soudy nemají žádnou jurisdikci. Není divu, že pětikoalice chce zavést korespondenční volby, protože těmi se dají ošéfovat výsledky voleb nejenom v Americe, ale proč to tedy nezavést i v Česku? Ne? Nebo budeme za hlupáky a budeme věřit tomu, že nikdo ze zaměstnanců ambasád nebude nakukovat do volebních obálek, až uvidí, že jde o obálku od známého politika nebo miliardáře nebo jiné zájmové osoby, kterou je potřeba mediálně zahájit (?) a s nějakým výsledkem? Nebo budeme věřit, že režim bude generovat desítky tisíc voličů z ciziny do systému korespondenčních voleb a nebude jejich jména a sám o sobě (?) si posílat hlasy tak, jako jsme to viděli ve Spojených státech?

Můžeme být tak naivní, ale konceptuálně gramotní lidé vědí, k čemu (to) povede a co je účelem. Já si myslím, že jedno video z fotbalové šatny po uvědomění si, že loď této vlády jde ke dnu jako Titanic a je nutné se z ní evakuovat, tak že je nutné vzhledem k tomu, že volby budou již na podzim příští rok do Sněmovny, tak je dobré se odpojit, distancovat se a prosadit korespondenční volby. Ty totiž mají zajistit hlasy pro liberály z ciziny, tedy hlasy od těch skutečných voličů, tak zřejmě i od těch mrtvých duší.

My sice namítáme, že zavedení korespondenční volby vyžaduje ústavní většinu ve Sněmovně a souhlas 120 poslanců, protože se jedná o změnu organizace voleb, ale tato vláda tvrdí, že to stačí ošetřit běžným zákonem. Očekává se proto žaloba k Ústavnímu soudu na postup vlády, ale Ústavní soud to může potvrdit úplně stejně jako valorizace důchodcům, potvrdil to snížení. Takže já jsem si myslel, že Ústavní soud má rozhodovat tak nějak podle práva, ale vzhledem k tomu, že podobný judikát už jsme zde viděli v roce 2021 pro rozhodnutí Ústavního soudu snížit kvorum pro vstup koalic do Sněmovny, tak tehdy tedy... Nyní sklízíme plody tohoto rozhodnutí a tento judikát silně posílil mandátové přerozdělení ve prospěch stávající pětikoalice.

Ještě bych tady zmínil jednu věc, která je na to přímo navázána, to poštovní hlasování nebo korespondenční hlasování a stovky tisíc českých občanství pro krajany v celém světě. To je v podstatě další navazující tisk na tuto korespondenční volbu. Je to pravděpodobně plán na uchvácení moci v České republice po volbách v roce 2025. Novela zákona tak zavádí institut prominutí důkazního břemene, kdy český krajan čestným prohlášením prohlásí, že v jeho minulosti byl on sám či někdo z jeho rodičů, prarodičů nebo praprarodičů českým občanem.

A teď se podržte. V roce 2020 proběhl v USA cenzus, tedy sčítání lidu, ve kterém se k českému občanství a k českému původu hlásí 1,4 milionu krajanů, nejvíce přitom ve státech Texas, Illinois, především Chicago a Bay Area, Kalifornie. V sousední Kanadě žije podle dalších údajů kanadských úřadů asi 200 000 Čechů. To vše je obsaženo ve sněmovním tisku číslo 585. V hlavičce se jedná o návrh poslanců Romana Bělora, Vladimíra Balaše, Ondřeje Benešíka, Evy Decroix, Jakuba Michálka, Martiny Ochodnické, Hayata Okamury za KDU-ČSL, a to je vydání zákona, kterým se mění zákon č. 186/2013, o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů, zákon o státním občanství České republiky. V důvodové zprávě se uvádí, že zákon má vyřešit takzvanou důkazní nouzi žadatelů o české občanství z řad českých krajanů, kteří chtějí znovu získat občanství České republiky, ale nemají k dispozici už dokumenty o předešlém občanství, popřípadě nemají doklady o jeho pozbytí. Poštovní hlasování by tak mohlo ovlivnit zcela zřejmě volby.

Dále ve jménu ochrany klimatu by se mohla zrušit osobní účast u voleb... A já si myslím, že se mi tady přeházely stránky...

No, úkol zněl jasně: prosadit korespondenční volbu i za cenu toho, že ty volby budou nelegitimní, že zůstane pachuť toho, že hlasovali lidé, kteří nemají s Českou republikou absolutně nic společného, popřípadě ty volby byly někým zvenčí nebo zevnitř zmanipulovány. Proto mi dovolte, abych podal návrh na zamítnutí tohoto zákona. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní by měl vystoupit pan poslanec Radovan Vích. Je připraven i přítomen. Prosím. Následuje pan poslanec Milan Wenzl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radovan Vích: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dobrý večer, vážené poslankyně, vážení poslanci. Změna zákona o správě voleb, který byl zcela nedávno schválen pod č. 88/2024, je tu tedy dnes znovu, dnes ve druhém čtení, tentokrát ve velmi radikální podobě. Tomu prvnímu zákonu tedy budu říkat nosič, protože je nosným médiem pro tu dramatickou legislativní změnu, která má podle mého názoru zásadní znaky porušení ústavy a Listiny základních práv a svobod, jak dále rozeberu. Ten nosič byl schválen vcelku bez problémů, protože v něm právě nakonec nebyla ta korespondenční volba, velmi kontroverzní téma, o kterém pětikoalice věděla, že s ním opoziční poslanci ve Sněmovně zcela zásadně nesouhlasí. Ono to není téma, které by bylo mezi veřejností právě známé a pochopené správně. Bohužel hlavně politici vědí, co to v praxi přináší a jaké komplikace už nastaly v jiných státech, kde byla korespondenční volba zavedena.

Dva jasné příklady, kde to vyvolalo velké potíže, nastaly ve dvou prezidentských volbách, a to v Rakousku a ve Spojených státech amerických. V Rakousku se to dnes svádí na nelepící obálky, ale ve skutečnosti tam nastaly významné problémy ohledně toho, kdo vlastně počítal některé hlasy, co přišly korespondenčně, tedy pokud opravdu přišly. V některých okrscích neseděla čísla celkového počtu voličů zapsaných v seznamech voličů, jinde se přišlo na to, že nesčítaly volební komise, ale pracovníci z neziskových organizací, a tak dále. A jestli jen sčítali, nebo i vyplňovali, se raději ani nezkoumalo a byly vyhlášeny nové volby. V nich ovšem došlo k dalšímu pochybení, kdy byli oprávnění voliči rozšířeni o mládež od 16 let, takže se nejednalo o pravé opakování voleb, protože to vlastně bylo za jiných podmínek. A samozřejmě to vyhrál ten správný kandidát podle těch, kdo změnili ty volební zákony. Těžko říct, jestli protikandidát by za nezměněných podmínek uspěl, či nikoliv, ale to už se nedozvíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP