(22.40 hodin)

 

Poslanec Jan Volný: Tak zdravím, kolegové, kolegyně. My jsme tady dneska už slyšeli od mých předřečníků spousty chytrých slov od ústavních právníků a ten pohled legislativní je naprosto jasný. Ale já jsem zemědělský inženýr, já se na to chci podívat naprosto selským rozumem. Já si myslím, že teď projednáváme a naše pětikoalice se snaží projednat a protlačit naprosto nestydatý, nestydatý zákon. A neštítí se používat, nechci říct nepravosti, možná že to jsou i lži, ale v každém případě mi to nedává, nedává dohromady žádný smysl.

Já vám řeknu dva takové případy, kdy je to naprosto na hlavu postavené. Na jedné straně tady od pana předkladatele, když měl to hlavní slovo, tak tady vykládal, že je potřeba dát to, tu možnost volit těm aupairkám, co tam vychovávají v Anglii ty děti, těm studentům zahraničním, těm montérům a dlouhodobým zaměstnancům všude po světě. Možná dobrá myšlenka, ale v druhém kroku se tady projednává, kolik který bývalý český občan může zastupovat svých potomků, příbuzných. Jestli to bude deset, nebo tři, což jsme navrhovali my, nakonec jste to domluvili na sedm. Ale tady vidíte tu absolutní nesrovnalost, kdy na jedné straně mluvíme o au pair, o studentech, o montérech, a na druhé straně už tam zahrnujeme obrovské penzum lidí, které se nám namnožilo z těch původních českých občanů, což nerozporuji, v tom zahraničí.

Druhá taková velká nepravda je, že od samého začátku tady pětikoalice vykládá, že tato korespondenční volba je i v Německu. Já vám řeknu takový zajímavý příběh. Moje maminka je Němka. Vyrůstal jsem se sestrou, ta má tři děti, já mám čtyři děti, ona má pět vnoučat, já mám zatím tři vnoučata. Takže když to vezmu, že i v tom Německu to mají stejně tak, jak to chceme my tady, tak já bych měl německé občanství po mamince, moje echt Češka manželka by měla občanství a volební právo, moje čtyři děti by měly občanství a mohly by volit do Bundestagu a moje vnoučata, zatím mám tři, budu jich mít daleko víc, by také mohla volit do Bundestagu. No to aby se v tom Berlíně divili, kdo jim tam rozhoduje o tom, kdo jim bude vládnout další léta.

Prosím vás, je to naprosto na hlavu postavený a myslím si, že takto chytře postavený podvod mohl vymyslet jenom - tonoucí se stébla chytá. Opravdu to je dobře vymyšlené, protože, a doufám, že občané na to nenaletí, protože v prvním kroku, to projednáváme dnes, je volební právo. No a proč by ti lidi, kteří jsou venku a kteří tam dělají ty au pair a kteří se vystěhovali a žijí tam, jsou to bývalí Češi, proč by nemohli volit? Dejme jim tu možnost. Hra na city. A lidi by si řekli no jo, tohle je vlastně pravda. No proč by těch pár lidí, těch aupairek a těch studentů, tam nemohlo korespondenčně volit?

Ale druhým krokem, co máte už připravený, a mluvíte o tom naprosto bezostyšně, máte připravené rozdávání českého občanství. A zase budeme říkat, no a proč by ti lidi, kteří chtějí, neměli to české občanství? Vždyť je to přece hezký, jsme Češi a oni taky, jestli cítí, že jsou Češi. A když si to dáte dohromady, tak je to prostě tikající bomba, která, jak si tamhle kolegové od pana Okamury myslí, že budou ve vládě, s tímhle přístupem a s tímto zákonem se tam nikdo jiný než vy nedostane. A to je ten cíl, které vy hledáte. A je to příliš okaté a doufám, že na to lidi nenaskočí. Tak oni ale nemají co jiného dělat. Máte z toho smyčku. A bohužel je asi pravda, že v současné době už vám nic jiného nezbývá. Já se moc omlouvám, že jsem tak upřímný, prostě to takhle cítím a myslím si, že to tak je. A opravdu by se mi líbilo, kdybych mohl volit do Bundestagu, to bych byl hrdina v té Chodové Plané jako občan Německé republiky, ale bohužel to tak asi nebude.

Prostě já tomu nevěřím, že to je upřímně míněno a že to je takový ten dobrý skutek pro ty naše au pair a pro ty naše studenty, a proto navrhuji, aby se tento bod, projednávání, přerušil do 31. 12. 2025. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano. Pan poslanec tedy navrhuje přerušení do 31. 12. 2025. Ale já se musím podívat, jestli jsme náhodou něco takové už neměli tady navrženo jednou, hlasovali jsme to a zamítli. Myslím si, že totiž bychom pak hlasovali totéž, co už bylo... Ano, tady už to... (Hlas z pléna: Už tady bylo.) Tak to už tady bylo.

 

Poslanec Jan Volný: Navrhuji přerušení do 30. 12. Díky za upozornění, kolegové. (Pobavení, potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: 30. 12. 2025. Já si i toto ověřím. Je už složité se ve všech těch zaznělých návrzích tady stíhat orientovat. Jinak toho 31. 12. už jste navrhoval vy, pane kolego, jednou. To tady, pokud poznámky od kolegů, kteří řídili schůzi předtím, nematou, tak je to tak.

Bude se teď moci navrhnout jiný návrh. Pan poslanec Flek.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, paní předsedkyně. Opět tedy znovu, vážené kolegyně, vážení kolegové, opět znovu bych rád dal čas svým kolegům, aby mohli dorazit do sálu ze svých kanceláří, a proto navrhuji protinávrh k návrhu, a to přerušení pouze na 10 minut, tudíž 22.57. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: 22.57 již také dnes zaznělo. Takže já se omlouvám, ten návrh by byl nehlasovatelný.

 

Poslanec Josef Flek: V pořádku, to je moje chyba. Děkuji za upozornění. Tak poprosím 23.03.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, to je návrh, který nezazněl, 23.03. Pan poslanec Dufek.

 

Poslanec Aleš Dufek: Mám pocit, že se nám za chvíli vyčerpají minuty v tento den, takže já osobně navrhuji přerušení bodu do 23. hodiny 3. minuty a 38. sekundy, jestli by to šlo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ne, my tady opravdu neměříme čas na vteřiny, to se omlouvám, na minuty to zvládáme.

 

Poslanec Aleš Dufek: 23. hodiny 49. minuty.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě jednou - kolik? Čtyřicet devět. 23.49. Pan poslanec Kučera. A poprosím o ztišení.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý večer, dámy a pánové, vážená paní předsedkyně. Dovolte mi, abych vznesl protinávrh na přerušení jednání této schůze do...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Projednávání tohoto bodu máte na mysli? (Poslanec Kučera: To jsem řekl.) Omlouvám se, tady je opravdu velký hluk.

 

Poslanec Michal Kučera: Projednávání tohoto bodu do 23.47.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: 23.47. Tento návrh tady ještě neeviduji. Paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Dám si 19. 12. 2025. Devatenáctého.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Peštová navrhuje 19. prosince 2025, což je v pořádku, protože bylo 20. prosince. Pan poslanec Cogan.

 

Poslanec Josef Cogan: Já si dovolím dát pozměňovací návrh k původnímu návrhu, a to do 22.52.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: 22.52. Omlouvám se, ale musím zkontrolovat, jestli to už nebylo. Nebylo.

Pan poslanec Major s faktickou poznámkou, to není přihlášení, odhlašuji. Je to poslední protinávrh k původnímu návrhu na přerušení. Omlouvám se, kolegyně a kolegové, ta hladina hluku je dosti vysoká. Prosím o ztišení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP