(22.30 hodin)
(pokračuje Jan Hrnčíř)

Dále je tu obří nedůvěra občanů k takto provedeným volbám a příklady ze zahraničí jim často dávají za pravdu. Stačí vzpomenout na minulé prezidentské volby v USA nebo v Rakousku, kdy ty v Rakousku se musely dokonce kvůli nesrovnalostem opakovat. Vzpomeňme na nepokoje v USA poté, co se ukázalo, že v některých státech byly volební lístky rozeslány všem občanům podle volebního seznamu z roku 2016, a to včetně těch, co již zemřeli. Pokud nikdo úředníkovi, který měl na starosti volební seznamy, smrt této osoby nenahlásil, jméno mrtvého opět figurovalo na seznamu oprávněných voličů. Hrozba zneužití těchto mrtvých duší se nedá ignorovat. Ještě dlouho po volbách kolovaly na sociálních sítích podobenky nového prezidenta Joea Bidena, jak děkuje svým voličům, stoje přitom nad náhrobky na hřbitově.

Přitom v demokratické zemi je naprosto klíčové, aby občané měli důvěru v proces vyhodnocování výsledků voleb. Je důležité, aby se mohli spolehnout, že vyhlášené výsledky jsou opravdu takové, jak bylo rozhodnuto oprávněnými voliči při regulérním hlasování. Aby občané výsledky voleb respektovali, musí být tyto volby zakotveny právě na těchto volebních principech, které jsou obsaženy v ústavě. Znovu tedy varuji před prolomením těchto principů nejen z hlediska regulérnosti voleb, ale i z hlediska důvěry občanů v takto provedené volby. Když to trochu odlehčím, každá politická strana nebo hnutí doufá, že volič zůstane doma, tedy pokud chce volit stranu jinou. O tom koluje bezpočet vtipů. Ale při zásadním ohrožení důvěry občanů v demokratičnost voleb se může stát, že zůstanou doma téměř všichni. Pak by o naší zemi rozhodovali právě jen lidé, kteří k nám, k naší kultuře, průmyslu, tradicím a půdě nemají vůbec žádný vztah.

Proto je korespondenční volba nepřijatelná. Narušuje, nebo alespoň zpochybňuje hned několik ústavních principů, ohrožuje důvěru občanů, v demokratické volby a vystavuje naši zemi riziku, že o nás, jak už jsem zmínil před chvílí, zas jednou bude rozhodovat někdo cizí. Všechno toto jsou důvody, proč já osobně a ani nikdo jiný z hnutí SPD korespondenční volbu podpořit nemůžeme. Z výše uvedených důvodů. Já bych chtěl podat procedurální návrh na přerušení projednávání tohoto bodu do 24. prosince příštího roku, tedy 2025. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: 24. prosince 2025. Pan poslanec Hrnčíř navrhuje. Nejdřív se hlásil pan poslanec Flek, jestli jsem si dobře všimla. Dává přednost panu poslanci Vomáčkovi s protinávrhem.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo, děkuji panu kolegovi, že mi dal přednost a umožnil mi zde vystoupit. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já bych si dovolil podat protinávrh, a to je přerušení této schůze - (Předsedající: Tohoto bodu.). Tohoto bodu, děkuji za opravu, přijímám ji. Tohoto bodu do 22.44 hodin.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: 22.44 dnes. Pan poslanec Flek.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení pánové, z důvodu, aby měli možnost kolegové dorazit z kanceláří, kde pracují a pozorují to v televizi, rád bych dal protinávrh k návrhu na přerušení, a to do 22.44. (Předsedající: To už teď zaznělo.) Omlouvám se, tak tedy oprava, do 22.45. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, to je v pořádku. Paní poslankyně Bělohlávková.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, pohyb je zdravý a my si ho dneska dopřáváme. Já bych si dovolila podat protinávrh k navrženému termínu ukončení, přerušení tohoto bodu, a to do 23.55 hodin. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, 23.55. Pan poslanec Philipp.

 

Poslanec Tom Philipp: Vážené dámy, vážení pánové, i já se připojím k přerušovačům tohoto bodu. Je to škoda, že ho nemůžeme v klidu projednávat bez těchto průběžných běhů. Kardiovaskulárně to jako lékař nemohu doporučit, protože jsou to krátké běhy. Lepší je, když je ten běh dlouhý. (Předsedající: Poprosím o protinávrh.) Já navrhuji přerušení tohoto bodu, s dovolením, do 22.57 hodin. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: 22.57. Paní poslankyně Levko.

 

Poslankyně Jarmila Levko: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Tak já bych si také dovolila dát protinávrh a myslím si, že by vlastně, abychom měli dostatek času se tu sejít, bylo dobré začít zítra, takže já navrhuji přerušení do zítřejšího dne 0.15 hodin. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: 0.15. Takže 10. 5. 00.15. Rozumím tomu správně? Ano? To znamená 5 minut po půlnoci. Sedí to, tento návrh. Je to poslední návrh, který eviduji. Nyní tedy budeme hlasovat, a to o předložených protinávrzích. Eviduji zájem o odhlášení, takže tak činím. Prosím, abyste se svými kartami opětovně přihlásili. Ano, tady se ještě bude vydávat náhradní karta. Tak paní poslankyně Levko má 29 náhradní kartu, bude hlasovat tedy paní poslankyně Jarmila Levko s kartou 29.

 

Takže nyní už se počet přihlášených ustálil a já sdělím, jaký návrh je jako první hlasován. Je to přerušení tohoto bodu, projednávání tohoto bodu do 10. 5. 15 minut po půlnoci, to znamená 00.15.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

hlasování 30 je přihlášeno 134 přítomných, pro 43, proti 74. Návrh byl zamítnut.

 

Pan poslanec Philipp navrhuje přerušení tohoto bodu do 22.57.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

hlasování 31 je přihlášeno 134 přítomných, pro 7, proti 116. Návrh byl zamítnut.

 

Paní poslankyně Bělohlávková navrhuje přerušení do 23.55.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 32 je přihlášeno 135 přítomných, pro 11, proti 112. Návrh byl zamítnut.

 

Pan poslanec Flek navrhl přerušení tohoto bodu do 22.45.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 33 přihlášeno 135 přítomných, pro 8, proti 114. Návrh byl taktéž zamítnut.

 

Pan poslanec Vomáčka navrhuje přerušení tohoto bodu do 22.44.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 34 této schůze je přihlášeno 135 přítomných, pro 10, proti 110. Takže návrh byl zamítnut.

 

A konečně návrh pana poslance Hrnčíře, kterým je přerušení tohoto bodu do 24. 12. 2025.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 35 je přihlášeno 136 přítomných, pro 63, proti 67. Návrh byl zamítnut.

 

Vypořádali jsme se tedy se všemi návrhy na přerušení i s protinávrhy. Nyní tedy vystoupí v obecné rozpravě další přihlášený, kterým je pan poslanec Volný, následuje pan poslanec Metnar.

Prosím, kolegyně a kolegové, opět o ztišení, o případné přesunutí se do předsálí, aby byla dost důstojná atmosféra. Prosím, ještě, pane kolego, posečkejte, já ještě počkám... No, ještě ten hluk je příliš velký... Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP