(23.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní je přihlášena paní poslankyně Eva Fialová k faktické poznámce, připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Já také chci reagovat na pana ministra. Nejdřív jsem si chtěla odpustit poznámku ke Drážďanům. Tak já jsem bohužel, nebo zaplať pánbůh mezi těmi šťastnějšími a budu tam jenom za hodinu, protože jsem z Ústí nad Labem. A až bude vrtka, tak za 25 minut. Juchů! Ale teď už konkrétně k identifikaci.

Pane ministře, vy jste mluvil o tom, že není možné identifikovat toho dotyčného člověka, že odeslal tento korespondenční lístek do hlasování. My jsme na výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj diskutovali přímo s ministerstvem o tom, že to možné je v případě toho, že ty lístky se netisknou centrálně, protože v současné chvíli je distribuuje od nás ministerstvo, jsou na nějaké gramáži, mají nějakou barvu a tak dále. Když si je bude tisknout člověk doma, tak se může stát, že bude mít jinou barvu anebo jinou gramáž. A v případě, že se vám stane to, že tam bude jenom jeden občan, který bude volit z domova korespondenčně, tak bude jasně identifikovatelný, když bude mít jiný druh papíru, na který se ten hlasovací lístek vytiskne, že hlasoval přesně on, takže tím pádem ztrácíme tu tajnost. Takže jsem prosila ministerstvo, aby vypsalo nějaký buďto metodický pokyn, anebo podpořím velice návrh pana Karla Raise, mého kolegy, který připravil to, ať centrálně se tisknou všechny tyto hlasovací lístky, protože k tomuto opravdu dojít může, a ministerstvo mi to potvrdilo na našem výboru. Můžete si ten záznam přehrát. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Helebrant. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No, my jsme teď viděli v přímém přenose, pane ministře, jak je dvouhodinová cesta autem relativní. Dvě hodiny do Drážďan je úspěch, ale zároveň dvě hodiny jet někam jít volit je důvod pro to, měnit volební zákon. Tak se rozhodněte, jestli ty dvě hodiny jsou hodně, nebo málo. To je potřeba vždycky, když vás člověk pozorně poslouchá, že si pak protiřečíte.

No a pokud jde o tu volbu toho mrtvého, na to jsem tady upozorňoval já v prvním čtení. Ten problém je přece někde jinde. Tady nikdo nezpochybňuje, že když jsou volby dvoudenní, někdo odvolí ten první den a pak zemře, tak se zúčastní těch voleb po zahájení těch voleb, což je ve 14 hodin v pátek, že jo. Naproti tomu tady můžete volit 35 dnů před těmi volbami, pošlete ty lístky a zemřete 14 dní před těmi volbami. Ty volby ještě nejsou zahájeny, ty lístky jsou někde uloženy, nejsou otevřeny, a najednou se tam započítá ve volbách, které ještě nebyly zahájeny, hlasy od někoho, kdo zemřel před volbami, před zahájením těch voleb. To jsou fakt velké rozdíly. To znamená, tohleto bych nespojoval. A vyřešené to tedy opravdu není. Vyřešené to není. Protože v té chvíli my diskriminujeme někoho, kdo by tady chtěl třeba volit a zemřel třeba týden před volbami. Tak v této logice by mohl ty lístky uchovat doma v šuplíku, rodinný nějaký přítel nebo příbuzný by mohl ty jeho hlasy dodatečně nebo v den voleb vlastně odevzdat. Pak by to bylo souměřitelné. A takovouhle možnost samozřejmě nikdo místní nemá. Takže s tím jste se fakt nepopasovali.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Lubomír Wenzl je přihlášen k faktické poznámce. Ano, směřuje k pultíku. Připraví se pan poslanec Brož. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Já bych chtěl reagovat na pana ministra Lipavského s tím, jestli by možná nejenom mně mohl osvětlit, co je ten úspěch, že něco vznikne na území Německa, že to je dvě hodiny cesty jízdy z Prahy do Drážďan, ale výsledek je ten, že my se tedy za dvě hodiny můžeme jet podívat, nebo bude nám dvě hodiny trvat podívat se na něco, co mohlo vzniknout tady v České republice, pakliže by vláda byla aktivnější.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Lubomír Brož a připraví se paní poslankyně Renáta Zajíčková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já budu reagovat na pana ministra. Pane ministře, vy jste v tom projevu v podstatě řekl a potvrdil to, že vaši vládu absolutně nezajímají staří lidé. Vy jste posměšně mluvil o možných scénářích, o kterých se bojíme, které jsou nemožné. Ale my to zažíváme denně. Staří lidé za námi chodí a říkají mi: Já si ani ten váš letáček nevezmu, ale hodím vám to tam. Ale kdyby to viděl můj vnuk, no to by bylo peklo, ten by se mnou už nikdy nepromluvil v životě. Takže vůbec tyhle scénáře nezesměšňujte a tohle to je opravdu skutečná realita. Místo toho, abyste se zasadili o to, jak tuhle tu hrozbu prostě nějakým způsobem eliminovat, tak ji vlastně zesměšňujete. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí paní poslankyně Zajíčková, připraví se pan poslanec Kobza. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Já bych chtěla reagovat na paní poslankyně Peštovou, prostřednictvím vás, paní předsedající. Ona tady citovala dva nějaké vzkazy od občanů. Já bych jenom chtěla říct, a teď to je reakce na ten první vzkaz, kdy se paní z Německa tuším rozčilovala, proč jako vlastně by měla jít volit, když neplatí daně v té zemi a nemá s tou zemí už vlastně nic společného. Tak já bych chtěla jenom připomenout, že volit, to je právo, ne povinnost. Takže pokud se ta daná dáma necítí na to jít volit do České republiky, necítí se být občankou České republiky, přestože občanství určitě ještě má, tak jít volit nemusí. Takže to jenom bych chtěla připomenout, že to je fakt, který si myslím, že je důležité, aby tady zazněl.

Pak ta druhá citace byla od nějaké dámy z Ameriky, která zase vítá, že může tedy pět hodin cestovat po Americe. Tak já mám tedy zase osobní zkušenost úplně jinou, kdy prostě mladí lidé musí cestovat šest sedm hodin, aby mohli jít volit, stojí je to docela dost peněz, docela dost času a určitě uvítají, že mohou volit korespondenčně. Když se podíváte na mapu světa, podíváte se na Ameriku, Afriku, Asii a podíváte se, kde tam jsou ta místa, kam se může jít volit, tak to je opravdu hodně řídké ve srovnání s Evropou.

Takže prosím vás, pojďme to ukončit. Protože to, co tady zaznívá a neustále se opakuje dokolečka dokola, je fakt jako trapné. Prostě většina západních zemí má korespondenční volbu v nějaké formě, funguje to, je to ověřené, jenom my si tady budeme hrát na to, že my jsme ti nejchytřejší a my to tady všechno vlastně známe nejlíp. Je to trapný!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Jiří Kobza vystoupí s faktickou poznámkou. Po něm je... Pardon, pane ministře. Jenom upozorňuji, že jste přihlášen z místa, nikoliv elektronicky, čili ostatní faktické poznámky mají přednost. Když tak stačí zmáčknout. Jo, vy nemůžete, ano pravda. Pokud se můžeme domluvit, pan ministr se přihlásil po panu poslanci Kobzovi a vzhledem k tomu, že se nemůže přihlásit elektronicky, a na základě toho, co už zde kdysi probíhalo, bychom mu umožnili vystoupení s faktickou poznámkou. Pro pana poslance Nachera. Pan ministr není poslancem, čili nemá kartu a nemůže se přihlásit. V pořádku.

Nyní tedy vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Kobza a poté pan ministr Lipavský. Děkuji.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji za slovo. Dobrý večer, dámy a pánové. Já bych rád reagoval na vystoupení pana ministra, protože v tom technickém popisu postrádám, jakým způsobem vlastně bude zabezpečena bezpečnost těch obálek, které budou v poště od toho momentu, kdy je ten zmocněnec, kdokoliv hodí do schránky a odešle. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP