(23.30 hodin)
(pokračuje Jan Lipavský)

Za prvé bych asi chtěl reagovat na ty sudetské Němce, protože to byla vysloveně nepravda. Je potřeba si uvědomit, že sudetští Němci, nikdo z nich dneska ani historicky neměl nárok na české nebo československé občanství z jednoho prostého důvodu, protože oni byli německé národnosti a prostě se to na ně nevztahuje. Takže tím bych asi vyloučil tu spekulaci o nějaké sudetoněmecké straně.

To platí vlastně, i pokud máte zájem nabýt občanství po rodičích. Jsou lidé, kteří se narodili v zahraničí českým rodičům, typicky to jsou třeba váleční uprchlíci nebo lidé, kteří odcházeli před totalitou a mezi lety 1945 až 1969 prostě neměli možnost nabýt to občanství, takže pro tyto lidi chceme ta pravidla nějakým způsobem rozlišit, aby si mohli o to občanství zažádat. Pravděpodobně se jedná o stovky, možná nižší tisíce. Rozhodně to nejsou čísla, která by nějakým zásadním způsobem měla možnost ovlivnit výsledek voleb tak, jak se o nich zde bavíme. Ale pro ty jednotlivce je to velmi důležité, protože oni cítí vztah k této zemi, ale vlastně nemají možnost se stát českými občany. Takže není to jenom o nějakém čestném prohlášení, tak jak tady také zaznělo, že náhodný člověk z nejlidnatější země na světě se začne cítit Čechem, ale musíte opravdu dokázat, že vaši rodiče nebo prarodiče byli českého československého občanství a že vy na to máte ten nárok. Myslím si, že tedy je to změna, kterou by i tato Sněmovna měla přijmout, a já ji plně podporuji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní mám zde několik faktických poznámek. Jako první vystoupí pan poslanec Radek Vondráček, připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jsem se přihlásil k faktické poznámce, abych reagoval na rozpravu, ještě předtím, než vystoupil takový inspirační zdroj faktických poznámek, jako je pan ministr Lipavský. Já jsem chtěl reagovat ještě na to, co se dělo předtím.

Za prvé. Chtěl bych se důsledně ohradit proti tomu, abyste nám tu zaváděli 25hodinový pracovní den. 24.08, 24.10 je nesmysl. Ty byly nehlasovatelné. Tak prosím vás, ať už se to příště neopakuje. To za prvé.

Za druhé. Každé hlasování trvá 20 vteřin. Ty vaše protinávrhy, když se sečtou, tak už je vystoupení jednoho opozičního poslance. Mohli jste být o kousek dál. Chcete korespondenční volbu, chcete si ji prosadit, tak prosím vás, nemusíte tolik courat. Stačilo by, kdybyste dali tři protinávrhy, a pak nebudeme mít debaty o tom, co je důstojné a není důstojné. O to jsem vás chtěl požádat, to bylo předmětem mé faktické poznámky.

No ale když už to tak vyšlo, tak v druhé polovině bych rád skutečně tady zdůraznil, že umístění továrny na čipy je velkým úspěchem české diplomacie, řekl bych úplně signature úspěchem, zhruba stejně dobrým, jako je vyjednaná výslovně uvedená výjimka pro Českou republiku v migrační paktu. Vládo, děkujeme! (Potlesk a veselí v sále.) Ještě pár takových zásadních úspěchů této vlády a ani korespondenční volba vám to nenažene. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další s faktickou vystoupí pan poslanec Juchelka, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc. No, pane ministře, nevím, jestli jste více ministr zahraničí České republiky, nebo ministr průmyslu Německa, kdy tady říkáte, že pouze 2 hodiny to máme do Drážďan, abychom tam nakoukali to, co se tam děje za investici v hodnotě 5 miliard eur, což je 250 miliard korun z hlediska výstavby továrny na čipy. Já bych byl rád, kdybychom ji naopak měli tady, kdybyste vy usiloval ve své zahraniční politice o to, abychom tedy měli co nejvíce investic do průmyslu hlavně, protože jsme jednou z průmyslových velmocí Evropské unie, ale prozatím to vypadá, že jste skutečně bych řekl euroministr, který spíše straní Německu než České republice.

A taktéž vaše poznámka, kdy před volebními místnostmi někdo stojí a kupuje hlasy? To myslíte vážně? Vy jste pravděpodobně nezažil tu dobu minulou, když si asi to představujete, jako když veksláci stáli před Tuzexem a prodávali bony. Takhle to skutečně nefunguje. Ty podvody se dějí jinak, ne před volebními místnostmi. To samozřejmě nikdo, kdo má aspoň pět pohromadě, tak by nikdy v životě neudělal.

Takže vás moc prosím, abyste se zpátky vrátil na zem a reálně se stal ministrem zahraničí České republiky, a ne tím, kým jste. A to je eurohujerem.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. K další faktické poznámce je přihlášena paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem si chtěla pana ministra zeptat, jak tady říkal, ty lidi, kteří tedy utekli v tom pětačtyřicátém roce do zahraničí, že jo, že potom už neměli možnost se přihlásit k tomu občanství, teď jejich pravnoučata, prapravnoučata by rádi tedy, cítí se být... A teď jsem se chtěla zeptat: Oni se cítí být Čechoslováky, protože ti jejich praprarodiče tam utekli, když jsme byli Československá republika? Tak co se cítí? Čechy? Slováky, Čechoslováky? Co jim vlastně budeme dávat za občanství? To je jedna věc.

A tadyhle bych vám ráda teď, jak se tady dohadujeme, tak jsem dostala krásnou zprávu od pána, který žije v Německu a napsal mi: Napíšu to znovu a jasně. Jsem sice Čech, ale žiji v Německu. Do České republiky jezdím dvakrát až třikrát do roka. Ale daně, zdravotní pojištění, banku a jiné náležitosti mám v Německé republice, i když jsem Čech. Nevidím důvod, proč bych měl volit v České republice, když tam nežiju, daně neplatím a můj život žiji tady v Německu. O tom si mají rozhodovat občané dané země, ve které žijí. Ti nejlíp vědí, co za politiky a politické strany volí a koho si chtějí vybrat.

Takže to je jen tak jenom, že nás sledujou i ze zahraničí. Něco obdobného jsem dostala i z Ameriky. Taky paní sleduje, taky je v šoku z toho, jakým způsobem tady to projednáváme, a řekla mi, napsala mi tam jasně, že pro amíky není žádný problém ujet x kilometrů v autě. Ona sama bydlí v Saint Louis a jezdí volit do Chicaga. Stojí ji to pět hodin cesty tam autem a pět zpátky a na cestě zpátky se ještě zastaví v české restauraci a dá si české pivo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Věra Adámková je přihlášena k další faktické poznámce, připraví se pan poslanec Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Velmi krátká reakce. Za prvé, korespondenční volbu navrhujete a samozřejmě tam ta představa je, aby došlo k většímu komfortu lidí, kteří by mohli eventuálně volit. Tomu bych i rozuměla. V tom případě prosím není třeba zdůrazňovat, že Drážďany jsou 2 hodiny cesty, čili že tam můžu pracovat, ale nemůžu volit z těch Drážďan. To totiž odpovídá trošku nepochopení základní reality života. A jinak o tom, že Drážďany jsou opravdu kousek od Prahy, by mohly hovořit věže Emauzského kláštera.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Mašek vystoupí s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Eva Fialová.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Já bych též chtěl zareagovat pana ministra Lipavského, a to ve vztahu k tomu, jak tady komentoval cesty čínského prezidenta. Samozřejmě ten skutečně si může jezdit, kde chce, a může jednat, s kým chce. Zajímavé na tom je, že jste přiznal, že intenzivně jedná s Německem, intenzivně jedná s Francií a určitě jedná o obchodu, mezistátním obchodu. To, že my jsme z té hry vypadli, je trošku smůla a naši roli teď v Evropě přebírá Srbsko, které se stává mostem té spolupráce, a my jsme mimo. Takže to považuju za zásadní pochybení, pane ministře.

K těm Drážďanům, protože to zmínili mnozí předřečníci, tak se nechci skoro vracet, nicméně je smutné, že ta továrna, která byla slibována do České republiky, skončila v Německu. A je jenom slabá útěcha, že naši občané budou mít jenom 2 hodiny cesty na to, aby si tu továrnu mohli prohlídnout zvenku.

A potom, pane ministře, vy jste tady poměrně podrobně rozebíral, jak se bude manipulovat na tom zastupitelském úřadu, ta speciální komise jak bude manipulovat s tou obálkou, jak to bude vnímat, co kam bude házet, co kam bude odkládat. Tam je ale podstatnější to, a tomu by se měla věnovat diskuse, jak se budou ty volební lístky vydávat, komu se budou posílat. Vy jste tam vpašovali do svého pozměňujícího návrhu, že se nebudou posílat na prokazatelné bydliště, jenom na adresu, kterou ten člověk udá, respektive co je ještě horší, že se budou vydávat nějakému prostředníkovi, který udá nějaké adresy a nějaká jména. A pak je s velkou otázkou, jestli ten prostředník zároveň neprovede za ty dotyčné i tu volbu. Já budu rád, když tomuhle se budete věnovat, protože tam je velmi slabé místo, a ten poměr jedna ku sedmi, původně jste chtěli ku deseti, respektive vůbec neomezovat (Předsedající: Čas.), je také špatný. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP