(0.10 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Že to není jejich povinnost, že to, co se tady děje, že vám připadá trapné. No víte, mně připadá velmi trapné to, že my vlastně budeme mít dvě kategorie voličů. Takže vy když do té Ameriky pojedete, nevím, na pracovní cestu, nebo jak jste dneska říkala, byste jela do Švýcarska, a zrovna by byly volby, tak víte, jak by to bylo? Ti lidi, kteří žijí v zahraničí, tak budou volit korespondenčně, a vy, když pojedete do té země, tak budete muset jet na zastupitelský úřad. Tak já si myslím, že to asi není moc fér, ne? Že nejdříve jste říkali, že v tom návrhu bude, že pokud člověk bude v dostatečném předstihu vědět, že do zahraničí pojede, tak že bude i on popřípadě volit touto formou. Takže mně třeba toto připadá velmi trapné a především neférové.

A druhé, a to jsem zmiňovala dnes ve svém projevu, že to, že navrhujete, aby se přepočítávaly, jako přepočítávaly ty hlasy jenom těm čtyřem velkým krajům, tak doufám, že jste si všichni spočítali, znovu to říkám, dneska ty čtyři kraje tady mají 94 poslanců. Jestliže se budou připočítávat ty hlasy, 600 000 to může být až, tak prakticky tyto čtyři kraje tady budou vládnout v Poslanecké sněmovně, a to mi tedy připadá taky velmi neférové. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Vomáčka s faktickou poznámkou. Poté paní poslankyně Eva Fialová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážený pane ministře, dámy a pánové, já tady předstupuji opět s pokorou a opět jenom s takovou úvahou. Sedíme tady dneska od 11 hodin. Já nebudu hodnotit vystoupení jednotlivých řečníků, jestli byla k tématu, nebo nebyla k tématu. Na druhou stranu my neustále mluvíme a vyzýváme, třeba ekonomové, hlavně o to, aby naše podniky byly efektivní. Chceme po státní správě, aby byla efektivní, chceme po samosprávách, aby byly efektivní. Já když se podívám, že je 00.11 a sedíme tady od 11 hodin, nejsem přesvědčen, že by zákonodárný sbor byl efektivní. Takže jestliže něco kritizujeme, podívejme se sami na sebe. Rozumím tomu, že každý poslanec se tady chce projevit, chci říci svůj názor, ale ta efektivita tohoto sboru dnešním dnem je opravdu prachbídná. Zamysleme se nad tím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Fialová je přihlášena k faktické poznámce a po ní paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Škoda, že mi pan ministr Lipavský utekl, ale on reagoval na moji poznámku ohledně jednoho voliče v jednom okrsku, a já jsem narážela na to, jak zajistíme identifikaci a tajnost korespondenční volby v případě, že dorazí jeden třeba korespondenční hlas vytištěný na jiné barvě papíru nebo případně při jiné gramáži, než co vydává samotný zastupitelský úřad. Tak bych byla ráda, abychom se poslouchali, protože v tom případě je tady porušen ten princip identifikace a tajnosti té dané volby s korespondenční volbou.

A jenom bych chtěla ještě také zareagovat, prostřednictvím paní předsedající, na paní Zajíčkovou ohledně toho, jak tady orodujeme za naše občany v zahraničí. Tak já mám takovou úvahu. Ten člověk zná, každý, kdo se chce přestěhovat do zahraničí, zná naši ústavu, zná naše zákony a byla to jeho dobrovolná volba, že za těchto podmínek půjde do zahraničí, a věděl moc dobře, pokud bude chtít jít volit, že bude muset jet na zastupitelský úřad. Nevidím důvod, proč to stále takhle měnit a říkat, že jim chceme ulehčovat tu situaci. Já tomu rozumím, nicméně šli do toho zahraničí dobrovolně a věděli, za jakých podmínek tam jdou.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Berenika Peštová vystoupí s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Tak nejdřív na moji ctěnou kolegyni, paní poslankyni Zajíčkovou, prostřednictvím vás. Ale my si přece, my si v tom rozumíme. Myslím si, že mluvíme stejně. Já nemám absolutně žádný problém s těmi, kteří tam jedou na nějakou kratší dobu, jestli to je rok, dva, a budou se sem vracet, protože tady ta vazba, to znamená, mají tady to trvalé bydliště, platí tady daně, mají tady nemovitost, platí sociální, zdravotní, prostě mají vazbu k naší zemi. Oni tam pouze jedou na nějakou určitou dobu a vracejí se sem.

Nemůžu souhlasit s tím, co tady řekla paní poslankyně Richterová, prostřednictvím paní předsedající, když řekla: oni se sem vrátí na důchod. To si snad ze mě dělá srandu, to jsem málem tamhle spadla z té židle. Oni se sem vrátí na důchod a budou tady žít s námi, ale do té doby to budou sypat tam, ty peníze. To je prostě pro mě absolutně nelogické. To je to, co říkám, a to je to, co jste dneska říkala o tom Švýcarsku. Oni určitě mají občanství švýcarské, že jo? Takže oni si platí tam ten svůj krásný život. Já tedy neříkám, že je krásný, protože si myslím, že tam je to taky kruté jako, než získáte občanství, než se tam nějakým způsobem vypracujete, takže tam to taky asi není nic jednoduchého. Ale věřím tomu, že ten život je zajímavý. Pro mě je to Švýcarsko taky země zajímavá. Ale určitě si budují svůj život tam, ne tady. Oni nepřispívají do našeho systému, oni se nesnaží přispívat, aby se potom s námi na ten důchod, jak říkala paní Richterová, měli dobře.

A k panu poslanci Vomáčkovi, prostřednictvím. My jsme přece zákonodárci, a tak jako je to o tom, že my se tady budeme bavit, přijímá se tady něco takovým turbem, to, co tady vy děláte. V prosinci sem dáte novelu zákona, kterou si tady vypracují poslanci, obejdou všechno, co můžou obejít, tak se nemůžete divit, že ta diskuse tady bude dlouhá. A buďte rád, jako to si myslím, že tahle diskuse ještě tak dlouhá není. Když se kouknete do historie (Předsedající: Čas.), tak se tady i spalo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Juchelka s faktickou poznámkou. Poté paní poslankyně Jana Berkovcová. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Budu krátký, jenom vaším prostřednictvím panu ctěnému poslanci Vomáčkovi. Co se týká efektivity, tak efektivita znamená, že tady jakoby bude jako po másle a rychle a že tady rychle uděláme všechno a nebudeme kolem toho řečnit. Tak s tím já zásadně nesouhlasím. Určitě si zvykejte, že žijeme v parlamentní demokracii, a to znamená, že tady tento řečnický pultík znamená, že si tady můžeme opravdu obhajovat své názory k té dané problematice. My mluvíme k věci. Vy jste tady měl dvouminutové vystoupení, kdy k věci jste vůbec nemluvil, a tady jste nás moralizoval a péroval, abychom k věci mluvili. Takže zvykejte si na to, že pokud budete takhle, jak říká má ctěná kolegyně Berenika Peštová, dělat turbo rychlé zákony, budete je prosazovat v mimořádných schůzích Sněmovny v tuto chvíli ve čtvrt na jednu v noci bez jakéhokoliv vašeho respektu k zaměstnancům Poslanecké sněmovny, tak je to jenom vaši zodpovědnost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Jana Berkovcová vystoupí s faktickou poznámkou, po ní pan poslanec Brož. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji za slovo. Já tady chci navázat na svoji kolegyni paní poslankyně Zajíčkovou. Skutečně co se týká dojmu ze švýcarské cesty, kde jsme byli se školským výborem, tak jediný dojem, který jsem si přivezla z této cesty, byl dojem z jejich vysoce kvalitního odborného vzdělávání, duálního systému vzdělávání. To byl ten důvod, proč jsme do Švýcarska se školským výborem jeli. A ze setkání s krajany, českými krajany, které bylo nesmírně zajímavé, ale toto setkání ve mně vůbec nepodpořilo myšlenku podpořit vůbec ideu korespondenční volby. Vůbec ne. Tady chci doplnit to, že se jednalo, ano, o české občany ve vysokém věku, kteří emigrovali před 50 lety, samozřejmě tady se v Čechách narodili, to znamená, mají tady citovou vazbu k Čechám. Pokud ještě stále by chtěli volit, nikdo jim asi to právo neupírá, ale oni sami i přiznávají, že jejich děti třeba leckdy už ani česky neumějí. A to jsou zase ten další názory, které tady přinášíme. Takže jenom abychom si neřekli, že jsme úplně na stejné lodi. Nejsme.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Lubomír Brož je přihlášen k faktické poznámce. Po něm vystoupí paní poslankyně Knechtová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP