(0.20 hodin)

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, paní předsedající Já bych chtěl zareagovat na pana poslance Vomáčku, prostřednictvím paní předsedající. On už tady sice není, ale já s ním v nějaké podstatě mohu souhlasit o té efektivitě jednání. Ale uvědomme si, že to, proč tady jsme, je proto, že takhle zásadní, takhle klíčová volba, norma zákonná týkající se demokracie, prostě svobody voleb, tak jsem přišla jako poslanecký návrh. A já nezpochybňuji možnost poslaneckých návrhů, ale kdyby to prošlo tím klasickým připomínkovým řízením, tak by tři čtvrtiny možná těch věcí, o kterých my tady pořád diskutujeme, byly vyřešeny a my bychom se tady o ničem nemuseli bavit. Tak to je celá ta podstata. Akorát jsem zapomněl, ono by to možná trvalo o půl roku déle a to už by asi pro vás bylo špatně. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Knechtová vystoupí s faktickou poznámkou, po ní pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já bych taky ráda zareagovala na průběh rozpravy ohledně tématu efektivity. V komunální politice se vám nestane, že by v době, kdy zasedají komise a výbory, bylo svoláno zastupitelstvo. My jsme ve výborovém týdnu, a v současné době vlastně řešíme na mimořádné schůzi poslanecký návrh. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Pan poslanec Nacher s faktickou poznámkou, po něm vystoupí paní poslankyně Zajíčková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já bych chtěl reagovat na pana kolegu, ctěného poslance Vomáčku, který zmizel někam jak pára nad hrncem (Předsedající: Prostřednictvím.), takže mě asi neslyší, to je jedno. On tady otevřel docela zajímavé téma efektivity Poslanecké sněmovny, nicméně je potřeba připomenout, že tu agendu tady určujete vy jako koaliční většina. Takže místo abychom se tady bavili o něčem, co je skutečně akutní nebo aktuální, jako jsou třeba ceny energií, migrační pakt a podobně, tak sem prostě ve výborovém týdnu prsknete druhé čtení korespondenční volby. Takže vy tady tvoříte tu agendu. Pro vás. v této době - á, kolega Vomáčka už je zpátky - v této době, kdy zuří válka na Ukrajině, tak priorita pro vládní většinu je druhé čtení korespondenční volby. Takhle se ty věci mají. Vy jste si to sem dali. My jsme dneska měli třeba rozpočtový výbor. Tady všichni běháme jak blázni.

Jinými slovy, já si beru slova pana Vomáčky k srdci, svého kolegy, a proto navrhuju přerušit toto druhé čtení do přítomnosti ministra Rakušana, protože mě zajímá jeho pohled jako ministra vnitra na tuto tematiku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Navrhoval jste přerušení do? Ano, návrh na přerušení do přítomnosti. (Námitky v sále, hluk.) Ano, zaznamenala jsem procedurální návrh. Prosím, pan poslanec Flek.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, díky tomu, že čas opět pokročil a máme tady test zdatnosti v běhu, dám čas svým kolegům. Já bych dal protinávrh procedurálního návrhu, a to do přítomnosti ministra Bartoše. Děkuji, děkuji za...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Zaznamenala jsem váš protinávrh, pane poslanče Fleku. Prosím, pane předseda Dufek s protinávrhem.

 

Poslanec Aleš Dufek: Myslím si, že se tady nebudeme teď přít o půl jedné, jestli musíme tady dávat jednotlivé návrhy do přítomnosti jednotlivých osob. Já si myslím, že návrh, který váže tu podmínku na přítomnost určité osoby, je naprosto srovnatelný s návrhem na jakousi časovou podmínku. Takže já dávám... (Námitky v sále.) Já si myslím, že jo. Dobře, ale nechci se hádat, to znamená, já dávám návrh do přítomnosti pana poslance Tomia Okamury, který tady měl dneska dvouhodinový projev, takže prostě chtěl bych, aby to sledoval celé. (Smích, potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pan poslanec Vomáčka, prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuju za slovo. Já jsem se hlásil, ale pan premiér je tak pilný, že mě předběhl, takže než jsem se dostal za pultík, tak on sem přiběhl. Chtěl jsem navrhnout, abychom toto jednání pokračovali, až tady bude pan premiér, takže tím pádem stahuju tento návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Který jste ani nepodal. Výborně. (Smích.) Dobrá. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Máme zde několik návrhů, o kterých budeme hlasovat. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených. Já mezitím přečtu omluvu. Omlouvá se pan ministr Blažek. Pardon, bere zpět svoji omluvu pan ministr Blažek. Tak toliko sdělení.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance, pana předsedy Dufka, který navrhoval přerušit projednávání tohoto bodu do přítomnosti pana poslance Tomia Okamury. Hlasujeme nejdřív o protinávrzích, jestli se na tom shodneme, ano? Děkuji. Takže nejprve o návrhu pana poslance, pana poslance Dufka. Prosím o klid.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 50, přihlášeno 135 poslanců a poslankyň, pro 46, proti 69. Návrh byl zamítnut.

 

Pan poslanec Flek navrhuje přerušit projednávání tohoto bodu do přítomnosti ministra Bartoše. Ten je přítomen. Ano, všichni vidíme, že pan ministr je zde, čili tento návrh nebudeme hlasovat.

 

Pan poslanec Nacher navrhl, abychom přerušili projednávání tohoto bodu do přítomnosti pana ministra Rakušana.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 51, přihlášeno 135 poslanců a poslankyň, pro 56, proti 68. Návrh byl zamítnut.

 

Vyčerpali jsme všechny procedurální návrhy, budeme tedy pokračovat ve faktických poznámkách a k ní je také přihlášena paní poslankyně Renáta Zajíčková. Já se omlouvám, tak už naskočily stopky. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Děkuji. Já tentokrát budu hodně krátká. Mě samozřejmě velmi těší, že jsem, že vyvolávám takové reakce na to, co tady říkám. Ale k té efektivitě, o které se tady teď poslední minuty hovoří. Víte, mně vlastně tato debata, kterou teď tady vedeme, přijde, že je správně. Tady se teď opravdu bavíme o tom, co ten zákon obsahuje, jaká tady jsou rizika, jaké toho jsou přínosy a podobně. Akorát si říkám jednu jedinou věc. Škoda že jsme se k této debatě dostali až po šesti hodinách od zahájení dnešní schůze. Šest hodin jsme tady poslouchali windfall tax, zdravotnictví, Ursulu von Leyenovou a další. To je ta neefektivita. Ano, pojďme se o tomhle tom bavit, a pojďme se o tom bavit, když začne jednání, a ne že tady prostě hodiny posloucháme témata od Šumavy k Tatrám o věci, která vůbec nesouvisí s projednáváním dnešního bodu. To je ta neefektivita! (Potlesk.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP