(0.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, potom pan poslanec Ondřej Lochman a další. Jsou to faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já zdravím svého kolegu pana poslance Lochmana, prostřednictvím pana předsedajícího. Jsem ráda, že jste se tady ukázal za celý den, že jste nám vysvětlil, co tady říkáme nebo neříkáme. Kdybyste zde seděl, jako jsme seděli my, a zapojil se do debaty, tak jste tady neměl ten svůj plytký výstup. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Ondřej Lochman, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Pan poslanec Lochman stahuje faktickou poznámku. A nyní pan poslanec Patrik Nacher. Prosím. Prosím, nepokřikujte po sobě v sále.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem vždycky na odchodu ze sálu, že už se nebudu vyjadřovat, a pak vždycky vystoupí nějaký koaliční poslanec, nějakým způsobem nás tady zase buď pozuráží, nebo onálepkuje, nebo řekne, že měníme názory, jako to udělal kolega Lochman. Tak pane kolego, prostřednictvím pana místopředsedy, vy jste měli ve vládním prohlášení, že nebudete zvyšovat daně. Vy jste zvýšili, takže jste si museli svoje vládní prohlášení změnit ještě v tom volebním systému, ve volebním období. Takže vy nemáte právo, nemáte, nám říkat, jestli my v rámci různých volebních období měníme názory, nebo ne, když vy je měníte v rámci jednoho volebního období. Změnili jste programové prohlášení. Slibovali jste, že nebudete zvyšovat daně. Premiér sliboval, že nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu. To všechno vy navrhujete jinak než to, co jste tady říkali ne před volbami, ne před válkou na Ukrajině. Všechno bylo po. Takže tam žádná změnová záležitost nebyla. Prostě jste změnili názor. Tak nás tady nepoučujte, co kdo z nás někdy řekl před 5, 8, 10, 15 lety. Já byl třeba proti korespondenční volbě vždycky. A toto je fakt jako podobně plytký argument, jako že to funguje ve 24 zemích. Já už jsem na to reagoval u kolegyně Zajíčkové, vy jste tady nebyl. Tak to takhle dodržujte i u ostatních věcí. Já jsem vám tady dal příklad krásný. Hromadné žaloby fungují ve většině zemí Evropské unie. A co jste udělali vy? Pustili jste sem vybrakovanou záležitost, která těm spotřebitelům vůbec nepomůže, to jste udělali. A to, že to funguje ve většině zemí, vás vůbec

nezajímalo, protože jste se nechali zlobbovat. Tak nás tady nepoučujte, co funguje ve většině zemí, když se tím sami neřídíte.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Ondřej Lochman. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Jenom krátkou poznámku, až nám zas budete říkat, že nemáme na něco právo, tak omlouvám se, tady to není klub hnutí ANO. My máme právo na to, abychom tady mohli mluvit. Patriku, neříkejte nám, že nemáme právo. My můžeme tady mluvit a můžeme porovnávat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, prosím, oslovujte mým prostřednictvím. Děkuji vám.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Vaším prostřednictvím, pane kolego. Tak to k tomu.

A potom hlavně, pojďme se vrátit ke korespondenční volbě. Já jsem vás slyšel většinu času. Když nejsem tady, tak sedím v kanceláři a rád poslouchám to, co tu slyším, rád poslouchám vaše argumenty a rád bych slyšel ty argumenty ke korespondenční volbě. K ní jich tady moc dneska nezaznělo. Slyšeli jsme toho mnoho, mnoho, od Šumavy k Tatrám, jak tu zaznělo, kdysi tu jeden kolega říkal od Aše k Tatrám, mnoho. Když se budeme držet korespondenční volby, bude to jenom dobře.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Je zde řada dalších faktických poznámek. Jako první vystoupí pan poslanec Jiří Kobza, potom paní poslankyně Berenika Peštová, Jaroslav Bžoch a další. Prosím.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Já budu velmi, velmi stručný. Chtěl jsem se jenom připomenout, že jsem nedostal odpověď od pana ministra, jakým způsobem budou zabezpečeny obálky s hlasovacími lístky po dobu od vhození do schránky, než budou doručeny do volební komise; jakým způsobem bude certifikován materiál těch obálek, aby s nimi nebylo možné manipulovat; jakým způsobem bude certifikováno lepidlo, aby nešly oddělit, a tak dále. Moc by mě to zajímalo a uvítal bych tu odpověď. Děkuji vám. Vidíte, jak jsem byl stručný.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další paní poslankyně Berenika Peštová, potom pan poslanec Jaroslav Bžoch a další. Jsou to všechno faktické poznámky. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Pane poslanče Lochmane, já tedy nevím, od které minuty jste viděl tedy ten přímý přenos tady. Pokud jste koukal od určité minuty, tak opravdu byste slyšel, že my se tady celou dobu bavíme věcně a nikdo vám nebere právo mluvit. Já nevím, jestli jste u té televize mluvil, jestli jste si tam povídal. Kdybyste přišel sem mezi nás, tak jste se do té debaty mohl zapojit. Já vidím, že neposloucháte, jste otočený zády, prostřednictvím pana předsedajícího, tak si to nechám napříště. Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji. Nyní pan poslanec Jaroslav Bžoch, připraví se pan ministr Vlastimil Válek. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuji za slovo. K panu kolegovi Lochmanovi, vaším prostřednictvím. Pane kolego, my vám tady neříkáme, jestli tady můžete mluvit, nebo nemůžete. To je vaše specialita. Vy nám často říkáte, co máme dělat, co nemáme dělat. My se tady lišíme v tom, že my říkáme, že nemáte právo nás kádrovat za to, že sami měníte názory. Vy nás vůbec neposloucháte. A pak sem přijdete a začnete nás zase poučovat o tom, co máme dělat, co nemáme dělat. To je ale vaše parketa, to je přesně to, co vy děláte. Vy měníte názory a nás pořád poučujete, a ještě tady říkáte něco co, tady vůbec nezaznělo. Nikdo vás tady nepoučuje o tom, že nemáte co říkat. Pro nás je výhoda, když vy tady mluvíte častěji. Protože čím častěji tady mluvíte, tím budete mít (míň) voličů.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan ministr Vlastimil Válek, potom paní poslankyně Vladimíra Lesenská a opět pan poslanec Lubomír Bžoch. Brož, omlouvám se. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuju, pane předsedající. Já určitě nikoho nebudu poučovat, toho jsem dalek. Já jsem spíš konstruktivně chtěl potvrdit a říct, že opravdu tady zaznělo, a já to vím, že je to pravda, to, co řekl, vaším prostřednictvím, pan poslanec Nacher, Patrik Nacher, že vždycky byl proti korespondenční volbě. Tak to jenom potvrzuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Vladimíra Lesenská, připraví se pan poslanec Lubomír Brož. Prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vaším prostřednictvím panu kolegovi Lochmanovi. Je škoda, že jste z toho zahraničí také neokoukali technické provedení korespondenční volby.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Lubomír Brož, připraví se pan ministr Lipavský, faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, pane předsedající. Vlastně není překvapivé, že moje faktická poznámka míří na pana Lochmana, vaším prostřednictvím. Já vůbec nechápu, jak můžete vy tady vystoupit s tím, že vám někdo upírá právo na vaše názory. To tady absolutně vůbec nepadlo. A ještě že s tím přijdete poté, kdy vy řeknete nám, abychom se styděli za to, že máme jiné názory než vy a že neskáčeme podle vás. Vy jste tady ten největší totalitář a už poněkolikáté jste toto prokázal. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní faktická poznámka pana ministra Jana Lipavského. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, já bych se vrátil k lepidlu a k dotazům, které kladl pan poslanec Kobza. Co se týče kvality poštovních služeb, tak existuje řekněme odborné vyhodnocení toho, jakou kvalitu mají služby zajišťované v jednotlivých státech, a myslím si, že i na tomto plénu jsme již velmi detailně rozebírali, že prostě budou teritoria a země, ve kterých korespondenční volba probíhat nebude například z toho důvodu, že na těchto územích probíhá válečný konflikt anebo že tam prostě poštovní služby nefungují v takové kvalitě, abychom mohli věřit tomu, že bude korespondenční volba zajištěna. A myslím si, že tuto znalost naše zastupitelské úřady mají. Jedná se o jednotky zemí, které prostě jsou v takové situaci.

A argument, který zde opakovaně zazníval, že celá řada jiných evropských zemí, členských států Evropské unie, má korespondenční volbu, nám jasně ukazuje, že v jiných zemích nemají problém využívat poštovní služby k zajištění korespondenční volby. Není se tedy potřeba nořit do detailu certifikace lepidla a jiných otázek, ale prostě pracovat s touto empirickou zkušeností, která si myslím, že je veskrze pozitivní. Takže to je ta odpověď na vaši otázku a těším se na další debatu. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP