(0.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Pavel Klíma je přihlášen k faktické poznámce a po něm vystoupí paní předsedkyně Schillerová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Klíma: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já musím reagovat na paní poslankyni Janu Berkovcovou, vaším prostřednictvím. Já jsem se před chvilkou dozvěděl, že na setkání s krajany na švýcarské ambasádě před dvěma dny snad nabyla dojmu, že bychom neměli usilovat o korespondenční volbu. Takhle jsem to tady zaslechl. Jelikož jsem byl na úplně stejné akci, tak já jsem tedy po besedě s těmi našimi krajany, většinou osmašedesátníky, došel k úplně opačnému závěru. Nevím, paní kolegyně, prostřednictvím paní předsedající, kdo z těch hostů vám tohle to říkal. Jestli to byla ta dáma, která mně a paní Zajíčkové děkovala za to, co děláme, a ať se snažíme dál, aby se ANO dál nedostalo do vlády, tak to by mě fakt zajímalo. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní předsedkyně Schillerová je přihlášena s faktickou, poté pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tak čeho jsme teď byli svědky? Můj ctěný kolega Patrik Nacher vznesl naprosto legitimní návrh na to, aby bylo přerušeno do přítomnosti ministra vnitra. Ten ministr vnitra tady má sedět. I když je to poslanecký návrh, tak je to zákon, který měl být správně v jeho gesci. To, že tu není, považuji za ostudné. Vy jste z toho udělali okamžitě frašku, abyste stihli dojít, tak jste navrhli tady přítomného, a do přítomnosti pana ministra Bartoše, ten tu byl, pak tu zase nebyl, pak jste tam navrhli do přítomnosti pana Tomia Okamury. Udělali jste z toho prachsprostou frašku, tak jako to projednáváte, jak jste to poslali do legislativního procesu, jak se k tomu stavíte, jak jste posměšní vůbec k naší naprosto konstruktivní debatě a našim konstruktivním návrhům.

A paní poslankyně Zajíčková, říkám to dobře, prostřednictvím paní místopředsedkyně, nekádrujte nás, co my tady můžeme a nemůžeme říkat. Kdyby byly řádně interpelace, kdybyste reagovali na to, co reagovat máte, tak nemusíme tady upozorňovat na skutečné problémy lidí této země! A určitě to není korespondenční volba! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Juchelka, poté Berenika Peštová, s faktickými poznámkami.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, já budu také k paní poslankyni Zajíčkové a také navážu samozřejmě, vaším prostřednictvím, i na svoji ctěnou kolegyni Alenu Schillerovou. My máme jenom jednou za čas tady interpelace, já jich mám v tuto chvíli pět, které čekají na nějaké projednávání. Dokonce jsem je teď musel dávat písemně. A kdyby ty interpelace tady byly, tak my nemusíme upozorňovat na ty jednotlivé problémy, které v České republice jsou. Vy tady dáváte mimořádné schůze Sněmovny právě nejen k těmto kontroverzním legislativním návrhům, ale taktéž k úplně běžné agendě, protože jednoduše nestíháte. A jsme tady už druhý týden kvůli mimořádným schůzím Sněmovny, této vládní koalice, která prostě nestíhá svůj legislativní proces, poněvadž si ho ztěžuje sama, například tím, že tady tento zákon máme jako poslanecký návrh, není to vládní návrh, neprošel řádným připomínkovým řízením. Už u prvního čtení jste si uvědomili a řekli aha, tady jsou nějaké chyby, které napravíme tedy v tom druhém čtení. Potom s námi jdete do nějakých dohod ohledně šesti pozměňovacích návrhů, ale ty další samozřejmě házíte přes palubu. Jednoduše děláte tady toto, legislativu, na koleni, děláte ji turborychle, není vůbec v žádném případě kvalitní, protože neprobíhá právě ani vnější, ani vnitřní připomínkové řízení. A teď, v tuto chvíli, nás chcete pérovat z toho důvodu, že my si tady můžeme říkat, co chceme, a říkáme to, to, co trápí občany České republiky, to, co nemůžeme říkat při interpelacích, protože jednoduše nejsou, protože každý čtvrtek tedy máme něco jiného než právě interpelace i přesto, že probíhá sněmovní týden? To je naopak vaše vizitka, ne naše!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, vystřídali jsme se v řízení schůze, budeme pokračovat v sérii faktických poznámek. Nyní vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, Ondřej Lochman, Robert Králíček a další. Máte slovo. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Tak ono dost už toho řekli mí předřečníci. Já jenom bych chtěla upozornit na to, že bych rozuměla těm mimořádným schůzím, kdyby se jednalo třeba o ty transpozice směrnic, kde vám hrozí infringement, kde vám hrozí odůvodněné stanovisko, kde vám hrozí pokuta od Evropské komise za to, že jste špatně, nebo respektive byste nestačili tu transpoziční lhůtu, to znamená, že vystavujete Českou republiku tomu, že bude platit. Tomu bych rozuměla. Ano, to jsou ty mimořádné schůze. My když svoláváme mimořádné schůze, tak je to k těm tématům, jak říkali mí předřečníci. Ale vy to děláte úplně k něčemu jinému. Vy to děláte k tématům, která jsou pro vás zajímavá, jsou sexy a vy je potřebujete protáhnout. Takže proto tady sedíme. Já se divím, že jsem ještě neslyšela třeba, že nám tady vyčíslíte, kolik ta Sněmovna stojí za tu dobu, co tady sedíme. To nám vždycky předhazujete, teď tady nic takového není. To jsem očekávala. Ale v každém případě já si myslím, že se tady snažíme jednat konstruktivně, říkáme vám to, co my jsme tam identifikovali, co je špatně. No a že tady vystoupí předřečníci, kteří mají přednostní právo, nemůžete se divit. Vy tady máte pět klubů a vy jste to v minulých obdobích řešili tím, že jste si vzali vždycky dvě hodiny pauzu, krát pět, bylo deset hodin, takže jste zablokovali Sněmovnu. Bohužel my jsme jenom dvě uskupení a máme ty hodiny čtyři, takže my musíme hodně s tím šetřit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní faktická poznámka, vystoupí s ní pan poslanec Ondřej Lochman, připraví se pan poslanec Robert Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji vám, pane předsedající. Vážení kolegové, já bych chtěl jenom připomenout, že když se podíváme do programového prohlášení té minulé vlády, tak co tam najdeme? Korespondenční volbu. A pak tady slyšíme, že pan, prostřednictvím předsedajícího, Aleš Juchelka říká, že se tady dělá něco narychlo. Mohli jste ji prosadit. Najednou jste otočili, nechcete ji prosadit a teatrálním způsobem, teatrálním způsobem se tady snažíte těm krajanům, kteří by mohli konečně moci volit tak jako jiní občané v EU - a řekněme si, když vy říkáte, to je kontroverzní zákon, tak ve 24 zemích EU to funguje, je to tak kontroverzní, že to v téměř celé EU funguje - a vy se tady snažíte úplně teatrálním způsobem neustále protahovat, rušit, obstruovat zákon, který umožní většině krajanů jednodušeji hlasovat. Styďte se! (Ohlas v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Robert Králíček, připraví se paní poslankyně Jana Berkovcová. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Tak já budu nejdříve reagovat na vtipné vystoupení pana Lochmana. Pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, vy, kteří měníte názory z týdne na týden, nás tady fakt budete poučovat, že bychom změnili názor během několika let? To je přece směšný. Nejdřív začněte u sebe, pak pérujte nás.

Potom budou reagovat na pana poslance Klímu, který tady není, prostřednictvím pana předsedajícího. Pane poslanče Klímo, prosím, nechte paní Berkovcové její názory a její dojmy. Já chápu, že máte totalitní manýry, abychom tady poslouchali to, co si vy přejete, ale je to její věc, jaký si ona donesla dojem. A vy jste tady jenom potvrdil tou poslední větou, kdy vám paní řekla, že by chtěla zabránit tomu, aby vládlo hnutí ANO, jenom zoufale hledáte hlasy v zahraničí. Nejde vám o žádný komfort. Jde vám o to, abyste tam zoufale našli hlasy!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní vystoupí paní poslankyně Jana Berkovcová, potom paní poslankyně Berenika Peštová a další. Všechno jsou to faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Já děkuji svému kolegovi panu poslanci Králíčkovi, protože mě tak hezky bránil, tak kdybych to věděla, tak už bych se nehlásila. Nicméně dokud se mě budou kolegové koaliční poslanci brát do úst, tak já se musím přihlásit a musím reagovat. Znovu opakuji, že cíl naší cesty do Švýcarska byl poznat jejich vzdělávací systém. Tento dojem jsem si odvezla. Pokud kolegové získali nějaký dojem, který je upevnil v té myšlence pro korespondenční volbu, je to jejich věc. Já jsem ani po setkání s krajany nedošla k žádnému závěru, který by mě přesvědčil, abych korespondenční volbu podpořila. V tom se naše dojmy rozcházejí. A tímto bych to už prosím ukončila. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP