(9.40 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dnes tady ve Sněmovně máme druhé čtení vládního návrhu zákona na zavedení korespondenčních voleb. A hned na úvod svého vystoupení podávám jménem SPD návrh na zamítnutí tohoto zákona, takže se o mém návrhu bude hlasovat ve třetím čtení.

Důvodem je to, že navrhovaná změna je protiústavní a je jasné, že by oslabila už tak mizivou důvěru v už tak minimální demokracii v naší zemi, tak jako tomu je všude, kde je korespondenční volba zavedena. Zásadním důvodem je, že korespondenční hlasování umožňuje zákulisní ovlivňování voličů, ať už vydíráním, tak uplácením, a zvyšuje riziko volebních podvodů při následném zpracování. Jde o zcela účelový legislativní zmetek, jehož cílem je získat o pár procent víc hlasů ze zahraničí pro vládní pětikoalici, která je zoufalá. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd vládě plně věří už pouze 2 % občanů. To je hanebné zneužití parlamentní většiny a ještě je to zneužití třeba protiústavní a protidemokratické.

Na úvod ještě musím zdůraznit jeden zásadní fakt. Není pravda, že pár tisíc hlasů navíc nic neovlivní. Podle dostupných dat se posledních parlamentních voleb zúčastnilo 65 % voličů, kteří odevzdali 5,375 milionu hlasů. Fialova vládní koalice v nich získala 2,334 milionu, což je 43,4 % hlasů. Parlamentní opozice získala 2,298 milionu hlasů, tedy 42,8 % hlasů. Politickou orientaci České republiky tak určilo jen 36 000 hlasů navíc ve prospěch Fialovy pětikoalice, tedy 0,67 % všech platných hlasů. Výpočet nezahrnuje přepočet na volební kraje, proto je mírně zkreslený, ale čísla jsou jasná. O směřování naší země, to, že budeme žít v energetické chudobě nebo že budeme směřovat k vyvolání války s Ruskem, rozhodlo 36 000 hlasů ve prospěch Fialovy vládní pětikoalice. A je jasné, že pětikoalice dnes přichází o hlasy. Proto je pro ni životně nezbytné úbytek nějak nahradit. A místo, aby vláda začala dělat něco pozitivního pro občany, tak chcete zmanipulovat volební zákony.

My v SPD nezapomeneme na to, co jste provedli. Příprava útočné války i likvidace české ekonomiky, to jsou zločiny, které nás přímo ohrožují na našich životech. Je to hazard, na který nikdo z vás, kdo jste ve vládě, nemá právo. Nikdo z vás k tomu nemá od voličů mandát.

Pokud jde o dnes projednávaný zákon o zavedení korespondenční volby, v principu nejde jen o to, že korespondenční hlasování, tak jak ho navrhujete vy v tom zákoně, tak je v rozporu s českou ústavou. Ale prosím, uvědomte si všichni, jak zde sedíte, že nemůže být tajné, a proto nikdo nikdy nezaručí, že to hlasování bylo svobodné. Tady bych chtěl zdůraznit, že, jak vládní koalice říká, že někde korespondenční volba je, ale tam mají také jiné ústavy a mají také jiné zákony. My tady rozporujeme váš návrh k návrhu korespondenční volby, který je v rozporu s českou platnou ústavou.

Odborníci se shodují v tom, že největší komplikace jsou spojené s otázkou osobní volby, tedy jak zajistit, aby na voliče při výkonu volebního práva nebyl vyvíjen nátlak ze strany jiné osoby, ať už osoby cizí, či rodinného příslušníka. A dovolte mi vás upozornit na méně často zmiňovaný problém, a to že korespondenční volba umožňuje, aby volbu za voliče vykonal někdo úplně jiný. Druhým ohledem (?) tajnosti volebního práva je pak zajištění tajnosti hlasování, tedy poskytnutí takové právní úpravy, která neumožní v průběhu volebního procesu spojit konkrétního voliče s jím odevzdaným hlasem. To, že tyto obavy jsou zcela oprávněné, vám postupně doložím na konkrétních příkladech od nás i ze světa.

Vážené dámy a pánové, u korespondenční volby, jak už z veřejných debat odborníků víme, jsou nepopiratelná dvě rizika. Váš zákon odporuje ústavní podmínce, aby byly volby tajné. Nikdy nebude jistota, zda ten hlas dal občan svobodně, nebo byl třeba někým přinucen nebo uplacen, aby ho dal někomu, komu by ho svobodně nedal. Ostatně kvůli kupčení s hlasy se již v minulosti u nás volby na základě rozhodnutí soudu opakovaly například v Ústeckém kraji. Proč to říkám? Musím zdůraznit fakt, kterého jste si vědomi, a podle mého osobního soudu to je právě ten důvod, proč jste s tím přišli. Kupčit s hlasy, přesněji mít možnost faktickou kontrolu nad tím, pro koho volič hlasuje, mít možnost voliče, v uvozovkách, koupit nebo i hlasy upravit dle libosti, to je přece pro vás lákadlo, ten cíl tohoto zákona, důvod, proč ho navrhujete. Vaši ideologičtí partneři si to vyzkoušeli ve Spojených státech. A je mi jasné, že nějaká nedemokratičnost a protiústavnost vás od přijetí zákona neodradí.

To, co zde mohu udělat, je, že ukážu na vaše zločinné úmysly, na důvod, proč porušíte základní právo občana v demokracii, právo na svobodné volby. A také musím upozornit na to, že je zcela jasné, že dnešní návrh zákona je jen špička ledovce. Je to jen první kolečko otráveného salámu, který má zlikvidovat poslední možnost občanů nějak významně ovlivnit volby. Víme, že tu byly návrhy, jak dát právo korespondenčně volit cizincům jen na základě čestného prohlášení, že mají předky z Československa. A je zcela jasné, že pokud tento zákon projde a uzná ho Ústavní soud, tak ho uzná jen z té horší části. To znamená ten zákon o korespondenční volbě. Nepochybně ho také označí za diskriminační, protože odpírá právo korespondenční volby občanům žijícím v České republice, a nařídí nápravu. V momentě, kdy korespondenční volba bude platit i v České republice, máte vyhráno. Takový je nepochybně plán. Plán, který může vést i k občanské válce, protože masivní manipulace, jak ještě zmíním na příkladech, například z USA, vzbudí jen masivní odpor.

Čili tento moment bych chtěl zdůraznit. Protože ten váš plán je podle mého názoru takový, že prosadíte korespondenční volbu, která je v rozporu s českou ústavou, protože v české ústavě je napsáno mimo jiné, že volby mají být rovné. Logicky na to už upozorňují ústavní právníci, Aleš Gerloch a další, že ten váš návrh je právě v rozporu nejenom s tím, že volby mají být tajné, což je také v ústavě napsáno, ale že mají být rovné. A vámi obsazený Ústavní soud, protože je obsazen samozřejmě soudci, kteří byli zvoleni Senátem a navrženi prezidentem Pavlem, a už tam mají většinu ti soudci za stávajícího složení Senátu. Podle mého názoru Ústavní soud neřekne, že je to v rozporu s ústavou, zrušte to. Možná to řekne, možná to neřekne, to nevím, ale váš plán je ten, že řekne ano, je to v rozporu s ústavou, tak udělejte korespondenční volbu i pro české občany v Čechách. V rozporu s ústavou je ta rovnost. Není v rozporu s ústavou to, že nemáme korespondenční volbu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP