(17.00 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Dále se hlásím ke svému pozměňovacímu návrhu 4335. Ten se týká vynětí eurovoleb z korespondenčního hlasování. To znamená, korespondenční hlasování by se uplatnilo u voleb prezidenta České republiky a u voleb do Poslanecké sněmovny. V obecné rozpravě jsem odůvodnil, proč tak navrhuji, aby se zabránilo případnému protiprávnímu jednání, kdyby jedna osoba bez možnosti nějaké kvalitní kontroly mohla hlasovat jak korespondenčně a volit kandidáty, kteří kandidují v České republice, tak by ta osoba mohla volit kandidáty v zemi Evropské unie, kde zrovna pobývá, a to nemusí pobývat trvale, ale stačí přechodně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Nyní je na řadě pan... Ano, prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Ještě drobnost, omlouvám se všem. V systému jsou ještě uvedeny pozměňovací návrhy 4332 a 4333. Tam došlo k mé lidské chybě, jsou to špatně nahrané pozměňovací návrhy, k těm se nehlásím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě v podrobné rozpravě pan poslanec Strýček, ale jeho pozměňovací návrhy bude dále načítat pan poslanec Mašek, takže se můžeme dostat dál. Na řadě je pan poslanec Rais. Pan poslanec Rais je omluven a jeho pozměňovací návrhy načetl pan poslanec Vondráček. Výborně. Pan poslanec Vondráček již načetl tedy svoje, takže nyní je na řadě v podrobné rozpravě paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Já bych se chtěla přihlásit ke sněmovnímu tisku... nebo ke sněmovnímu dokumentu 4306, který předkládám společně s paní poslankyní Ožanovou, která je omluvená. Je mi líto tedy, že jsem žádnou odpověď a žádnou diskusi k tomu neměla. V každém případě odůvodnila jsem to ani ne před necelou půlhodinou v obecné rozpravě, co je smyslem tohoto pozměňovacího návrhu. To znamená, je to prokázání občanů, kteří žijí v zahraničí, a z předběžné opatrnosti na další zákon, který je připravený, a ti občané budou získávat občanství třetí a čtvrté generace, aby prokázali, že mají vztah k České republice. Ještě jednou zopakuji: ten vztah budou prokazovat, buď že mají zde trvalé bydliště, nebo vlastní nemovitou věc umístěnou na území České republiky, nebo mají vůči České republice nějakou daňovou povinnost, nebo jsou účastni důchodového nebo nemocenského pojištění, anebo jsou plátci zdravotního pojištění v České republice. Já děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Další je na řadě pan poslanec Mašek, který tedy dle dohody bude načítat i pozměňovací návrhy pana poslance Strýčka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, chtěl bych se přihlásit za poslance Strýčka k sněmovnímu tisku (dokumentu) 4244, který je nahrán v systému, kolega Strýček ho tady odůvodnil v obecné rozpravě. Jedná se o doplnění povinnosti zastupitelského úřadu vyznačit na doručovací obálce od voliče, který hlasuje korespondenčně, kromě času přijetí také datum přijetí, což tam chybělo. Jedná se o zpřesnění stávajícího poslaneckého návrhu zákona.

A dále bych se chtěl přihlásit k dalším dvěma sněmovním tiskům (dokumentům) spolu s poslancem Strýčkem, čili Mašek - Strýček, a je to sněmovní tisk (dokument) 4298, kde jde o zpřesnění způsobu evidence vydaných písemností. Návrh na zavedení korespondenční volby s sebou přináší možnost, aby písemnosti ke korespondenčnímu hlasování byly vydány jiné osobě než voliči, a aby se eliminovalo možné riziko zneužití, je předkládán tento návrh. Je to tedy sněmovní tisk (dokument) 4298 a je také nahrán v systému a odůvodnil jsem ho v obecné rozpravě.

A potom je to poslední tisk (dokument) 4299, také odůvodněn v obecné rozpravě, a je nahrán v systému i se zdůvodněním. A tam se jedná o povinnost úředně ověřeného podpisu voliče na identifikačním lístku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Kubíček, který ruší... Dobře. A paní poslankyně Oulehlová. Prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Chtěla bych se přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který je nahrán v systému pod číslem 4305, je to pozměňovací návrh paní poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové, Renaty Oulehlové a Patrika Nachera a tento pozměňující návrh představila podrobně v rozpravě paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. A vidím, že se z místa ještě hlásí pan předseda Tomio Okamura. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak já bych chtěl v podrobné rozpravě tedy ještě jednou načíst svůj návrh na zamítnutí tohoto zákona, takže se o mém návrhu bude ve třetím čtení hlasovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí z místa? Nikoho nevidím, končím podrobnou rozpravu. Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Žádný návrh, který by byl hlasovatelný ve druhém čtení, nepadl. Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, projednali jsme stanovený pořad 102. schůze Poslanecké sněmovny, kterou tímto končím. Připomínám, že v úterý 21. května bude ve 14 hodin zahájena 103. schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji za spolupráci a přeji příjemný víkend.

 

(Schůze skončila v 17.06 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP