(15.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže to jsem se vyjádřil k té důchodové reformě. To si myslím, že by takto mělo být, jak jsem říkal. To znamená, my budeme navrhovat zamítnutí. Já jsem to schválně okomentoval už dneska nebo záměrně jsem to okomentoval už dneska, protože já myslím, že u tohoto asociálního návrhu není možné čekat až na příští úterý a už je potřeba otevřít politickou diskusi a diskusi ve veřejném prostoru už teď.

Jinak bych se rád také vyjádřil k tomu, jakým způsobem hlasuje Fialova vládní pětikoalice aktuálně v Evropské unii. Hnutí SPD zásadně odmítá směrnici Evropské unie zakazující od roku 2035 v zemích EU výrobu a prodej aut se spalovacími motory. Tato směrnice byla schválena i hlasem Fialovy vlády a zásadním způsobem ohrožuje základní pilíř českého hospodářství, kterým je automobilový průmysl. Ano, hlasy Fialovy vládní pětikoalice byla schválena ta směrnice, která zakazuje výrobu a prodej aut se spalovacími motory od roku 2035. Ano, je to Fialova vládní pětikoalice - ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Piráti. Zásadně jste poškodili Českou republiku a poškodili jste i peněženky našich občanů. Toto opatření povede k hlubokému ekonomickému propadu České republiky, trvalé ztrátě desítek tisíc pracovních míst či k enormnímu náporu na sociální systém a veřejné rozpočty. 10 % HDP České republiky je vytvářeno právě automobilovým průmyslem, výrobou a prodejem automobilů. Zavazovat se k technologickým alternativám klasických spalovacích motorů, které fungují pouze v laboratorních podmínkách a na které neexistují žádné relevantní dopadové studie, je čiré politické šílenství. Zákaz výroby a prodeje aut se spalovacími motory by zdražil osobní vozy zhruba na dvojnásobek současného stavu a staly by se tak nedostupným luxusem s drtivým dopadem na dopravu, mobilitu a životy lidí. Většina občanů by byla zásadně omezena ve svém osobním pohybu a dopad tohoto opatření na životní prostředí bude přesně opačný, než jeho zastánci deklarují. Výroba a provoz elektromobilů jsou totiž nesmírně nákladné a ekologicky náročnější než v případě standardních automobilů, a mimochodem vedou i k posilování strategické závislosti Evropy na Číně, k likvidaci evropského průmyslu, ke zdražování energií a k extrémnímu posilování role dotací v ekonomice. Odmítáme toto šílené opatření EU, stejně tak jako projekt Green Deal, z něhož vychází. Takže já bych chtěl další bod navrhnout na program této Sněmovny bod číslo 6, a to, že Fialova vláda hlasovala pro zákaz výroby a prodeje aut se spalovacími motory. Já si myslím, že to tady musíme probrat, proč to tak děláte, proč takhle škodíte občanům České republiky a proč chcete zase zdražovat životy našim občanům.

Jako sedmý můj návrh bych nyní přešel k předřazení a k návrhu na zařazení - předřazení návrhů zákonů SPD na program schůze Sněmovny. Takže za prvé bych chtěl jako bod číslo 7 zařadit na program této schůze Poslanecké sněmovny návrh zákona SPD na zestátnění exekutorů neboli zrušení soukromých exekutorů. Takže je to sněmovní tisk 5, bod 28, a chtěl bych to zařadit jako bod číslo 7 na program této schůze Poslanecké sněmovny. Zestátnění exekutorů.

Jako bod 8 na schůzi této Poslanecké sněmovny bych chtěl zařadit návrh zákona SPD na přímou volbu a odvolatelnost politiků, na zavedení přímé volby a odvolatelnosti politiků. Je to ústavní zákon, už nám to tady leží dlouho. Fialova vláda nechce ani zestátnit exekutory - to tedy nechce ani hnutí ANO, jsme tady v tom sami, kdo chce zestátnit exekutor - dále vy nechcete ani odvolatelnost politiků, proto je to sněmovní tisk 7 a bod 30, protože už to tady leží opravdu dva a půl roku, a vy nám to tady blokujete a bráníte nám v tom. Takže návrh zákona SPD na přímou volbu a odvolatelnost politiků.

Jako bod číslo 9 bych chtěl zařadit na dnešní schůzi Sněmovny zařazení zákona SPD, zákona o referendu. My prostě chceme referendum. My chceme, aby v Čechách byl - po vzoru většiny zemí Evropské unie, mimochodem - zákon o celostátním referendu. A já jsem chtěl požádat poslance ostatních stran, abyste umožnili zařadit náš zákon - zákon o referendu. Už to tady navrhuju třetí volební období a vy bráníte demokracii, vy jste proti demokracii. Takže je to sněmovní tisk 8, bod číslo 31, návrh zákona SPD o referendu. A náš zákon o referendu - my jsme tady jediná strana, která předkládá zákon o referendu včetně možnosti hlasovat o mezinárodních smlouvách. Neboli pakliže občané by si sesbírali podpisy, že by mohli občané vyvolat i referendum, sami občané, nikoliv Okamura, Okamura to vyvolat nemůže, ani podle našeho návrhu zákona, pochopitelně, tak my chceme, aby občané, pakliže budou chtít, mohli vyvolat i referendum o vystoupení či setrvání v EU nebo v NATO, o migračním paktu samozřejmě, o přijetí či nepřijetí eura. To my chceme, aby občané o těchto věcech rozhodli v referendu, a vy tomu bráníte, Fialova vládní pětikoalice tomu brání.

Jako bod číslo 10 bych chtěl předřadit a zařadit na schůzi této Poslanecké sněmovny návrh zákona SPD na zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany, protože vaše asociální vláda odmítla zvýšit - je to měsíc zpátky - příspěvek na péči pro občany v I. stupni závislosti a v II. jste ho zvýšili velmi málo. Takže my chceme, aby se zvýšil příspěvek na péči občanům v I. stupni závislosti, i v I. stupni, a samozřejmě v tom II. ho chceme zvýšit více, aby to odpovídalo inflaci a životním nákladům. Hnutí SPD bojuje za zdravotně postižené občany. My budeme pevně stát za všemi zdravotně postiženými občany v České republice, a proto navrhuji předřadit návrh zákona SPD, sněmovní tisk 9, bod 32, a to je zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany. Jenom zdůrazním, že zdravotně postižení občané ve stupni závislosti si nemůžou sami pomoci. Oni v podstatě - ty stupně závislosti, kdo se v tom neorientujete - tak oni vlastně nemůžou splnit tři až čtyři základní potřeby, základní životní potřeby, a pak je to I. stupeň závislosti. To znamená, nemůžou se třeba osprchovat, nemůžou si sami nakoupit, nemůžou se přeložit na postel, takže to je všechno problém a vy k těmto lidem nechcete přidat příspěvek na péči, který už se přitom nezvyšoval mnoho let, zatímco inflace od té doby je už v desítkách procent. Opravdu, za nějakých 800 korun měsíčně, což je příspěvek na péči v I. stupni, si dneska nikdo žádné sociální služby nakoupit nemůže, aby mu někdo pomohl. Ale vám je to jedno! Vy radši dáte 100 miliard Ukrajincům a na Ukrajinu, nejdražší stíhačky v Americe koupíte, létáte vládním speciálem na nesmyslné cesty po celém světě - že, paní předsedkyně Pekarová Adamová? Je sice hezké, že jste dostala státní vyznamenání sama pro sebe na Tchaj-wanu, ale výsledek pro Českou republiku je jaký? Žádný! Takže tohle je prostě špatně.

Jako bod číslo 11 na program této schůze navrhuji předřadit a zařadit návrh zákona SPD a je to zákon s pracovním názvem "můj dům, můj hrad". Je to sněmovní tisk 12, bod číslo 35, zákon SPD. My prostě chceme posílit institut takzvané nutné obrany, posílit bezpečnost občanů, kteří jsou přepadeni ve svém bydlišti, protože dneska situace je taková, že pakliže občana někdo přepadne doma třeba v noci, chce mu vykrást dům anebo byt, tak vy ještě musíte zvažovat rozespalí, ani nevíte, co se děje, zdali vaše obrana je přiměřená, a my chceme - my tady navrhujeme novelu trestního zákona, SPD navrhuje, aby v případě, že někdo překoná násilím, násilně překoná překážku a vnikne do vašeho obydlí - vypáčení okna, vylomení zámku, vykopnutí dveří a tak podobně - tak v případě, že se ten obyvatel brání, aby byl vždycky v právu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP