(15.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A vy tomu bráníte, shodou okolností vy všichni tomu tady bráníte už třetí volební období. Já jsem poprvé tento zákon navrhl ještě za Úsvit ve volebním období 2013 až 2017, už přes deset let to tady navrhuji. Minulé volební období to tady navrhuji, ten stejný zákon, toto volební období znovu, deset let to tady navrhuji a deset let mi bráníte v tom, aby se občané mohli bránit proti kriminálníkům a gaunerům, kteří je v noci přepadnou doma - nejenom v noci, samozřejmě. Deset let jste na straně kriminálníků! Ano, to znamená, já vás opravdu chci požádat, zařaďte nám konečně ten zákon, předřaďte nám ho, aby byl projednán v Poslanecké sněmovně, pracovní název "můj dům, můj hrad", novela trestního zákoníku, a podpořte SPD v tom, aby slušní lidé byli na prvním místě. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí paní místopředsedkyně Dostálová, následuje paní poslankyně Válková, pan poslanec Richter, paní poslankyně Ožanová a pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně, vážená paní ministryně. Já mám dneska dva body, které bych chtěla zařadit na program této schůze.

První bod s názvem Migrační pakt - a co bude dál, protože je velmi důležité se na půdě Poslanecké sněmovny pobavit o dalších krocích směrem samozřejmě k migraci a nelegálním uprchlíkům. Jenom si shrňme pár faktů: 14. května na ECOFINu, to znamená Radě Evropské unie, vlastně byl finálně schválen migrační pakt, který začne platit za dva roky, to znamená, první uprchlická zpráva o stavu migrace se bude připravovat v roce 2026. Ten migrační pakt, jak ho všichni známe a už jsme se s ním asi detailně všichni seznámili, v podstatě je od začátku špatně, protože ten migrační pakt vůbec neřeší to, aby se nelegální migranti na půdu Evropské unie vůbec nedostali. On bohužel řeší tu fázi, když už je ten migrant na evropské pláži nebo v Evropské unii, tak aby se o něj Evropa postarala. To zásadní, co v migračním paktu chybí, je ochrana vnějších hranic, boj s pašeráky, efektivní návratová politika a spolupráce s třetími zeměmi.

Bohužel ten pakt, jak ho známe dneska, se významně připravil za českého předsednictví. Vznikl prostě paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan, a tento paskvil v podstatě, pokud by se nic neudálo, povede k ohrožení bezpečnosti naší evropské kultury a hodnot, a v podstatě můžeme očekávat stejný vývoj i na území České republiky, jako bohužel vidíme v Německu, ve Švédsku, ve Francii a podobně.

Stejně tak migrační pakt, jak byl schválen, neobsahuje žádnou explicitní výjimku pro Českou republiku. Tady v tom bodě si myslím, že pan ministr Rakušan podvedl nejenom české občany, českou veřejnost, ale i vládu samotnou. V migračním paktu jsou skryté kvóty pod názvem "stanovený počet". Znovu opakuji, že kdokoliv si zadáte do Wikipedie slovo kvóta, tak vám vyjede definice "stanovený počet nebo poměr"'. Ty kvóty jsou nastaveny - minimálně 30 000 uprchlíků ročně na přerozdělení, nebo se vyplatit, 20 000 eur za jednoho. Znovu opakuji, jsou to pouze minimální částky. Ve stejném migračním paktu, pokud si to chce někdo ověřit, čl. 57 odst. 1, je, že Komise může určit vyšší počet, ať už na přerozdělení, nebo na vyplacení.

Pan ministr Rakušan ještě rád používá takzvané třetí opatření, to znamená pomoci s nějakým technickým zabezpečením v postižené členské zemi. To se v migračním paktu nazývá alternativní solidární opatření a je to pouze, pokud si to členský stát vyžádá. Pokud členský stát řekne, že nestojí o žádné navýšení kapacit a tak dále na pomoci s vízovou politikou, nepotřebuje policisty, nepotřebuje žádné tyto další služby, tak členskému státu zbývá pouze přerozdělit, nebo se vyplatit.

Distribuční klíč v migračním paktu se nazývá referenční klíč, je stanoven na základě počtu obyvatel a výkonu ekonomiky, na Českou republiku tak tedy budou připadat zhruba 3 až 4 %. Pokud vezmu číslo 1,2 (milionu?) nelegálních migrantů v loňském roce, tak by se to týkalo zhruba 48 000 lidí, což je zhruba 30 až 40 miliard korun ročně, znovu říkám, ročně! Zároveň se vláda Petra Fialy zavázala ke splacení a pořízení F-pětatřicítek, bude muset řešit jádro, bude muset řešit směrnici na budovy, kterou také vlastně připravilo české předsednictví. Bohužel jde o ty emisní povolenky na domácnosti, kde samo MPO to spočítalo na nějakých 500 miliard korun po dobu deseti let. Tak mě by samozřejmě velmi zajímalo, kde na to Česká republika vezme.

On samotný migrační pakt ještě má takový sporný čl. 63 odst. 3, kde se vlastně řeší to, že když přerozdělení těch uprchlíků bude nižší než 60 %, tak tam doslova je napsáno, že státy převezmou - nikoliv že mohou převzít. Samozřejmě je to slovíčkaření, ale o to více by si to zasloužilo rozdiskutovat na půdě Poslanecké sněmovny, protože když vezmete opět zdravý selský rozum a podíváte se na ten migrační pakt - a řekněme, všechny státy sedmadvacítky se budou radši vyplácet, než aby přijímaly uprchlíky - tak co s těmi penězi postižené státy budou dělat? To máme představu, že skutečně si na březích budou stavět nová a nová detenční zařízení, že si totálně zastaví svoje přístavy? Takže tady si také myslím, že to tak úplně není a že skutečně pod tím je skryto to, že pokud samozřejmě ty státy nebudou mít ambice si přerozdělovat uprchlíky, že to prostě vypadne z Evropské komise, protože slovíčkaření v evropských legislativách je opravdu velmi důležité a je potřeba se na ty věci dívat ve všech souvislostech možná u migračního paktu, protože my samozřejmě neustále apelujeme na pětikoalici, aby otevřela tento bod.

Všichni už víme, že to je průšvih, že se to nepovedlo a tak dále, ale přece si všichni zasloužíme, i česká veřejnost, se pobavit o tom, co bude dál. Co bude dál? Protože mě úplně zaráží, že dneska vlastně se debatuje, ať už pan premiér, nebo pan ministr Rakušan, že už je patnáct států, které také nesouhlasí s migračním paktem. A co jste dělali dosud, milá vládo? Proč jste tedy neoslovili těch patnáct států, které jsou proti, abyste sehnali blokační menšinu, aby ten migrační pakt v takovéto podobě nikdy nespatřil světlo světa? Vy zatím české veřejnosti jenom lžete a já jsem velmi ráda, že i pana ministra Dvořáka usvědčily Novinky.cz, kde pana ministra Dvořáka natvrdo usvědčily ze lží, které samozřejmě říkal, ať už v mediálním prostoru, nebo zde na půdě Poslanecké sněmovny. První lež, kterou samozřejmě označují Novinky jako nepravdu, je, když pan ministr Dvořák říkal, že v migračním paktu nejsou kvóty, není tam ani povinná solidarita. Novinky napsaly, že to je nepravda - my normální lidé řekneme, že to je samozřejmě lež. Kvóty, kterými se rozumí přijímání migrantů, v textu nejsou, je tam stanovený počet, ale s povinnou solidaritou migrační pakt počítá. Stejně tak pan ministr Dvořák lhal o výjimce pro Česko, doslova cituji pana ministra Dvořáka: "Dozvídáme se, že pan vicepremiér lhal, když tvrdil, že tam nejsou kvóty." A když je tato lež o lži vyvrácena - tuto lež vyvrátily panu ministru Dvořákovi právě Novinky - že tam samozřejmě ta povinná solidarita je, dozvíme se, že pan vicepremiér a premiér lhali, když tvrdili, že tam je výjimka - a ona tam skutečně je, tvrdil pan ministr Dvořák. Novinky to označily opět jako nepravdu, neboli hezky česky řečeno - lež. Ve skutečnosti žádná výjimka v nařízení o řízení a azylu a migrace není. Nebudu to citovat celé, prostě jenom ty nepravdy je potřeba neustále říkat, abychom si byli vědomi toho, jak nám zástupci české vlády lžou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP