(16.30 hodin)

 

Poslanec Pavel Klíma: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jenom pro stenozáznam - hlasování číslo 10: hlasoval jsem proti, na sjetině mám pro. Nezpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji. Jako další se s přednostním právem hlásí pan předseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já bych chtěl říct, k čemu tady před chvílí došlo. Poslanecká sněmovna hlasy poslanců Fialovy vládní pětikoalice zamítla návrh SPD, aby Poslanecká sněmovna přijala jednověté usnesení, a navrhoval jsem usnesení, které znělo: "Poslanecká sněmovna důrazně odsuzuje atentát na slovenské premiéra Roberta Fica." Takže Fialova vládní pětikoalice odmítla odsoudit atentát na premiéra Fica. Žádný alternativní návrh z úst zástupců Fialovy pětikoalice tady nezazněl, tohleto byl jediný návrh k tomuto otřesnému atentátu, a vy jste zamítli, poslanci Fialovy vládní pětikoalice, všech pět stran zamítlo můj návrh, abychom odhlasovali, že Poslanecká sněmovna důrazně odsuzuje atentát na slovenského premiéra Roberta Fica.

Je to opravdu neuvěřitelné. Já jsem před deseti minutami hovořil s místopředsedou slovenského parlamentu Andrejem Dankem, informoval jsem o tom, že jsem to tady navrhl, a on říkal, že by to bylo skvělé, kdyby stejně jako slovenský parlament před chvílí důrazně odsoudil ten atentát - hlasovala pro to i opozice, i pan Šimečka z opozice pro to hlasoval ve slovenském parlamentu - ale tady, v české Poslanecké sněmovně, vy opravdu nedokážete odsoudit atentát na premiéra Fica? Já to považuju, že ten atentát byl útok na demokracii a že takovéto jednání musíme odsoudit. Je to opravdu úplně neuvěřitelné. (Potlesk z lavic SPD a ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ještě s přednostním právem pan předseda Marek Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a vážení pánové, musím v tuto chvíli zareagovat. Bavili jsme se o tom na politickém grémiu dnes dopoledne poměrně dlouho a shoda byla, že nebudeme zařazovat žádný bod. Nikdo neavizoval zařazení takového bodu. Všichni odsuzujeme atentát na pana premiéra Fica. Všichni odsuzujeme atentát na premiéra Fica! Nechtěli jsme z toho tady dělat šaškárnu. Já jsem tam na místě říkal, že já ho znám osobně nějakých pětadvacet let, v době, kdy ještě byl poslancem ústavně-právního výboru Slovenské národní rady. Pokládal jsem toto za zbytečné gesto, které směřuje jenom zviditelnění vaší osoby. (Předseda Okamura: To není zbytečné gesto!) Pane předsedo... (Další reakce v sále.) Ano, nepokřikujte na mě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Poprosím, nepokřikujte na sebe, vážení páni poslanci, řešte případně přes mikrofon.

 

Poslanec Marek Benda: Proto jsme se u tohoto hlasování zdrželi, protože myslím, že toto jsou přesně věci, které, mají-li jít napříč, musejí jít dohodou napříč, stejně jako se bavíme vždycky o všech minutách ticha a dalších věcech, o usneseních, která odsuzují nebo něco schvalují, a ne že si tady prostě z toho někdo dělá píárko.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě s přednostním právem pan poslanec Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Ano, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já jsem na tom politickém grémiu seděl. Nevyloučil jsem, že se tohoto bodu dotkneme, a řekl jsem tam, vysvětlil jsem i proč. Podle mě je to opravdu útok na demokracii a atentát na demokraticky zvoleného premiéra kterékoliv země na světě se netýká jenom Slovenska. Týká se to demokracie ve všech zemích světa a já si myslím, že bychom to neměli přejít jenom tak. Slováci to odhlasovali a nepřešli to jenom tak. Nejde jenom o Roberta Fica, jde o demokracii, jde o politické zřízení na celém světě, pro které tady přece jsme a pro které tady sedíme. Proto jsme to navrhli a chtěli jsme tady odsoudit. Bohužel to neprošlo. Není to žádné píár žádné strany. To přece nemůže být žádné píár žádné strany! To je prostě demokracie a za tu musíme bojovat všichni do jednoho! (Potlesk z lavic SPD a ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ještě s přednostním právem pan předseda Tomio Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Je to přesně tak, jak říkal místopředseda SPD Radim Fiala. Přece odsouzení útoku na premiéra Fica nemůže být píár zviditelnění. Pane předsedo Bendo, Marku Bendo, nemůžete si vymyslet lepší argument, než že se chci zviditelnit (Předsedající: Mým prostřednictvím, prosím.), když jsem politik, kterého zná 100 % veřejnosti? Já se zviditelňovat nepotřebuju, mě zná každý v České republice, takže příště si vymyslete nějaký lepší, inteligentnější argument, abyste se vylhal z faktu, že Fialova vládní pětikoalice - ODS, KDU-ČSL, STAN, Piráti a TOP 09 - před chvílí zamítla bod, abychom hlasovali o usnesení, které jsem navrhoval, ve znění: "Poslanecká sněmovna odsuzuje atentát na premiéra Fica." Vy jste to zamítli. Vy jste odmítli o tomto hlasovat, takže Poslanecká sněmovna nemohla přijmout toto usnesení, a vy jste zamítli tento návrh na rozdíl od slovenského parlamentu, kde pro to hlasovala i opozice. Já si myslím, že je to velmi smutná zpráva o uvažování Fialovy vládní pětikoalice. (Potlesk z lavic SPD a ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jenom pro pořádek, příště prosím oslovujte, a platí to pro všechny, prostřednictvím předsedajícího. Ještě pan předseda Jakob. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, myslím, že všichni odleva doprava, jak tady jsme v tomto sále, jsme odsoudili atentát na pana premiéra Fica, dokonce i veřejně. A právě proto, aby tady nedocházelo k tomu, k čemu dochází, jsme na politickém grémiu dohodli, že tady takový bod navrhovat nebudeme. Prosím, pojďme jednat a pojďme k bodům, které jsme před chvílí schválili. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Žádnou další přihlášku s přednostním právem nevidím, v tom případě budeme pokračovat podle bodů schválených Poslaneckou sněmovnou. Otevírám první bod

 

1.
Návrh zákona o mimořádném odpuštění penále z pojistného
na veřejné zdravotní pojištění
/sněmovní tisk 604/2/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 604/3. Informace k pozměňovacím návrhům vám byly rozdány do vaší pošty.

Vítám mezi námi paní senátorku Hanu Kordovou Marvanovou a prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil také poslanec Patrik Nacher za navrhovatele. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Nejprve stručně, poté dám prostor paní senátorce Kordové Marvanové, a pak bych tedy popsal ten větší detail.

Jestli si dobře vzpomínáte, my jsme tady schválili, já tomu říkám "milostivý podzim", který se týká jenom zdravotního pojištění, protože ono to vypadlo z předchozího návrhu, který se týkal sociálního pojištění a daní a cel.

Tento návrh, já jsem to tady říkal ve druhém i ve třetím čtení - můžete se podívat do stenozáznamu - byl vlastně výsledkem jakéhosi kompromisu, a to tak, aby tady to prošlo devadesátkou a stihli jsme to od 1. července. Výsledkem toho kompromisu ale je, že by se to netýkalo až tolika osob, kolik jsme měli původně v plánu. Senát opakovaně jednal, asi ty detaily řekne paní senátorka, a přijal pozměňovací návrh, se kterým nám sem tenhleten návrh posílá, který zjednodušeně řečeno rozšiřuje okruh osob, na které by ta možnost se zbavit dluhu zaplacením jistiny a odpuštěním příslušenství, kterých se to bude dotýkat.

Já mám pak tady takovou tabulku, protože u zdravotního pojištění, a VZP je v tomhle tom přeborník, to vymáhání je celkem komplikované. Buď to řeší přes soukromé soudní exekutory, nebo to řeší svépomocí a to může vyústit právě i v správní nebo daňovou exekuci. Někdy se ale stává, že vůči jednomu dlužníkovi jistinu řeší přes exekutora a příslušenství si řeší zdravotní pojišťovna sama. To znamená, že to je velmi komplikované. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP