(17.10 hodin)

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dovolte, abych řekl i já svůj názor, a chtěl bych upozornit ještě na jeden aspekt. Je to morální hazard. Něco jiného je, pokud nezaplatím nějakým způsobem, jedu načerno, nezaplatím a mám tam - způsobil jsem něco, co jsem si způsobil sám. Tady chci poukázat na to, že ve chvíli, kdy se platí ty peníze za to zdravotní pojištění, respektive ten systém je tak solidární a je nastaven tak, že i když ty peníze neplatíte a budete mít úraz nebo něco složitějšího, tak ten systém ale budete dál využívat, takže jak k tomu přijdou ti, kteří to tedy platí pravidelně? Musíme koukat i na tuhletu stranu mince. A vzhledem k tomu, že to je tak, že budou využívat ten systém dál, i když nebudou platit, tak si myslím, že to je morální hazard na druhou.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Faktickou žádnou další nevidím a s přednostním se hlásí pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Já musím reagovat na některé věci. Za prvé, morální hazard by to byl v momentě, kdyby to mohlo platit i do budoucna. To tak není. Rozhodný den je 31. 12. 2023. Když už tady někdo se k tomu vyjadřuje na mikrofon, tak si to přečtěte. To znamená, nemůže někdo teď spekulovat: nebudu platit, protože mi bude něco odpuštěno. Prostě buď ten dluh tam je z minula, nebo není, tečka. Jo, takhle to je. Nemůžu teď si plánovat: odteď nebudu platit, protože poslanci schvalují v květnu milostivý podzim. Takhle to není. To znamená, je to k 31. 12. a to jak v té verzi sněmovní, tak v té senátní, tam se nemění vůbec nic. Takže já vůbec nerozumím, o čem se tady bavíme. To je jedna věc.

Druhá - to, co říkal pan ministr. I kdybych s ním nakrásně souhlasil, tak ale pak musí následovat to, že tedy jsme to vůbec tady neměli navrhovat, pak to tady tedy nemělo být vůbec, protože to, co vy jste, pane ministře, řekl, tak proti tomu je i ten původní sněmovní návrh, protože ten senátní nedělá nic jiného, než jenom rozšiřuje okruh těch situací, kterých se to dotkne, tudíž okruh osob, nic jiného nedělá. Pokud principiálně se bavíme o tom, že by byl ohrožen fond prevence tím, že by z toho vypadlo penále, tak se mělo to říct na začátku férově. My bychom to tady možná s Markem Výborným dali jako poslanecký návrh, možná by to neprošlo, ale byla by férově nastavená situace. V momentě, kdy se řeklo, že se do toho jde, tak se do toho jde, a jenom ten senátní návrh rozšiřuje okruh těch osob, ale ten samotný princip vůbec nemění. Vůbec nemění.

Poslední poznámka: když by z toho vypadly ty peníze na penále, těch 600 milionů - za prvé si myslím, že to takhle není, protože to by museli všichni se toho zúčastnit. Z té situace, kterou máme u milostivého podzimu, u sociálního pojištění nebo u daní, to tak zdaleka není. To znamená, že byste řekli: všechna předchozí milostivá léta se toho účastnilo nějaké procento těch, kteří na to měli nárok, a najednou u zdravotního pojištění se toho zúčastní 100 % osob, kterých by se to dotklo, tudíž vypadne 600 milionů. Ale i kdyby to tak bylo, zároveň VZP dostane v jeden okamžik od všech těch lidí tu jistinu, kterou teď horko těžko vymáhá, Takže to není tak jenom, že tam je minus 600 miliard. Je tam minus, ale tady je plus za něco, co VZP by třeba od těch dlužníků nikdy nedostala nebo by to dostala po malých částkách.

Poslední poznámku, kterou si dovolím. Já jsem myslel, že tady o tom hovořit nebudu, ale vzhledem k tomu, jak se vyvíjí ta debata: když se podíváte i na to, jakým způsobem VZP řeší ty exekuce, tak to nejsou jenom dlužníci jako obyčejní pacienti a lidé. VZP dluží třeba exekutor Ivanko a je to několik desítek milionů korun, když už jsme tedy u toho. Tak by mě zajímalo, jestli se stejnou vehemencí a s aktivitou a s energií budete vy a VZP tvrdě tlačit na exekutora Ivanka, který původně vymáhal peníze pro VZP, a pak je neodevzdával, nechával si je A je tam velký dluh. Tak jenom abychom to dali do nějakého kontextu, protože já jsem neslyšel doteď informaci, že tím, že chybí peníze od exekutora Ivanka, tak kvůli tomu nemůžou být naplněny programy prevence. Jo, tak aby to nedopadlo jenom na pacienty nebo klienty, kteří dluží. Jenom že tam je i tenhleten případ. Bylo to v televizi, můžete si to najít, a ten dluh je v desítkách milionů korun. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Teď jsme měli nejdříve faktickou poznámku, a to je pan poslanec Kasal, poté se přihlásil pan vicepremiér Válek a poté paní senátorka Kordová Marvanová.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím, poznámku k panu kolegovi Patriku Nacherovi. Já číst umím, Patriku, a tam nejde o to, jestli to je k nějakému datu. Ten morální hazard je, i když nebudou platit deset let dopředu. To není o tom, co mně někdo bude plánovat, když už se tedy takhle bavíme. A Ivanko určitě posloužil, ale myslím si, že je řada zajímavých kauz, které se samozřejmě tohohle netýkají, ale jestliže nějaká právnička má v úschově peníze, taky řadu desítek milionů, a nevydá je, tak je to úplně něco podobného, tak to sem vůbec nepleť.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím v tuto chvíli pana ministra a poté se připraví s přednostním paní senátorka Kordová Marvanová.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já to nechci nějakým způsobem hrotit a je to zbytečné. Vaším prostřednictvím, pane předsedající, Patrik Nacher je velice čestný a slušný člověk, takže připustí, že jsem na to, že ty peníze do fondu prevence jdou, upozorňoval. Upozorňoval jsem ho na to opakovaně na schůzkách, kde jsme seděli minimálně my tři - Marek Výborný, Patrik Nacher a já. Upozorňoval jsem ho, že ani ta varianta druhá není optimální. Ale tady je velký rozdíl. Pokud ty peníze vymáhá exekutor, pojištění jde pojišťovnám, ale ta částka nejde do fondu prevence, takže tam mně to v podstatě z pohledu fondu prevence nevadí. Já fakt nebojuju za VZP. Upřímně řečeno, nemám s pojišťovnami, byť si většina lidí a občanů České republiky myslí opak, téměř nic společného. Nejsem členem správní rady žádné pojišťovny, to jsou poslanci ze všech našich poslaneckých klubů, které jsme vybrali jako crème de la crème z našich řad, a ti bezesporu vám na těch klubech vysvětlí, jak funguje hospodaření pojišťovny. Pokud máte kritiku k Všeobecné zdravotní pojišťovně, prosím, obraťte se na svoje poslance ve správní radě, ať tam tu vaši kritiku tlumočí. Proto jste si je tam zvolili, aby tam reprezentovali vaše stanoviska vůči VZP. Proč jinak byste je tam proboha volili? Máte je v dozorčích radách, které dohlíží na hospodaření. Koneckonců, i Senát tam má svoje zástupce, tak se na ně obracejte, ať vám říkají informace. Já nemám ty informace, které tady padly, že by VZP či jakákoliv jiná pojišťovna hospodařila špatně a že by se starala špatně o své výsledky. Nemám je ani z informací Ministerstva financí a nikdy takovéhle informace, aspoň co já vím, jednoznačně na Ministerstvu financí nebyly a naše dohledové orgány je také nemají. Ale nepředpokládám, že kdokoliv ze správních rad či dozorčích rad takové informace poskytuje.

Já bohužel nevidím Toma Philippa, který je šéfem správní rady VZP, a určitě by nám k tomu něco řekl. Ale nevěřím tomu, že kdyby takováhle věc byla, kdyby takovouhle informaci kterýkoliv člen správní rady měl, že by ji neřekl na zdravotním výboru, že bychom to tady neřešili. Dohled nad hospodařením zdravotních pojišťoven mají správní a dozorčí rady. Tato Poslanecká sněmovna v minulém volebním období, a nikdo nebyl proti, změnila legislativu, vaším prostřednictvím, paní poslankyně a moje ctěná kolegyně - jmenovkyně, paní doktorka Válková, paní profesorka, si to jistě bude také velmi dobře pamatovat. No, tak jsme oba Válci, seděli jsme vedle sebe vždycky na zakládajících schůzích, a máme k sobě tím pádem blízko, protože oba máme k Válkům blízko. Chci říct, že jsme tehdy debatovali nad rozhodnutím Ústavního soudu a hledali jsme řešení, kde ve správních a dozorčích radách zaměstnaneckých pojišťoven jsou zástupci pacientů a zaměstnavatelů.

Dostávám se do detailu. Já opravdu to nechci hrotit, já to opravdu chci zúžit na tu jednoduchou věc. Ty pojišťovny jsou efektivní ve vybírání nezaplaceného pojištění, protože z těch - já tomu říkám pokut - z toho penále vybraly v loňském roce nejenom to pojištění, ale ještě penále ve výši - Všeobecná zdravotní pojišťovna něco přes 600 milionů a ty ostatní zdravotní pojišťovny zhruba obdobnou částku, kterou daly do fondu prevence a sloužila velmi užitečně k občanům České republiky, kteří mají různé typy onemocnění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP