(17.20 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Rozumím všem těm milostivým létům, podzimům, jarům, čemukoliv u těch ostatních situací, ale tady opravdu - to nejsou peníze státu, nejsou to peníze pojišťoven, ale jsou to peníze pacientů České republiky. Pokud tam ty peníze chybí, je méně pacientů na péči. Já to opravdu nechci takhle dramatizovat, ale do tohoto systému zasahovat tímto způsobem mi opravdu nepřijde dobré. Proto jsem souhlasil s tím, ať se milostivé léto nebo podzim týkají těch, kde to penále vymáhá exekutor, protože tam z toho pak finálně pacient nic nemá. Ale tam, kde je vymáhají pojišťovny a dostanou je do fondu prevence, tam opravdu to nepovažuji za správné, a omlouvám se za tento svůj postoj, ale musím ho hájit, opravdu ho musím hájit nejenom jako ministr zdravotnictví - jako lékař. Já myslím, že řada z vás mně tady rozumí. Proto nemohu ten senátní návrh podpořit, byť jinak bych samozřejmě většinu senátních návrhů vždycky podporoval, protože Senát nad tím pečlivě přemýšlí, diskutuje to, probírá a možná často přijde na věci, které my jsme třeba nedomysleli. Ale není to tento případ.

On to tady Patrik vlastně řekl, vaším prostřednictvím, pane předsedající, protože my jsme to opravdu dlouho, dlouho diskutovali, dlouho, dlouho jsme to probírali a on ví, jak ty diskuse byly náročné. A není to tak, že já jsem hájil v těch diskusích VZP, já jsem hájil pouze pacienty a zdravotníky České republiky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou ještě před paní senátorkou pan poslanec Janulík.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, pane předsedající. No, ona je to taková Sophiina volba. Principiálně dluhy se samozřejmě mají platit, teď je to volba toho menšího zla, protože když ty lidi v tom necháme, tak asi to nedopadne s nimi dobře. Ale samozřejmě normálního člověka napadne, že to je zbojnictví, protože to už není solidarita, ale zbojnictví, protože se bohatým bere a chudým dává. Oni se vezou, jsou to černí pasažéři. Já jsem celá léta na druhém konci, jak říkal tady pan ministr, popsal to perfektně a tady bojuje tedy o ty řádově stamiliony, což je v tom tanci stamiliard v zdravotnictví zdánlivě okrajová částka. Bohužel si já pamatuju, že tady před nedávnem teď nám vysvětlil, že pojišťovny musí, že to přijmou a vydají, a před nedávnem nám tady argumentoval, že na účtech pojišťoven se válejí desítky miliard, a proto je potřeba jim ty prachy trošku odsát, takže se zarazila valorizace za státní pojištěnce, což samozřejmě bude mít dopad i na pojišťovny, a už letos to ty dopady mít bude, to samozřejmě dobře víme. On to samozřejmě taky ví, takže mně trošku to skřípe mezi zuby, ta argumentace. Teď tady chudáci tedy jako že přijdou o peníze do fondu prevence. Ony se tam dají dostat i jinak, samozřejmě, ale tady je to asi zásadní příjem. Ale říkám, bylo by to hezké a docela bych tomu zatleskal, nebýt té zkušenosti, že jste vzali těm pojišťovnám peníze, protože jste měli pocit, že se jim na účtech válejí desítky miliard naprosto zbytečně. A teď bude důsledek ten, že samozřejmě tady bojujeme o něco, a důsledek bude ten, že se nám samozřejmě dřív či později, nám poskytovatelům a zejména těm jednomužným firmám, začnou opožďovat platby. Takže mně to trošku, je to takové - říkám, je to Sophiina volba, tak je to zle a tak nedobře, ale nevím. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, s faktickou teď na monitoru mi svítil pan ministr Válek, kouknu na papír a zpátky a je tam paní Válková. (Smích v sále.) Tak je to na vás, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju, pane místopředsedo. Nomen omen, ano, blízkost jmen tady určitě existuje i vzájemná sympatie, ale v každém případě tady opravdu je to trochu jako Sophiina volba. Já ale na druhé straně nechápu ten princip. Zítra budeme - který je tady teď hájený obecně - teď mluvíme tedy o něčem jiném, než o čem budeme hovořit zítra, novela zákona o insolvencích, a tam jsou to přece také peníze někoho jiného, jako tady hovoříme o finančních částkách pacientů. Ale vy, já už jsem z toho taky mírně zmatená, protože zítra budeme diskutovat o pozměňovacích návrzích, které by měly tu jednostrannost ve prospěch nezodpovědných dlužníků trošku napravit, přesto jim otevíráme náruč, protože tam mnoho výhod pro ně bude.

A teď tady slyším něco, co mně samozřejmě rezonuje, na druhé straně nejsem takový specialista na tuhle problematiku, která se tady teď probírá, a velmi bedlivě jsem poslouchala projev předřečníka, pana poslance Janulíka, vaším prostřednictvím, který upozornil také na to, co se stalo nedávno s těmi miliardami, které byly přesunuty.

Takže mně ten senátní návrh je sympatický, odůvodnění jsem tady vyslechla a rozhodně je to v kontextu změn, které tady teď připravujeme, tečka. Ale jméno Válek je mi sympatické.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a nyní paní senátorka.

 

Senátorka Hana Kordová Marvanová: Já vlastně poměrně případně navážu na paní poslankyni Válkovou, protože ona upozornila na něco, co jsem chtěla ve svém vystoupení říct. Teď se tady dohadujeme, jestli lidé zaplatí v rámci milostivého léta celé dlužné pojistné, a pak je jim jako bonus odpuštěno penále, a nevím, jestli zítra pravděpodobně na této schůzi budete hlasovat o usnadnění oddlužení, které tedy bude znamenat, že když teď neschválíte, vlastně je to určitá podaná ruka těm dlužníkům na zdravotní pojištění a oni zaplatí ty dluhy, tak zítra odhlasujete, že ty dluhy nebudou muset zaplatit vůbec. Podle mě to totiž způsobí mnohem větší ztrátu pojišťovnám, protože prostě ony nedostanou nejen to penále, ony nedostanou ani to dlužné pojistné.

A proto bych chtěla naprosto zpochybnit ta čísla. Ono je to, říká se, naprosto přesné počítání s naprosto nepřesnými čísly, nepřesnými vstupy. Prosím, takže se říká, že odpuštěním dlužného penále přijdou pojišťovny o 600 milionů. To je nesmysl, protože milostivé léto, každá ta etapa je účast v milostivém létě, byla v jednotkách procent. Největší byla v prvním kole v Praze u Dopravního podniku, spojená s velkou kampaní - 8 %, takže žádná ztráta 600 milionů nemůže vůbec nastat. Za druhé, tím, že to schválíte v podobě, kterou vám navrhujeme, vlastně rozšíříte okruh těch, kteří zaplatí dluh. To znamená, že z částky, kterou obdrží pojišťovny, ta částka se navýší zásadně, to znamená, že to nebude ztráta, to bude naopak příjem čili plus. Já tady dokonce vidím - chtělo by to trošku výrokové logiky si uvědomit - že to je úplně opačně. Když to neschválíte, velmi málo lidí doplatí dluh. A pokud jde o dlužné penále a dluh, tak potom vstoupí do oddlužení, které bude schváleno nepochybně, a nezaplatí ani to, co by zaplatili podle tohoto zákona.

Takže prosím, zamyslete se nad tím. Samozřejmě souhlasím s panem ministrem, za prvé s tezí, že se dluhy musí platit. Velmi často zastupuji, pomáhám věřitelům, obětem třeba trestné činnosti, lidem, kteří se chovají slušně, platí dluhy a potom se kvůli chování někoho jiného ocitnou v dluzích. Takže to není apriorní zastávání se dlužníků, to je motivace dlužníků, aby své dluhy zaplatili, to jednorázově, a je to čistý příjem pro pojišťovny, který, až ti dlužníci vstoupí do oddlužení, prostě vůbec nebude. Takže ztráta to nebude a zároveň se do toho vnese jasnost, protože ten systém, jak je dneska schválený - věřte mně, že ani advokát nebude schopen poradit tomu dlužníkovi, protože nebude vědět, v jakém režimu má který dluh. To znamená, že nastavíme systém, na který by každý ten dlužník potřeboval nějaké speciální poradenství, jestli má nárok, nebo nemá nárok.

Takže prosím, máme-li taky nějakou úctu k lidem, kteří pak využívají ty zákony, tak ty zákony by měly být logické a srozumitelné. Toto prostě srozumitelné není, ti lidé vůbec nemůžou ovlivnit svou situaci a nebudou ani vědět podle zákona, jestli na něco mají nárok, nebo ne. Myslím si, že je pak ale bohužel nepřijme žádný advokát, oni nebudou mít peníze na právní pomoc, takže nevím, jak si budou radit, jestli mají nárok účastnit se milostivého léta, nebo ne. Tak potom si poradí, že vstoupí do toho oddlužení na tři roky, nezaplatí ani zlomek těch dluhů, a to si myslím, že vlastně vůbec není pozitivní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP