(19.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuju za tuto informaci. Budeme tedy hlasovat.

 

Nejdříve budeme hlasovat o navrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, což byl návrh paní poslankyně Dražilové.

Já tedy zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Nezlobte se, ale ťukání zaznělo až... Já to označuji za zmatečné, ale příště vás poprosím, abyste zájem o odhlášení inzerovali dříve, než zahájíme hlasování. Takže prohlašuji tohle hlasování (číslo 32) za zmatečné.

Všechny vás odhlásím. Prosím, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili znovu. Počet poslanců se ustálil.

 

A já znovu zahájím hlasování a ptám se, kdo je pro návrh paní poslankyně Dražilové, aby se návrh vrátil k dopracování? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 33, bylo přihlášeno 149 poslanců, pro hlasovalo 67, proti 81. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu?

Nikoliv, přistoupíme tedy k hlasování.

 

A já se ptám, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru?

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 34, bylo přihlášeno 149 poslanců, pro hlasovalo 145, proti 1. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru.

 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny zároveň navrhla přikázat tento návrh výboru pro zdravotnictví jako dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalším výborům či výboru k projednání? Není tomu tak, přistoupíme tedy k hlasování.

 

Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví jako dalšímu výboru?

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 35, bylo přihlášeno 150 poslanců, pro hlasovalo 137, proti 1. I tento návrh byl přijat a já konstatuji, že jsme tento návrh přikázali k projednání zdravotnímu výboru jako dalšímu výboru.

 

Ještě tu máme návrh na zkrácení lhůt, který byl přednesen, a sice návrh na zkrácení podle § 91 o 30 dnů.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 36, bylo přihlášeno 150 poslanců, pro hlasovalo 81, proti 67. Tento návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali s prvním čtením sněmovního tisku 704.

 

Budeme pokračovat bodem

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 234/2014 Sb., o státní službě,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 673/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh povede místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan. Pane ministře, prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Dobrý večer, dámy a pánové. Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo.

Návrh tohoto zákona vychází z výsledků ex post hodnocení dopadů zákona o státní službě, provedeného už v roce 2018, a analýzy zákona o státní službě, provedené v roce 2022, a současně reaguje i na potřeby jednotlivých služebních úřadů a odpovídá i znění našeho vládního programového prohlášení. Dovolte mi, aby o to delší mohla být diskuse, stručně zmínit základní danosti změn, které by daná úprava měla přinést.

Přechod koordinační úlohy v oblasti státní služby, což mně přijde jednoznačně logické, by měl být z Ministerstva vnitra na Úřad vlády České republiky. Zároveň tento zákon přináší změny v oblasti systemizace, a to výrazné zjednodušení schvalování takových změn. Zavádějí se základy kariérního řádu, přičemž změny služebního označení, které není odvozeno primárně od dosaženého vzdělání, ale odvíjí se i od platové třídy, do níž je daný státní zaměstnanec zařazen, a dále i od náročnosti vykonávaných činností a služebního hodnocení. Zjednodušují se a zefektivňují vybrané personální procesy, zužuje se výčet procesů realizovaných v rámci řízení ve věcech státní služby, přijímání do služebního poměru primárně na dobu neurčitou a u konkrétních služebních míst bude možné snížit požadavek vzdělání. Absolventům škol ve státech Evropské unie, státech dohody o evropském hospodářském prostoru, Švýcarsku a Velké Británii bude uznáváno vzdělání bez nutnosti nostrifikace. Zrychlí se výběrová řízení, kdy bude moci oslovit úspěšné, ale nevybrané uchazeče z minulých výběrových řízení. Pořádáme výběrové řízení, mnoho lidí splní podmínky, nejsou finálně vybráni, ve zkušební době třeba opouští ten, který vybrán byl, může být osloven úspěšný uchazeč, aniž by bylo nutné vypisovat nové výběrové řízení. Ruší se povinnost provádět pravidelné služební hodnocení, které bylo mnohdy prováděno skutečně velmi formálním způsobem. Možnost skončení služebního poměru vyšších představených dohodou, což je také novinka, která má zefektivnit fungování státní služby v těch vyšších patrech. Ruší se kárné řízení a zřizuje se služební komise, která bude rozhodovat o odvolání a skončení služebního poměru vyšších představených. Zkracuje se doba zařazení mimo výkon služby z organizačních důvodů z 6 měsíců na měsíce 3. Zároveň se snižuje i výše odstupného. Zavádí se adaptační proces a upravuje se systém vzdělávání a úřednické zkoušky. Rozšiřuje se způsob doručování písemností o možnost doručovat písemnost ve věcech státní služby na adresu elektronické pošty státního zaměstnance, soukromé i služební, nebo prostřednictvím elektronického nástroje, pokud je pro tyto účely zřízen.

Samozřejmě těch změn je více. Já jsem vybral ty nejdůležitější a očekávám, že rozprava, ať už v prvém, či druhém čtení, nás dovede i k nějakým dalším detailním informacím, a protože vidím, kdo je zpravodajkou daného tisku, jistě se mnohé detaily dozvíme i ve zpravodajské zprávě. To myslím v dobrém. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP