Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.40 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Samozřejmě vím o mnoho kolezích, kteří by byli rádi, nebo se budou rádi tímto tématem zabývat, ale ptám se tedy úplně, jak se říká, naplacato, jestlipak tuto iniciativu, pane ministře, podpoříte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak, pane ministře - ale ještě s faktickou se hlásil pan poslanec Jakub Janda, ten má přednost.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já musím tady reagovat na paní místopředsedkyní, prostřednictvím vás, pane místopředsedo, protože toto téma je tady od roku 2018. V minulém období jsem byl předsedou podvýboru cestovního ruchu, řešili jsme to tam, tenkrát jste byla ministryně a tenkrát vy jste to nechtěla. Tak jako chci se zeptat, kde došlo k tomu obratu a k tomu prozření, že najednou zatlačíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. V tuto chvíli už pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych jenom zareagoval. Našel jsem si ten přepis, a my řešíme dvě věci. My řešíme to uznání těch kompetencí v rámci získání toho certifikátu, a zatímco já jsem trošku shovívavější, neboť i v Praze můžete mít zábavného průvodce, který si vymýšlí, ale nic moc, tak si budete myslet, že ten barák postavil někdo jiný, tak zejména v problematice bezpečnosti a pohybu na horách, neboť Horská služba, že ano, je součástí i věcí, které spravujeme skrze Ministerstvo místního rozvoje, tak tam si myslím, že je důležitá ta certifikace a ta bezpečnost. Z tohoto pohledu si myslím, že to, co jsem vykládal, hovoří směrem k tomu, a tam jsme v souladu.

Já jsem si našel ten zápis. Tak já obecně nejsem moc přítelem, a teď je to moje jako i politika, kterou řešíme, nejsem moc přítelem komor jako takových, respektive oddelegovávání některých věcí na komory, protože ty někdy potom fungují jako velmi, řekněme, šikovné nátlakové organizace a jaksi se z toho jakoby vytrácí ta vyrovnanost v tom prostoru. U vzniku těch komor, zejména potom v udělování těch zkoušek anebo té certifikace, ony se pak chovají trošku jako orgány úřední moci, to není úplně triviální otázka, s tím potom, jak funguje ta kompetence, pokud by třeba ony měly zároveň možnost udělovat ty zkoušky a vlastně fungovaly by v tomhletom principu jako orgán veřejné moci. Takže já jsem se koukal, jak je to tam i v tom zápise. Je to tam velmi vágní, kde já dokonce říkám - ano, nepočítáme úplně se vznikem komor. Takže tady určitě za prvé je to moje jakoby obecná pozice, spíše si myslím, nikdo nemá problém, lidé se sdružují ve spolcích, komorách, družstvech, ale jsem velmi opatrný v delegování nějakých kompetencí výhradně do činnosti komor. Ostatně když tady problesklo médii - nějaká vůle Hospodářské komory o tom, zpoplatňovat živnostníky a takové věci, naštěstí to spadlo pod stůl, a vidíme to i v jiných oblastech právě toho, kde ty komory sice mají svoje opodstatnění profesní příslušností těch lidí, člověk musí splnit nějaká kritéria, ale ten můj postup ke komorám jako takovým je obecně spíše zdrženlivý.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní místopředsedkyně chce reagovat.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Moc děkuju panu ministrovi za reakci na ten zápis z 13. 2., kde mi to vysvětlil, ale neodpověděl mi na otázku, zda podpoří poslaneckou iniciativu. Tak to bych tedy moc ráda znovu tady zopakovala. A na pana kolegu Jandu - ano, máte pravdu, protože my jsme tenkrát nesouhlasili vlastně s poslaneckým návrhem, protože jsme to chtěli jako vládní návrh zákona, aby to bylo projednané napříč resorty, protože to se prostě netýká jednoho resortu, takže tady vám dávám zapravdu. Proto se vlastně ten vládní návrh nějakým způsobem připravoval, ono to na ten resortismus trochu naráží, to tady zase jako i na obranu pana ministra. Nicméně vládní návrh je asi neprůchozí, takže prostě bude ta poslanecká iniciativa, kde tedy právě ten podvýbor by měl ale přizvat všechny ty zúčastněné strany, aby se ty věci dodělaly, a věřím tomu, že právě napříč tím spektrem jsme schopni připravit dohromady kvalitní návrh. Jenom bych ráda slyšela odpověď pana ministra, jestli nás s tím pošle do háje, nebo nás ve finále podpoří. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak, pane ministře: do háje, nebo podpoříte?

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já nikoho do... Na hory s průvodcem. Já si myslím, že ten postup, o kterém teď hovoří paní Dostála, je správný. Svolejme jednání na výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který je partnerským výborem, nebo tím výborem Ministerstva pro místní rozvoj. Podívejme se, jaká je ta současná chvíle toho návrhu a kam ho můžeme posunout dál, ano? Já bych se podíval - tam byly výhrady i k tomu návrhu, zejména - ono se tam odkazuje, ten slovenský příklad úplně nesedí, ale já tady nechci unavovat těmi detaily a ani to nemám v hlavě, že bych měl tu porovnávací tabulku, ty úpravy jsou jiné, není to o tom, že tam mají Tatry a my je nemáme. Ale pojďme to vzít na ten výbor. A já, pokud to bude v mých možnostech, tak se toho rád účastním.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vidím, že už paní místopředsedkyně nechce reagovat, a v tom případě, pokud se tady již nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Táži se paní poslankyně Dostálové, případně pana poslance Wenzla, jestli navrhují usnesení? Nenavrhují usnesení, tím pádem je tento bod, tato interpelace takto uzavřena.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že jsme projeli všechny interpelace... (Přihláška poslance.) Ano?

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, my jsme tady v průběhu předchozího jednání schválili usnesení o přerušení některých interpelací do přítomnosti pana premiéra, já mám avizováno, že pan premiér dorazí v 10.15 hodin, proto si jménem pěti koaličních klubů beru pauzu do 10.15 - děkuji, a v těch 10.15 budeme moct pokračovat projednáváním těch interpelací přerušených do přítomnosti pana premiéra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. Jenom technicky, pane předsedo, ona u interpelací není možná pauza, ale já toto respektuji. To znamená, přerušuji v tuto chvíli interpelace do 10.15, ať konáme všemu zadost, takže v 10.15 budeme pokračovat interpelacemi, dorazí pan premiér Fiala. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 9.46 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP