Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.30 hodin)
(pokračuje Václav Král)

Ale přesto bych si dovolil něco k té ekologii poznamenat, protože v okamžiku, kdy řekneme, že vodní doprava je tedy špatně z pohledu ekologie, tak říkáme, že je špatně i v Německu, i v Rakousku. Myslím si, že obě tyto země jsou v mnohém, neříkám ve všem, nám vzorem, co se týká ekologie. A pokud bychom řekli této stavbě a vodní dopravě ne, tak jinými slovy říkáme, že podporujeme kamionovou dopravu a k tomu tedy já osobně zaujímám dlouhodobě negativní stanovisko, protože si myslím, že je prostě rozumné a prozřetelné využít přírodní podmínky, které tady máme. Mimochodem, dělali to naši předkové už po mnoho stovek let. Už od pravěku využíváme vodní cesty a pojďme se už konečně posunout dál. A já neříkám tu stavbu zrealizovat, protože k tomu ještě povede dlouhá cesta, ale doufám, že tohle bude důležitý milník k tomu, abychom za pár let, nechci říct desítek let, tu stavbu už konečně postavili a pomohli tím našemu životnímu prostředí a našim podnikatelům. Děkuji za podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Vystoupení vyvolalo další faktické, hlásí se nejprve pan poslanec Richard Brabec, poté pan poslanec Milan Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, vážení členové vlády, byl jsem tady osloven, moje jméno zaznělo od pana kolegy Krejzy, já nesdílím optimismus pana kolegy Krále, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, tedy nevím, jestli lze sdílet prostřednictvím optimismus, tak i napřímo nesdílím ten optimismus, ne proto, že bych si snad nemyslel, že ta myšlenka je správně, aby se to konečně rozseklo, ale protože si opravdu nemyslím, že momentálně nastal jakýkoliv posun. Doporučil bych zeptat se pana ministra dopravy momentálně a zeptat se i pana ministra životního prostředí Hladíka, protože já jsem přesvědčen, že oni narazili na úplně ten samý problém, na který jsem narazil já a který jsme se snažili vyřešit dokonce po mnoha jednáních s Evropskou komisí. My jsme se snažili ten problém evropsky významné lokality - jedná se o drobnokvět, myslím, že drobnokvět říční, nebo jak se to konkrétně jmenuje, dokonce jsme se snažili domluvit s Německem, jestli by to opatření nešlo dohodnout ve spolupráci prostě s Německem, tedy na území Německa v rámci řeky Labe to nešlo. A obávám se, že momentálně se to zadrhlo na úplně stejném momentu, v jakém se to zadrhlo tenkrát i za nás, tedy, že nastává tady konflikt s evropskou legislativou, který lze těžko obejít, a jakkoliv bych si velmi přál, aby konečně po těch mnoha letech se přestaly mařit prostě stovky milionů korun na různé studie, které ve finále skončí úplně stejně, že prostě narážíme na to, že to nelze reálně obejít, a ta opatření, která byla navržena různými univerzitami, tak se navzájem popírají. Takže také bych byl rád, kdybychom se už blížili k nějakému závěru z hlediska splavnosti řeky Labe, ale nevidím to tak. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Tím se vyčerpaly přihlášky do rozpravy, takže se ještě jednou rozhlédnu a rozpravu končím.

Táži se pro pořádek, zda je zájem? Není zájem o závěrečná slova.

My tedy přikročíme k hlasování o navrženém usnesení, přivolám kolegyně, kolegy z předsálí. Abychom věděli, o čem hlasujeme, jenom zopakuji, že jde o usnesení 88/1, to je ten sněmovní dokument, nebo tisk, pod kterým je uloženo, je to usnesení zahraničního výboru číslo 139.

Ano, odhlásím všechny, prosím, opět se přihlaste svými hlasovacími kartami.

 

A nyní tedy otázka zní, kdo souhlasí s návrhem usnesení?

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 59 se účastnilo 108 poslankyň a poslanců, pro 100, proti 6. Konstatuji tedy, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu.

 

A otevírám bod následující

 

115.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací změn
Dohody o založení Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD)
/sněmovní tisk 593/ - druhé čtení

Nyní poprosím, aby se slova ujal - vládu zde zastupuje pan ministr pro legislativu Michal Šalomoun. Prosím.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, budu vaším průvodcem po těch dalších tiscích. Ten, co máme nyní před sebou, tak je Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změna Dohody o založení Evropské banky pro obnovu a rozvoj, takzvaná EBRD ve zkratce. Změny téhle dohody byly přijaty na výročním zasedání Rady guvernérů dne 18. května 2023. Česká republika přijetí změn podpořila, v souladu se schválenou směrnicí pro projednání pak předložený návrh představuje formální proces vedoucí k ratifikaci změny mezinárodní smlouvy prezidentské kategorie.

Úprava článku 1 dohody spočívá v rozšíření geografického mandátu operací banky na region subsaharské Afriky a Irák , a z toho regionu subsaharské Afriky byly za vhodné země k rozšíření označeny Benin, Pobřeží slonoviny, Ghana, Keňa, Nigérie a Senegal. V souvislosti s tímto procesem již zmíněné země subsaharské Afriky zažádaly o členství v této bance a o status zemí operací. Členství všech zemí již bylo akcionáři schváleno, o přidělení statusu zemí operací ovšem nemůže být hlasováno dříve, než po přijetí změny čl. 1 této dohody.

Změna článku 12 odst. 1 dohody přenáší rozhodovací kompetence při nastavování rizikových limitů banky na radu ředitelů, to je zástupce členských států, a zároveň zdůrazňuje roli ukazatele kapitálové přiměřenosti namísto dosud užívaného pevného kritéria úvěrového limitu. Tato změna umožní navýšit úvěrovou kapacitu banky a zachovat její vysokou finanční stabilitu a ratingové hodnocení.

Obdobný proces úpravy úvěrových limitů v zakládací dohodě probíhá v současné době i v dalších mnohostranných rozvojových bankách v reakci na doporučení vycházející z nezávislé studie rámců kapitálové přiměřenosti připravené expertní skupinou G20. V případě Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj, světové banky, k obdobnému návrhu vyžadujícímu rovněž ratifikaci zakládající dohody, vyjádřily souhlas již obě komory Parlamentu České republiky. Změna dohody nemění postavení České republiky v této bance a neovlivní možnost využívat finanční nástroje pro subjekty České republiky. Změna dohody není v rozporu s právem Evropské unie ani s jinými mezinárodními závazky či vnitrostátním právem České republiky, nezakládá nové nároky vůči státnímu rozpočtu. Návrh je nyní projednáván i v rámci Evropské unie, jelikož Evropská unie je jedním z akcionářů Evropské banky pro obnovu a rozvoj a očekává se schválení tohoto návrhu. Dne 6. března tohoto roku vyjádřil souhlas s ratifikací Senát a 15. března vyjádřil souhlas s ratifikací také zahraniční výbor parlamentu - Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně, a nyní požádám zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Ondřeje Benešíka, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 593/1. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já myslím, že bylo všechno podstatné řečeno. Úkol zpravodaje je buď doplnit příslušného ministra, který přichází z vlády s určitým návrhem, a nebo zbytečně neopakovat to, co už řekl. Podstatná záležitost je ta, že se rozšiřuje, nebo respektive podstatná informace je ta, že se rozšiřuje geografická působnost této banky a že na státní rozpočet se nevznášejí žádné další finanční nároky. Toť vše. A teď se ptám paní místopředsedkyně, jestli mám už načíst usnesení, anebo jestli počkáme až do podrobné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Můžete ho klidně přednést.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Tak, já se potom na něj odvolám. Děkuji. Takže k tomuto tisku přijal zahraniční výbor toto usnesení:

"I. Doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k ratifikaci změn čl. 1 a čl. 12.1 Dohody o založení Evropské banky pro obnovu a rozvoj přijatých Radou guvernérů Evropské banky pro obnovu a rozvoj dne 18. května 2023;

II. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky;

III. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích (pro)jednání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP