Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.10 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

A teď k té věci, kterou jste zmínil. My děláme správnou a důkladnou úpravu. Změny jsme připravili v oblasti pracovního práva a tyto změny jdou ve prospěch jak zaměstnavatelů, tak zaměstnanců. Je to strategie win-win, zcela jednoznačná. A cílem těch změn, kdybych je měl nějak shrnout, je i posílení flexibility pracovního trhu, modernizace, snížení administrativní zátěže, digitalizace a další věci, o některých jsem tady mluvil. Změny se týkají i lepší možnosti sladit pracovní a osobní život a úprava souběhu rodičovské dovolené třeba s DPP, DPČ, nelimitace počtu opakování pracovního poměru na dobu určitou pro zastupující zaměstnance na mateřské a rodičovské dovolené. A tak bych mohl pokračovat. Změny v oblasti pracovní doby výhodné i pro zaměstnance, změny v oblasti odměňování a tak dál.

Je to obrovský balík změn a ty jsou předloženy a ty projednáváme. A tento balík změn, úprav zákoníku práce neobsahuje výpověď bez udání důvodu, ale je to věc, o které je moje strana, moje politická strana například, ale nejenom, přesvědčena, stejně jako Národní ekonomická rada vlády, stejně jako reprezentanti zaměstnavatelů, že to by byl správný krok. My se budeme pokoušet přesvědčit naše koaliční partnery a prosadit to při projednávání v Poslanecké sněmovně. Ale zatím výpověď bez udání důvodu v tom balíku změn, tak jak jsem je tady připomenul, obsažena není. Není to nic proti zaměstnancům, tam se předpokládá s adekvátním odstupným, které se uvažuje ve výši šesti až osmi měsíčních platů, což je zcela dostatečná ochrana.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s doplňující otázkou pan poslanec. Prosím.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za odpověď, pane premiére. S tou odpovědí jste mě tedy moc nepotěšil a mám k tomu ještě doplňující otázku. Vaše vláda v rámci novely zákoníku práce údajně též uvažuje o prodloužení zkušební doby nebo o zkrácení výpovědní doby, což jsou témata, o kterých se hodně v mediálním prostoru hovoří. To všechno jsou věci, které jdou proti slušným a pracujícím občanům. Vaše vláda těmito návrhy novely zákoníku práce společně s opatřeními plynoucími z daňového balíčku, jako například zrušení školkovného, větší odvody živnostníků, zrušení odpočtu na manžela nebo manželku, vyšší daň z nemovitosti a tak dál, neustále zatěžuje život všem slušným a pracujícím občanům České republiky. Prosím tedy o sdělení, zda i tyto návrhy, které se týkají prodloužení zkušební doby nebo zkrácení výpovědní doby, hodláte v novele zákoníku práce prosadit. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a opět s reakcí předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Jak jsem říkal, návrhy zákoníku práce obsahují celou řadu opatření, která vedou k vyšší flexibilitě a pomáhají jak zaměstnancům, tak zaměstnavatelům. Pokud jde o změny v oblasti skončení pracovního poměru, tak jak jste se tady na ně ptal, tak vázání počátku běhu výpovědní doby bude na den doručení výpovědi. Nyní je to první den měsíce, který následuje. Takže tady určitě změna je. A pokud jde o zkrácení výpovědní doby na jeden měsíc, tak ta je navrhována u výpovědi, která je daná z důvodu pochybení nebo nedostatku zaměstnance.

Pokud jde o délku zkušební doby, ta se prodlužuje, maximální délka zkušební doby se prodlužuje ze tří na čtyři měsíce, u vedoucího zaměstnance ze šesti na osm měsíců s možností dodatečného prodloužení se zákonnými limity. Ale jak už jsem říkal, jsou tam i další věci, které jsme tady nepřipomněli, změny třeba v oblasti odměňování, rozšíření případů, kde je možná výplata mzdy v jiné než české měně, rozvolnění podmínek pro doručování mzdového platového výměru, změny v oblasti pracovní doby, samorozvrhovací pracovní doby zaměstnance i na pracovištích zaměstnavatele a další a další možnosti, na jejichž vyjmenování tady nemám čas.

Chci znovu zdůraznit, že je to vyvážená novela, která vede k větší flexibilitě. A větší flexibilita je výhodná nejenom pro podnikatele a zaměstnavatele a je nezbytnou podmínkou pro rozvoj naší prosperity, ale je výhodná i pro zaměstnance.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s další interpelací nyní vystoupí paní poslankyně Iveta Štefanová, připraví se poté paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére. Vláda je stále nečinná v rámci slíbených změn ve zdravotnictví, ke kterým se zavázala smlouvou s lékaři uzavřenou koncem minulého roku. Uplynulo už skoro půl roku od podepsání dohody. Vláda ale zatím nesplnila takřka nic z toho, co slibovala. A čas, od kdy by ty potřebné změny měly platit, tedy 1. ledna 2025, se kvapem blíží. A jak všichni víme, od předložení konkrétního návrhu přes jeho projednání k jeho schválení vede dlouhá cesta. A v tuto chvíli bychom už tu měli ty konkrétní návrhy projednávat. Čekáme i na samostatný zákon o odměňování zdravotníků. To, že se platy mírně po mnoha letech navýšily, opravdu nestačí. Potřebujeme zákon, který sjednotí pravidla odměňování za práci v nemocnicích bez ohledu na to, zda se jedná o fakultní nemocnice, nebo akciové společnosti. Nic jste nepředložili.

Od zástupců vlády slyšíme jen, že se na tom pracuje, ale ty výsledky nevidíme. A zdravotníci jsou stále v nejistotě. Není ani jasné, jak se budou řešit služby a provoz ve druhé polovině roku.

Prezident lékařské komory Milan Kubek na pondělní tiskové konferenci prohlásil, že chce dát dalšími protesty politikům pořádně za uši. To mi nezní jako situace, kterou byste měli pod kontrolou. Pokud lékaři budou striktně dodržovat stávající legislativu, nebude možné v mnoha zařízeních provoz zajistit. Situaci ale nelze také řešit nadále tak, že zdravotníci budou nuceni ten zákon obcházet. Takže se ptám: Na co ještě čekáte, pane premiére? Kdy začne vláda jednat? Chtěla bych slyšet konkrétní termíny, kdy uvidíme ty konkrétní návrhy. Protože další odkládání z vaší strany je podle mě čistý hazard (Předsedající: Čas!) s dostupností zdravotní péče v naší zemi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní reakce předsedy vlády České republiky Petra Fialy.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji za tuto interpelaci, protože mám možnost vyvrátit tvrzení, že není plněna dohoda, kterou uzavřelo Ministerstvo zdravotnictví, Všeobecná zdravotní pojišťovna s představiteli zdravotnických odborů a České lékařské komory, protože takové tvrzení skutečně za pravdivé považovat není možné. Ale vezměme to pěkně popořádku, článek po článku té dohody, abychom viděli, co je plněno a na čem se pracuje.

Článek 1, Navýšení platu zdravotnických pracovníků. Dohoda je splněna kompletně. Ještě v prosinci byl schválen přesun lékařů, zubařů, farmaceutů do vyšších platových tříd. Od ledna 2024 navýšeny platy všem zaměstnanců ve všech nemocnicích včetně zaměstnancům na kratší úvazky. Článek 1 komplexně.

Článek 2, Úpravy zákoníku práce a zákona o odměňování zdravotníků. Každý, kdo se tím zabýval, ví, že to jednoduché není. Tento článek 2 dohody je plněn průběžně. Už proběhla tři pracovní jednání na úrovni zástupců dotčených ministerstev, zástupců zdravotnických odborů, lékařské komory, Asociací nemocnic, další jednání proběhne příští čtvrtek.

Ve věci přípravy zákona odměňování zdravotníků proběhla dvě pracovní jednání v obdobném formátu, navíc za účasti dalších asociací zdravotnických pracovníků, Asociací nemocnic a dalších a dalších. Všichni tam prezentovali, nebo většina z nich velmi odlišné názory, nepanuje tu shoda. Proto Ministerstvo zdravotnictví vzalo na vědomí tyto rozdílné názory a připravilo vlastní návrh, který bude rozeslán zítra a první projednání proběhne také již příští čtvrtek. Podle dohody byly odborům poskytnuty závěry Státního úřadu inspekce práce o kontrolách v nemocnicích z loňského roku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP