Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.20 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Článek 3. Ještě bych se mohl zdržet u článku, 2 ale půjdu k článku 3, ať to stihneme. Úprava vzdělávání zdravotnických pracovníků. Tento článek je rovněž plněn. Bylo zřízeno kontaktní místo pro příjem stížností za nedodržování pravidel vzdělávání zdravotnických pracovníků a jejich vyhodnocování a provádění nápravných opatření. Děje se to za účasti lékařské komory, jejích zástupců, tak, jak si přáli. Zároveň byl nad rámec dohody v každé přímo řízené nemocnici určen koordinátor specializačního zařízení, který na celý proces v nemocnici dohlíží. Tito koordinátoři se setkávají se zástupci Ministerstva zdravotnictví, Institutu postgraduálního vzdělávání, a řeší všechny otázky, které se tam objevují.

Zase, mohl bych pokračovat dál. Přímo řízené nemocnice zakotvily pracovní volno s náhradou platů na přípravu a vykonání zkoušky po ukončení vzdělání v základním kmenu v délce alespoň pěti pracovních dnů, atestační zkoušky v délce aspoň 10 dnů. Vyslyšeli jsme požadavky zvláště mladých lékařů, s kterými jsem osobně mluvil, a dalekosáhle se to projevuje i nad rámec toho, co požadovali v tom, co Ministerstvo zdravotnictví dělá.

Článek 4 - Úhradový dodatek pro rok 2024 - je splněn kompletně ve všech bodech, opět naprosto splněno. Se všemi poskytovateli Všeobecná zdravotní pojišťovna uzavřela úhradový dodatek, vyčlenila na něj prostředky a Ministerstvo zdravotnictví své závazky vycházející z dohody ctí.

Pro doplnění článek 5 - Odvolání protestních akcí a zapojení do přesčasové práce, což byl zase závazek té druhé strany. Organizace skutečně odvolaly protest, to je potřeba přiznat a ocenit. Zvýšené zapojení lékařů do přesčasů není všude patrné, tedy těch lékařů, kteří dosud přesčasovou práci nevykonali. Ale to se určitě v průběhu času napraví.

Takže abych to shrnul. Řada těch pěti článků tak, jak byla ta dohoda uzavřena, je buďto komplexně splněna, nebo plněna. O článku 2 se vedou intenzivní jednání za účasti všech dotčených aktérů a oni to vědí nebo alespoň tam posílají svoje zástupce, takže to musí vědět. Myslím si, že plnění této dohody je důležité, ale nebude stačit, že před námi jsou debaty. Myslím, že bychom je mohli vést napříč politickým spektrem, i o dalších změnách v oblasti zdravotnictví a jeho financování tak, aby ten systém byl opravdu dlouhodobě udržitelný i v dalších letech.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Vnímám, že není zájem o doplňující dotaz, tudíž se přesouváme k další vylosované interpelaci, s kterou vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová. Poté se připraví pan poslanec Hubert Lang. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane premiére, nejste to jenom vy jako strana ODS, ale samozřejmě celá vláda, která se v současné době řídí heslem "kdo nejde s námi, jde proti nám", což je staré komunistické heslo. Ten, kdo nesouhlasí s vaším názorem, je putinovec, proruský šváb, dezolát.

Tímto se dostávám k prvnímu z členů ODS, kteří mě dostali ze židle, což je pan europoslanec Vondra, který v pořadu u paní Tománkové nazval pana Jandejska kolaborantem na základě nějakého pamfletu, který držel v ruce. Oprostím se od toho, že říkal, že neumí rusky - přitom dělal maturitu z ruštiny jako my, takže nemluvil pravdu - ale v tomto papíru je údajně napsáno, že je pan Jandejsek kolaborantem. Tato akce se dostala už dál. Pan Jandejsek na něj dal předžalobní výzvu, že žádá 555 000 odškodnění, aby tyto peníze byly poukázány na Jedličkův ústav. Takže to je první člověk, který je vaší kaňkou.

Druhý člověk, který je vaší kaňkou, je paní ministryně Černochová, která se fotí se svým poradcem, bývalým exministrem vnitra panem Naděm, který v ruce drží ceduli, kde je napsáno - Slovákům a dezolé vstup zakázán.

Poslední z této řady je pan Novotný, který se samozřejmě nevybíravým způsobem vyjadřuje nejenom k národu, ale ke každému, kdo je mu nepohodlný. Teď v úterý bylo zastupitelstvo, kde měl být odvolán, a on se svojí sestrou, která je místostarostkou, hlasovali samozřejmě proti tomuto odvolání. Byla bych ráda, pane premiére, kdybyste se k tomu konečně postavil jako premiér i jako chlap, protože pan Novotný prohlásil, že pokud ho vyzvete vy a pan senátor Vystrčil, odejde z ODS. Tento člověk vás opravdu špiní a není to nic příjemného, když my jako občané se na to musíme dívat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní má slovo předseda vlády Petr Fiala, prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Nejprve bych, vážená paní poslankyně, pro pořádek upozornil na to, že interpelace podle § 110 jednacího řádu Poslanecké sněmovny se týkají interpelací vlády nebo jejích členů ve věcech jejich působnosti. Prokazatelně funkce předsedy ODS není působností člena vlády, i když analogicky bychom mohli odvodit podle čl. 5 odst. 5 čl. 1 Ústavy České republiky, který říká, že politický systém je založen na soutěži politických stran v České republice, že tedy existuje souvislost mezi působením člena vlády a člena politické strany. Ale jak víme z praxe, víme i z nastavení ústavního systému, nemusí tomu tak být.

Takže bych jenom upozornil na to, že interpelace se mají týkat působnosti členů vlády a výroky jednotlivých členů ODS se týkají mé působnosti jako předsedy Občanské demokratické strany, tedy ne funkce premiéra. Nicméně se nevyhýbám odpovědnosti, takže se veřejně vyjadřuji k těmto výrokům. Nestrkám hlavu do písku, nebudu tady využívat ani možnosti k nějakému protiútoku a připomínat výroky členů hnutí ANO nebo samotného předsedy, za které byl dokonce soudy vyzván k omluvám. Těch případů není málo, nebo je jich rozhodně více než jeden. Ale to fakt dělat nebudu.

Jasně jsem řekl, že výroky pana Novotného jsou nepřijatelné nejenom politicky, ale jsou nepřijatelné i lidsky. Postavil jsem se k tomu veřejně, opakovaně a nic na svých výrocích neměním. ODS jako demokratická strana se bude důsledky chování pana starosty Novotného tak, jak jsem to opakovaně zmínil, zabývat na jednání výkonné rady, která je k tomuto příslušná. Co snad pro pořádek je třeba k tomu dodat, že pan Novotný se omluvil za ty výroky, což považuji za minimální věc, kterou je nutno v tomto případě udělat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Doplňující otázka.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. To jste mi odpověděl na jednoho z těch tří aktérů, pane premiére. Já jsem potom ještě pokládala otázku, co se týče pana Vondry. Potom jsem se samozřejmě ptala na paní ministryni Černochovou, která je součástí vlády. Ve své podstatě už jsem se to snažila i paní ministryni tady vysvětlit - a nejenom ve Sněmovně, kdy jsme se tady malinko přestřelili - že toto už je za hranou. Ona je ministryně, ona je ministryně obrany, a i kdyby to byl nějaký žert, tak je to hloupý žert a nemá to co dělat na sociálních sítích. Ba naopak, ona měla být ta, která měla poukázat na to, že je to hloupý žert.

U pana Vondry je to ještě větší problém v tom, že kdyby to udělal, jak jste řekl tady sám, někdo z ANO, nebo kdyby to nedej Bůh udělal pan Babiš, na kterého tady taky bylo poukazováno, tak ta média jedou 24/7 a grilují nás, ale tady se to normálně promlčelo. To je neskutečné. Já prostě jenom zírám, jak je možné, že se to všechno promlčelo. (Předsedající: Čas prosím, paní poslankyně.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní ještě s reakci vystoupí pan premiér. Předávám řízení schůze.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Samozřejmě chápu, že jsme v předvolebním čase a lídr kandidátky SPOLU, který je naprosto skvělý, Alexandr Vondra - (Smích v lavicích poslanců ANO.) - a má za sebou fantastickou minulost a mnohokrát prokázal hodnotové i lidské postoje, za které by ho mohli obdivovat jeho političtí soupeři, je tady terčem nějaké politické debaty. Ale já tímto směrem nepůjdu a vyjadřovat se k tomu nebudu, i s odkazem na to, k čemu jsou určeny interpelace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP