Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.10 hodin)
(pokračuje Lenka Knechtová)

Dnes je jasné, že v zahraničí je osvěta kolem duševního zdraví, zejména dětí a mladistvých dál. Řada zemí si uvědomuje, že oblast vědy, výzkumu a nových technologií má zásadní význam pro jejich rozvoj. Nejedná se pouze o akademické úspěchy, tato oblast je vnímána jako důležitý nástroj podpory.

Mám tedy dotaz: Jak vidíte vaše zapojení v rámci vaší gesce do této oblasti, do oblasti duševního zdraví, vážený pane ministře? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Pan ministr je řádně omluven a odpoví vám v souladu (Ministr Válek mimo mikrofon reaguje, že by odpověděl on.) - ne, samozřejmě že ne, pane ministře - odpoví vám v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

A nyní prosím paní poslankyni Bereniku Peštovou, která je vylosovaná jako číslo 13, aby přednesla svoji interpelaci na pana ministra Petra Hladíka ve věci Neúplné transpozice směrnice ETS 2. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já si samozřejmě uvědomuji to, že pan ministr je řádně omluven. V každém případě dotaz, který mám, tak jsem zaslala... nebo budu zasílat dneska i písemně, protože se k nám do Poslanecké sněmovny dostala novela zákona o emisních povolenkách, kdy Ministerstvo životního prostředí neprovedlo úplnou transpozici, když bych to řekla laicky, tak provedlo transpozici pouze z jedné třetiny, ze dvou třetin tu transpozici neprovedlo.

Transpozice, která nebyla provedena, se právě týká ETS 2, což jsou emisní povolenky, které se dotknout všech domácností. Jsou to emisní povolenky, které se budou týkat fosilních paliv, to znamená benzín, nafta, uhlí, plyn, a každou domácnost to bude stát minus 20 000 ročně. Zatím jsou takové predikce při předpokladu, že bude stát emisní povolenka 45 euro, což samozřejmě všichni už predikují dopředu, že to 45 euro, bude to mnohem víc. Já vím, že tento mechanismus se bude spouštět až v roce 2027, ale už teď se bude dělat monitoring všech těch zařízení, nebo respektive všeho toho, kde by se to mohlo dotknout těchto emisních povolenek.

Můj dotaz je: Proč Ministerstvo životního prostředí tuto transpozici neprovedlo úplnou, když ví, že nám za toto hrozí sankce? Druhý dotaz samozřejmě bude: Jestliže to neprovedli a co je k tomu motivovalo, jestli to byl pokyn vlády, nebo jestli to byl pokyn pouze ministra životního prostředí. Kdy tuto transpozici chtějí dodělat? To znamená, jestli zase opět chtějí dát formou pozměňovacího návrhu do druhého čtení? Tak aby si uvědomili, že to neprošlo řádným legislativním procesem. To znamená, že nikdo neměl možnost se k tomu vyjádřit. A samozřejmě, že si musí uvědomit, že nastane velká diskuse tady v Poslanecké sněmovně, kór když si to sami za předsednictví (Předsedající: Čas.) odsouhlasili a... Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, paní poslankyně. Pan ministr Petr Hladík je řádně omluven a odpoví vám v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Nyní jako čtrnáctá byla vylosována paní poslankyně Jana Berkovcová. Paní Berkovcová není, tedy její interpelace propadá.

Na patnáctém místě byla vylosována paní poslankyně Andrea Babišová, také zde není, nevidím jí zde, ta měla interpelovat pana ministra Ivana Bartoše.

Nyní přichází jako šestnáctý na řadu pan poslanec Lubomír Wenzl, který bude interpelovat pana ministra Válka ve věci stavu jednání Ministerstva zdravotnictví se zástupci zdravotníků. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, trošku navážu na svoji kolegyni, paní Babišovou, která víceméně zmínila nebo otevřela otázku, co se týče situace mezi Ministerstvem zdravotnictví, vládou a zdravotníky. Víme, že v prosinci 2023, víceméně na poslední chvíli, se podařilo odvrátit hrozbu razantního omezení poskytování zdravotní péče pacientům v naší zemi a na základě dohody s vládou byly ze strany lékařů staženy podané výpovědi a služby v nočních hodinách, o víkendech a svátcích byly a jsou nadále zabezpečeny.

Já bych se chtěl zeptat na jednu věc, protože ze sdělení zástupců ministerstva slyšíme, že požadavky plněny jsou, pracovní skupiny - jedna v rámci Ministerstva zdravotnictví, druhá v rámci Ministerstva práce a sociálních věcí vypracovaly nějaké návrhy, ty budou představeny v nejbližších dnech. Už částečně jste i o tom mluvil vy v odpovědi na interpelaci paní Babišové. Ale zase na druhou stranu z úst zástupců lékařů a pracovníků ve zdravotnictví slyšíme, že Ministerstvo zdravotnictví žádnou z dohodnutých změn nevypracovalo, nepředložilo věcný záměr zákona, údajně, že pan ministr měl schůzky rušit, přestat komunikovat, takto se vyjádřil pan prezident České lékařské komory. Podobná reakce byla i z úst paní předsedkyně odborového svazu pracovníků ve zdravotnictví.

Mě by zajímalo, jak to tedy je? Kdo mluví nepravdu. A já jenom chtěl bych vědět, zda nedojde v následném období, tedy už moc času nezbývá, k nějaké eskalaci toho stavu, který teď je, tomu napnutí obou... nebo v rámci těch dvou stran k tomu napnutí, která by vyústila v situaci, které už jsme byli svědkem na podzim a v závěru loňského roku, kdy výsledkem by mohlo být opravdu ohrožení poskytování zdravotní péče pro naše občany. Děkuji vám, pane ministře.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Prosím pana ministra, aby odpověděl na vaši interpelaci. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Odpovím, odpovím, paní předsedající, a rád, byť již potřetí, pokud počítám pana premiéra, a těžko řeknu něco nového. Jak jste to, pane poslanče, říkal, ono by možná bylo nejlepší, kdyby z těch schůzí byly přímé přenosy, nebo se jich účastnili novináři, a tím by bylo jasné (Se smíchem.), co se tam projednává.

Schůzek proběhlo pět, dvě na Ministerstvu zdravotnictví, dvě na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Těch schůzek se zúčastnili na Ministerstvu zdravotnictví pracovníci Ministerstva zdravotnictví, já ne. Těch schůzek na Ministerstvu práce a sociálních věcí - já i pan ministr Jurečka. Pátá schůzka proběhla tady v Poslanecké sněmovně.

A teď už jsem si našel přesný termín, šestá schůzka proběhne zase v Poslanecké sněmovně, dole v místnosti 22, a to 30. ve čtvrtek v 8 hodin. Na této schůzce máme probírat vlastně poslední bod, a to jsou ty mzdy pro zdravotnické pracovníky, ne pro zdravotnické pracovníky, pro lékaře, když uvidíme, jak nakonec bude ten finální postoj. Kdy jsme se dohodli, že tedy nějakým způsobem do zákona přetavíme odměňování zdravotníků, nebo já bych chtěl všech zdravotníků, nejenom lékařů, ale původní dohoda byla s lékaři, protože protestovali mladí lékaři. A ten protest byl ukončen, protože jsme razantně navýšili platy mladých lékařů, to vy víte jako ředitel nemocnice, v rozmezí 5 000 až 15 000 - 15 000 lékař hned po atestaci, každý lékař po atestaci o 15 000 víc. Ta suma byla opravdu jedno z nejrazantnějších navýšení za posledních, možná deset let, ne-li více. A to jsme splnili. To navýšení opravdu proběhlo ve všech nemocnicích. Stejně tak jsme začali organizovat a jednat s mladými lékaři. A tady pan doktor Přáda toto opakovaně potvrzuje, že to probíhá, co se týče atestačních zkoušek, co se týče atestací. Ne na všechno se dá samozřejmě přistoupit, protože je potřeba říct, že některé z těch požadavků, konkrétně pana prezidenta Kupka byly, aby se zrušila akreditovaná pracoviště úplně, aby vzdělávat se mohl jakýkoliv lékař, který má smlouvu s pojišťovnou a aby se zrušila část oborů, že těch oborů máme hodně. Já jsem požádal o seznam oborů, které by se rušit měly, to jsem zatím nedostal. Byla tam samozřejmě velká kritika lékařských fakult a akademických pracovišť, ale to bychom byli zbytečně v detailu.

Systém akreditovaných pracovišť je něco, co je v celé Evropě. My bychom riskovali, že přijdeme o uznávání našich diplomů v zahraničí, tam přece jenom musíme být - a já myslím, že všichni, co jsou lékaři, ví, musíme být trošičku obezřetní. Na té schůzce třicátého předpokládám, že se dohodneme na komplexním pozměňovacím návrhu, na kterém už mám pocit, že byla shoda na této schůzce, která proběhla tento týden, který by měl měnit některé věci v zákoníku práce. Já dokud nebudu mít jasné souhlasné stanovisko s panem ministrem Jurečkou, dokud nebudu mít jasné souhlasné stanovisko, co se týče tady tohoto návrhu, bylo by to pět bodů, které by se tam změnily v tom zákoníku práce, tak to nebudu zatím předběžně říkat, ale měl jsem pocit, že tam panuje shoda jak mezi poskytovateli, tak mezi odboráři, včetně Komory. Uvidíme, jaký bude postoj k tomu návrhu zákona o odměňování zdravotníků.

Z mého pohledu jsou tedy všechny body, které byly v tom memorandu, a můžeme se na ně podívat, to memorandum veřejně známe, klidně ho můžeme bod po bodu probrat, víceméně splněny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP