(17.20 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Samozřejmě na tom dál pracujeme, protože vzdělávání je potřeba kultivovat. Já jsem opakovaně změnil vzdělávací programy v tom smyslu, že žádné pracoviště nemusí reakreditovat, ale uvolnil jsem vzdělávací programy. Například pro praktické lékaře pro děti a dorost jsem výrazně zjednodušil možnost, aby si tento obor vybrali a aby nemuseli být dva roky v nemocnici, ale pokud chtějí dělat opravdu praktické lékaře pro děti a dorost, aby mohli přímo nastoupit na školicí pracoviště k praktickému lékaři pro děti a dorost. Řadu těch kurzů, které byly nesmyslné, byly povinné - první pomoc a tak dále, rušíme, děláme z nich buď kurzy nepovinné, nebo je zcela rušíme.

A teď poslední věc, o které debatujeme - a bude zrušena, doufám - je povinné kolečko, které nakonec se ukazuje, že nefunguje tak, jak by mělo, a je úzkým hrdlem pro řadu oborů. Snažíme se rušit všechny ty stáže, kde není jasná náplň toho, co by v rámci stáží měli lékaři absolvovat, a dělat z nich stáže nepovinné tak, aby ten proces probíhal co nejjednodušeji, a postupně k tomu vydáváme metodické pokyny ministerstva s jasným výkladem, který není výkladem úředníků, ale ministra.

To znamená, za mě opravdu děláme všechno pro to, aby se to memorandum, aby se ta domluva splnila, a myslím, že změny ve vzdělávání a v těchto krocích, které zjednodušují život (Předsedající: Čas!) mladým lékařům, jsou jedny z nejrazantnějších za posledních dvacet let, které se ve zdravotnictví udály.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, a táži se pana poslance, zda má zájem položit doplňující otázku? Nemá.

Nyní jako sedmnáctý byl vylosován pan poslanec Patrik Nacher, který má interpelovat pana ministra Blažka ve věci činnosti exekutorů. Pan poslanec zde není, tedy jeho interpelace propadá.

Jako devatenáctý je na řadě pan poslanec Jiří Mašek, který bude interpelovat pana ministra Víta Rakušana ve věci Dopis patnácti ministrů Evropské komisi "Nová řešení nelegální migrace" - alibismus, nebo zoufalost? Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, ono už je to v názvu toho mého příspěvku. Chtěl bych se skutečně zastavit u toho dopisu, který jste spolupodepsal, u dopisu patnácti ministrů Evropské komisi s výzvou "dělejme něco víc", když to budu zjednodušovat.

Jenom připomenu ten vývoj. Vy jste udělal kruciální chybu v Lucemburku, když jste vyslovil souhlas s migračním paktem, respektive souhlas s tím, aby ten pakt pokračoval dál. Byl jste jediný z V4. Narušil jste tak jakousi nepsanou blokační menšinu V4. Já vím, že by nefungovala, ale něco by to znamenalo. Bylo to bez projednání ve vládě. Bylo to, jak jste potom později přiznal, na dálku po telefonátu s premiérem Fialou, a dokonce v rámci toho vysvětlování jste se vymlouval i na předchozí činnost vlády ANO.

Jenom vám mohu říct, že v rámci jednání za předchozí období jsem měl tu možnost také v rámci jednoho jednání tady hovořit s paní Johansson, paní komisařka nás velmi tlačila a nikdy nás s kvótami nepřetlačila. Vy v rámci předsednictví V4 jste naopak byli paní Johansson pochváleni, že jste k těm věcem otevřeli cestu. Potom se z toho stalo veliké politikum, zvláště teď, před evropskými volbami, a ukázalo se, že ten migrační pakt opravdu nic konkrétně neřeší, je to veliké politikum a že je potřeba vzít tak říkajíc zpátečku.

Chci jenom připomenout, pane ministře: vy jste nám neříkal pravdu o kvótách, neříkal jste nám pravdu o výjimce pro Českou republiku. Nyní se stavíte jako protagonista nové výzvy pro Evropskou komisi. Já bych byl strašně rád, kdyby to bylo a kdyby se to podařilo, ale chci se vás zeptat: Budete až tak důsledný, že byste třeba vyzýval k tomu, aby se řešilo to, co Frontex monitoruje dennodenně, a vidí ty lodě, který přeplouvají přes Středozemní moře, budete třeba vyzývat k tomu, aby se ti lidé vraceli do místa, odkud vypluli, zabavovaly se lodě a podobně? (Předsedající: Čas!) Protože ostatní řešení jsou nefunkční.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času, a nyní má slovo první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Opět, ono je to mířeno na ten dopis a vždycky se to vrací k migračnímu paktu. To vám nevytýkám, a dokonce mám velké pochopení pro ty dvě minuty, protože ani těch mých pět ne úplně stačí na dostatečnou odpověď a podrobnou diskusi. Bohužel, princip interpelací neumožňuje, abych já kladl otázky vám, což mě trochu mrzí, protože na základě toho dotazu bych si jich pár dovolil, ale bohužel musíme najít jiný formát, a my dva při našem častém setkávání ho určitě najdeme.

Nejenom, že jsem spolupodepsal ten dopis, to je málo, spolupodepsalo ho - kolik? - deset zbývajících států a pět z nich ho připravovalo. My jsme ho připravovali jako Česká republika a jsme na to pyšní. My jsme v té skupině - všimněte si mimochodem, že tam není žádný ze států V4 - které nechtějí brblat, které nechtějí stát někde na okraji a říkat, že nic nejde, všechno z principu odmítat, ale my jsme mezi těmi státy, které reálně a účinně nová migrační řešení spoluvytvářejí, a mezi státy, které jednoduše chtějí vytvářet tlak na novou Evropskou komisi, aby přišla s inovativními řešeními migrace. Je opravdu úsměvné, když jsem tady slyšel chválu na dánskou migrační politiku. Tahle pracovní skupina, v které zasedám, je vedena Dánskem. To znamená, že my spolu s Dánskem, které mimochodem pro ten dlouho dojednávaný kompromis migračního paktu i při své přísné migrační politice také bylo, protože Dánsko logicky chápe, že migrační pakt vytváří nějaký základ, a tady nepřinesl nic nového.

Znovu jste mně neodpověděli ani jednou - chápu, nekladu otázky, neporušuji jednací řád - na to, to je opravdu nic, ten non entry mechanismus? To je opravdu nic, detence na hranicích? To je opravdu nic, nová pravidla bezpečnostního screeningu? To je skutečně to nic, o kterém vy hovoříte? Tohle všechno migrační pakt, o kterém vy hovoříte, obsahuje.

Není pravda, že nebyl projednán na vládě, a dokonce není ani vámi posunuté, že jsem konzultoval s premiérem. Za prvé jsem oznámil vládě, jakým způsobem budeme postupovat, to je jednoznačně doložitelné, a za druhé, ano, také - ježkovy voči, pokud v té chvíli se to vyjednávání někam posouvalo, a konzultovat to na vládní úrovni i v době toho vyjednávání, to dělali úplně všichni ministři - pan rakouský ministr šel volat svému kancléři, paní německá ministryně konzultovala, dokonce pan francouzský ministr během dne konzultoval s panem prezidentem Macronem. To je zcela normální, takhle se evropská politika dělá, ale až budete ministrem vnitra, tak to také zjistíte, že zvednout telefon a konzultovat na národní úrovni je něco zcela přirozeného.

Potom pokud vy říkáte, že je to alibismus nebo zoufalství, tak já se ptám: Co je za alibismus na tom, že chceme rozšířit definici bezpečných třetí zemí? To je právě něco, co nás může navrátit i k tomu, na čem byl ten původní dávný poválečný systém založen. To znamená, že lidé mají právo utéct před nebezpečím, ale nemají právo utéct do Německa nebo do Francie. Mají právo utéct do první bezpečné země a v současné době my můžeme navracet do bezpečných třetích zemí s podmínkou, že ten, kterého navracíme, má nějaký vztah k té třetí zemi. My chceme rozšířit tu definici tak, aby to mohla být jakákoliv bezpečná třetí země, se kterou bude uzavřena nějaká separátní dohoda. Paní premiérka Meloniová s Albánií, Británie má nějaký svůj postup a my společně s Dánskem připravujeme ta další řešení. A znovu, jsme na to pyšní. Žádný ze států V4 se tohohle jednání neúčastní ani nechce účastnit. Chtějí odmítat, nechtějí stát u spolutvorby nových řešení, a tahle řešení mají jednoznačný smysl: převezení z mezinárodních vod, to, o čem hovoříte, z mezinárodních vod do třetí země a jejich žádosti řešeny mimo Evropskou unii, s takovou zemí mít dohodu a dovézt zpátky. Tohle všechno ten dopis obsahuje, stejně jako označení instrumentalizace, kdy je politicky zneužívána migrace a možnost úplného uzavření hranic. Tohle všechno jsou ta řešení a to nejsou řešení jiná, to nejsou řešení v kontrapozici s migračním paktem, to jsou řešení navazující. A znovu, musím to opakovat - opakování matka moudrosti - od začátku jsem říkal tady v Poslanecké sněmovně: migrační pakt je základ, v mnoha ohledech nedokonalý, a my jako Česká republika chceme být u dalších řešení. To děláme (Předsedající: Čas!), ne jenom, že všechno odmítáme, jako za vašich časů!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, za dodržení času. Pan poslanec Mašek má zájem položit doplňující otázku. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Určitě rád. Pane ministře, tohle všechno by mohlo fungovat, co tady říkáte, kdybychom hovořili o jednotkách tisíců nebo o desetitisících migrantů. Minulý rok, tuším, 1 150 000, z toho 60 % přes Středozemní moře, statisíce na pobřeží cílových pobřežních států. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP