Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.30 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

Prosím, kdybyste myslel vážně tu odpověď o tom, že skutečně budeme vracet ty lodě zpátky, tak bych tomu zatleskal. V těchto počtech to samozřejmě není možné. Je to zřejmě i důvod, že to vaše říkám tomu trošku zbožné přání těch 15 ministrů než realita, tak proto asi se zřejmě toho neúčastní ostatní státy V4, které zřejmě pochopily, že tohleto asi úplná cesta není. Pokud nenabídnete nějaká řešení, která jsou reálná a dokážou ty statisíce migrantů opravdu řešit. Takže otázka je - budete tvrdší?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan ministr vám odpoví. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: No, tenhle přístup je výrazným přitvrzením a pokud říkáte, že tenhle koncept nefunguje a on je to koncept dohod se třetími zeměmi, no tak jeden příklad za všechny, pane poslanče prostřednictvím paní místopředsedkyně. Do té doby, než jsme měli dohodu s Tureckem, tak přes tureckou hranici sem přicházel milion migrantů ročně. Po dohodě s Tureckem sníženo na 200 000. Pokud tady říkáme, že je to nefunkční dohoda, když máme pokles z milionu na 200 000, tak tomu nerozumím. Podle mě je to jednoznačný důkaz funkčnosti toho řešení, a to velmi zásadního.

Já jsem říkal, že v té úzké skupině, která nebyla, která připravovala ten dopis, nebyla žádná jiná země V4, ale pokud se tady dívám na podpis, Polsko nebo třeba Nizozemsko chcete označit za naivní zemi, která v něco zbožně doufá? Podepsáno Dánsko, Rakousko. Chcete označit za naivní zemi Rakousko, které má přes 100 000 žadatelů o azyl? Ne, to jsou země, které opravdu ve vlastním zájmu hledají funkční nová řešení.

A znovu, my se můžeme hádat a bavit o migračním paktu. To já jsem čekal, to očekávám, to už jsem si tady zažil, to už jsem si tady odžil a jistě si odžiji v rámci kampaně i dále. V pořádku, jsem s tím srozuměn. Ale zpochybňovat hledání nových řešení v intencích toho, co tady dlouhodobě sami říkáte na mikrofon, to znamená dohody se třetími zeměmi, to mi přijde až neuvěřitelné a potom jsem tedy zvědav na představení těch vašich konceptů, protože spolupráce se třetími zeměmi je jediný funkční koncept. Itálie to ví, Británie to ví.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní přistoupíme k 20. interpelaci. Pan poslanec Igor Hendrych bude interpelovat pana ministra Pavla Blažka ve věci personální situace v probační a mediační službě České republiky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážení páni ministři, tak ještě jednou na pana ministra Blažka, který tu dnes není, dnes ohledně personální situace v probační a mediační službě. Já už tady k tomu vystupuji po několikáté.

Tato ctihodná instituce má dlouhodobě pouze 500 úředníků-asistentů a k tomu 100 případů ročně na jednoho z nich, kdy i optimálním počtem na to, aby mohli pracovat v jakémsi klidu a kvalitně, je i podle vedení služby zhruba polovina. Logickým výpočtem dojdeme k tomu, že by jich mělo být tisíc.

O tom dneska primárně nechci mluvit. Chci mluvit o tom, že jsme tady nedávno v rámci prvního čtení dospěli k tomu, že budeme těmto probačním úředníkům dávat jeden týden dovolené ročně navíc, takzvaná dodatková dovolená, což je samozřejmě naprosto v pořádku, protože jsou to lidé, kteří pracují s odsouzenými, s obviněnými, a je tam určitá míra rizika. To je naprosto v pořádku, ale když se zamyslíme nad tím, že se neplánuje zvýšit jejich počet, tak to nedává příliš velkou logiku, protože jestliže dostanou všichni tito zaměstnanci jeden týden dovolené navíc, znamená to, že si to při tom současném počtu de facto nadpracují. Logicky, nadpracují si ten jeden týden, a já jsem nezaznamenal, že by Ministerstvo spravedlnosti mělo v plánu navýšit počet těchto úředníků.

Obecně je v této instituci poměrně bídná nálada co se týká odměňování, spousta lidí odchází, dříve to byla velmi prestižní profese. Nyní odcházejí lidé, zejména v Praze je tato práce v podstatě nekonkurenceschopná. Aktivizují se odbory a já se obávám, pane ministře, že můžeme velmi brzy dospět k tomu, k čemu dospíváme v případě soudních úředníků, že i tato instituce bude poprvé ve své existenci velice brzy stávkovat. Prosím, věnujte se tomu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr je řádně omluven a odpoví vám v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Nyní tedy jako jednadvacátý přichází na řadu pan poslanec Hubert Lang, který bude interpelovat pana ministra Víta Rakušana ve věci ukrajinských mužů, přerušení konzulárních služeb, osoby bez platných dokladů, jaký bude postup. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. Můj názor na ukrajinské muže na území České republiky je kontinuálně znám dlouhodobě. Já mám za to, že by se měli vrátit zpátky bojovat za svoji vlast.

V současné době evidujeme kolem 182 000 mužů na území České republiky. Dospěli jsme tak daleko, že Ukrajina vlastně potřebuje vojáky, takže nějakým způsobem se snaží komunikovat s těmi ostatními zeměmi, jakým způsobem ty vojáky dostat nebo ty muže dostat zpět. Ukrajinské úřady se snaží vrátit do vlasti ze zahraničí co nejvíce mužů s brannou povinností. Týká se to i mužů pobývajících v České republice.

České Ministerstvo vnitra bude jednat o výměně informací s ukrajinskými úřady, čerpám z článku, v zemi bránící se je nový mobilizační zákon na Ukrajině, Ukrajinci v cizině můžou využít konzulární služby jen po předložení vojenské knížky.

Pane ministře vnitra, chci se domluvit, protože to je napříč, je to velká věc, dneska i ta interpelace bude nekonfliktní, ptám se vás. Osoby bez dokladů, které prostě, budou to ti Ukrajinci, kteří si budou prodlužovat víza dočasné ochrany, které si musí do 23. 3. 2025 prodloužit, tak se mohou dostat podle cizineckého platného zákona, protože tam žádná úprava není, se můžou dostat do nelegálního postavení z toho důvodu, že nebudou mít platný cestovní doklad. Ona vlastně ta ukrajinská ambasáda s nimi nebude komunikovat, to znamená, může se stát, že tomu ukrajinskému muži vyprší platnost cestovního pasu, bude si potřebovat prodloužit vízum dočasné ochrany, ale nebude mít platný cestovní doklad.

Chci se zeptat, pracuje se na nějakém modelu, na nějakém systému, jak tuto věc, se kterou vlastně nikdo nepočítal, budeme řešit? Budeme zde mít možná desítky tisíc, možná statisíce, mužů, kteří budou mít neplatné cestovní doklady, budou si muset prodloužit víza dočasné ochrany a my jim je nebudeme moci prodloužit, protože nebudou mít platný cestovní doklad. Chtěl bych znát váš názor na tuto věc.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji vám, pane poslanče. Slovo má nyní první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji vám, paní místopředsedkyně, za slovo. Tady se budu i více držet podkladů, protože tohle jsem samozřejmě konzultoval i s patřičnými místy, které se tomu věnují.

Podle dostupných informací - a tohle i z hlavy, já celkem pravidelně telefonuji s ukrajinským ministrem vnitra, považuji to za nutné, samozřejmé, normální, naposledy to bylo, pokud se nepletu, tenhle týden v pondělí ráno, měli jsme docela dlouhý rozhovor, který se samozřejmě i těchto témat týkal. Máte pravdu, určitě pro Ukrajinu nedostatek bojeschopných mužů je problém, to nikdo nezpochybňuje. Stejně tak jsme řešili právní náležitosti, které tady jsou. Ale řešili jsme i to, že by měly být obnoveny konzulární služby pro občany Ukrajiny na zastupitelském úřadě Ukrajiny v Praze, což je důležitá informace. Aktuální informace jsou zveřejňovány na webu ukrajinské ambasády v České republice. To je první krok. Dostupné jsou i na webu ukrajinského Ministerstva zahraničních věcí. Jsou tam tedy konkrétní instrukce ukrajinských státních orgánů aktualizovat informace v registračním systému a požádat o vydání nového cestovního dokladu, jakým způsobem, to tam je. Na to jsem také apeloval a to, aby ty konzulární služby tady fungovaly řádně, protože nám to samozřejmě může ulehčit i naši práci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP