Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.30 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Ale protože vy jste pětikoaliční vláda, potřebujete hodně těch míst, jako u nás v Karlovarském kraji, proto jste si změnili služební zákon. Ne že jste si tam dali tři, dali jste si tam nespočet politických náměstků a dneska a na všech rezortech tři politické náměstky máte.

Takže to z mé strany a přihlásím se znovu, protože jste mi neodpověděl na moje otázky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou se přihlásila paní poslankyně Berenika Peštová, poté paní poslankyně Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych tedy to zase zpátky do té věcný roviny... Já já s vámi, pane ministře, nesouhlasím, protože - ano, souhlasím s tím, že máte pravdu, že ne všichni jsou ti vůdci a ne všichni chtějí místo úplně to nejvyšší. V tom máte pravdu. Ale přesně to vy vidíte v rámci kariérního růstu toho člověka, protože my, když jsme dělali hodnocení svých podřízených, tak samozřejmě my jsme dělali přímých a zase ti ředitelé dělali svých přímých a takhle to šlo směrem dolů, ale tam už vy jste schopen identifikovat, kdo tu schopnost má a má možnost se rozvíjet a v rámci toho ministerstva může růst. Dřív se tomu říkalo přece kádrová rezerva, že ano? Prostě už tam máte vytipované lidi, o kterých víte, že vám porostou. Ale tím momentem, když vy to takhle otevřete, já bych i byla schopna rozumět tomu, že to chcete otevřít, aby trošku třeba tam ta konkurence nějaká vznikla, i tady s tím bych možná souhlasila, ale tam jsou takové věci, s kterými já souhlasit nemůžu, ta osvědčující doba. Ale říkám, to já budu mít v tom svém projevu zase.

A vy jste tady zmiňoval ředitele základních škol, ale tam je to přece rozdíl! Ten ředitel základní školy může, ale nemusí jít do toho výběrového řízení, protože tam je jasně dána ta možnost volby. Jestliže se osvědčí, tak já přece na jeho místo vypisovat výběrové řízení nemusím a on bude pokračovat dál, protože se osvědčil. V případě, že se neosvědčil, tak vypíšu výběrové řízení, protože chci, aby tam byla nějaká zdravá konkurence. Třeba najdu někoho lepšího. Ale tam je ta možnost volby, kdežto tady už ta volba není. Tady to máte jednoznačně na pět let a můžete prodloužit zase na pět let, pokud se osvědčíte dál. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě paní poslankyně Zuzana Ožanová, připraví se pan poslanec Berki. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, také si dovolím zareagovat na vystoupení pana ministra Rakušana. Ano, my hovoříme o věcech, které již jsou účinné v zákoně, který jste předložili jako poslaneckou novelu, byl to tisk 215 v roce 2022. Připomeňme si, že jste tehdy argumentovali, že to máte v programovém prohlášení, ale v programovém prohlášení také máte řádný legislativní proces. Tím, že jste tehdy tuto novelu předložili bez legislativního procesu, my jsme to velmi rozporovali a stále máme připomínky k tomu, co jste tam prosadili. Proto, že je otevřen tento zákon, se k tomu vyjadřujeme. Ale prosím vás, vždyť vy jste v zákoně o úřednících samosprávných celků řešili eSpis a digitalizaci! A teď nám řeknete, že to s tím nesouvisí? Ale souvisí. To se přímo dotýká zákona o úřednících a ne zase nějak něco vsunuté, jiné zákony, tak jak to začíná být běžné.

A co se týče těch politických náměstků, ano, byla tu zvyklost, byli vždycky maximálně dva. Jak zní současné znění? Bez omezení. Počet politických náměstků je bez omezení. To, že jste se dohodli, máte nějakou ústní dohodu, o které vím, že budou maximálně tři? Pořád je to, vážení, nárůst, pořád jsou to náklady! Na jedné straně chcete šetřit na úřednících, na druhé straně je zvýšený počet manažerských pozic. Ty manažerské pozice jsou podstatně dražší než ty úřednické, kdy ten jednotlivý úředník musí vykonávat nějakou agendu. Potom chcete snižovat počty úředníků, ale někdo tu práci musí odvést, a to už ten politický náměstek asi nebude! Proto zde hovoříme. Souvisí to se zákonem o státní službě.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zatím jako poslední je k faktické přihlášen pan poslanec Jan Berki. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Berki: Paní předsedkyně, vaším prostřednictvím, jenom bych odpověděl nebo trošku doplnil kolegyni Peštovou. I když se ředitel osvědčí, může pořád zřizovatel vypsat to výběrové řízení. Nijak nezpochybňuju... (Nesouhlas poslankyně Peštové.) Dělá. Třeba Liberec to dělá pravidelně. Dělá. (Posl. Peštová nesouhlasí.) Dělá! Tak se podívejte. Vypisujeme pravidelně výběrové řízení na všechny ředitele, i když se osvědčí, právě proto, že chceme, aby i ten úspěšný ředitel měl možnost obhájit svou pozici.

A druhá věc. Jenom k té řekněme manažerské a odborné úrovni. Vím, že ta analogie není úplně přesná, ale na vysokých školách máte totéž. Ne každý docent nebo profesor se stává vedoucím katedry nebo děkanem nebo rektorem a zároveň také není ale podmínkou k tomu, aby někdo byl třeba například vedoucím katedry, to, že musí být docent.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo další dvě faktické poznámky. Paní poslankyně Peštová nejprve, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Teď použiju toho, co tady včera říkal pan premiér, a říkal to každému, kdo ho interpeloval. Ale my se vůbec neposloucháme. Vy vůbec neposloucháte, co já vám říkám. My si vysíláme navzájem signály a my se vůbec nevnímáme. Ale vždyť já jsem to přece řekla! Já jsem to tady panu ministrovi říkala. Já jsem říkala, že ne každý je předurčen být tím vůdcem. Ale proto tady byly kdysi právě ty kádrové rezervy, jsme tomu říkali, to si my pamatujeme ještě, a ty kádrové rezervy nám právě říkaly, jestli ten člověk je schopen, nebo není schopen. A vy už jste si ho vytipoval. A já říkám, ano, jsou tam tažní koně a chovní koně. Ano, máte pravdu, to máte i na té vysoké škole. Jsou tažní a chovní. Prostě někdo je tažný, někdo je chovný a prostě celkově je to jedno stádo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová je nyní na řadě s faktickou poznámkou, poté pan ministr Rakušan. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych ještě chtěla reagovat na svoji ctěnou kolegyni Zuzku Ožanovou, prostřednictvím paní předsedající, která tady jasně uvedla, že je tam nespočet politických náměstků, a kdybychom se zase na to podívali tou optikou Ministerstva vnitra, tak když přišel do svého rezortu pan ministr vnitra Vít Rakušan, tak tam bylo šest odborných náměstků. Ti se přetransformovali na vrchní ředitele a přišli tři političtí náměstci. Takže prakticky o tři místa navíc, které dneska platíme ze státního rozpočtu.

Pane ministře, ještě si dovolím reagovat, protože vy jste mi neodpověděl především na tu klíčovou otázku, a to je, proč nebyla vypořádána připomínka odborových organizací v rámci jejich připomínek. Koukám, že jste se teď zastavil, takže já znovu řeknu, že nebyla vypořádána zásadní připomínka České konfederace odborových svazů a Asociace samostatných odborů a je zde nesouhlas s novou formulací a výší odbytného, nesouhlas s institutem osvědčovací doby a zkrácení doby pro zařazení mimo službu. Myslím si, že - a znovu opakuji, že odbory jsou našimi partnery, a já bych chtěla znát důvod, proč s těmito nejdůležitějšími partnery, kteří samozřejmě zastupují právě ty zaměstnance, tak proč jim nebylo ve vypořádání této zásadní připomínky vyhověno. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou poznámkou bude reagovat pan ministr Rakušan. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: To se nám to hezky sešlo, že můžu hned reagovat. Jako bych to tušil! To, co říkala paní kolegyně Peštová. My se neposloucháme a neposloucháme se vůbec. A neposloucháme se v mnoha jiných věcech. Znovu. V těch náměstcích já jsem nezpochybňoval váš názor na to, prostřednictvím paní předsedající, jestli je dobře, že vznikly dvě úrovně a podobně. To říkám, tady se neshodneme. Ale teď úplně jednoduchá věc. Vy jste ve svém prvním vystoupení zpochybňovala, že se někam posunula ta pozice politických náměstků, že nemají za nic zodpovědnost a podobně. A já vám na tom jenom říkám, ano, paní kolegyně Vildumetzová, já vám na to jenom říkám v té debatě, já tam jenom říkám, že je to stejné. A na tom jsme se shodli. Takže za vás neměli, stejně jako za nás, tuhle míru jasně definované odpovědnosti. Děkuju. Jsem rád, že tady jsme si to vyjasnili a že mně v tomto dáváte zapravdu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP