(12.30 hodin)
(pokračuje Josef Cogan)

Co se týče zákona o státní službě, který teď projednáváme, těch problémů tady zase tolik není. Vy jste tady předkládala jako velký problém stanovisko odborů. Tady bylo opakovaně řečeno, že k tomu máme jiný postoj a jiný názor, tak se neschovávejte za odbory a řekněte: My za ANO chceme, aby v tom bazénu lidé zůstávali šest měsíců, nebo klidně i více, a přihlaste se k tomu politicky vy. (Výhrady poslankyně Mračkové Vildumetzové, že se hlásila před poslancem Coganem.) To já nemůžu říct, kdo se přihlásil dřív, náhodou mě vyzval předsedající, takže...

Samozřejmě nechci tu situaci hrotit, byť si myslím, že máme před sebou ještě v těch 30 dnech dva výbory, které to mohly buď v jednom týdnu rozjednat, a za těch dalších čtrnáct dní to dojednat, pokud by byl problém. Myslím si, že času na práci je poměrně dost.

Ale pokud je taková situace, vnímáme, že to je moc vyhrocené, nemám problém ten návrh stáhnout a necháme to projednat v řádné lhůtě 60 dnů. Říkám, nemám s tím problém. Předpokládám, že kolegyně tedy také asi stáhne to prodloužení, byť to prodloužení je asi jedno, protože jedeme reálně do prázdnin, tak asi pochybuji, že se tady sejdeme 1. srpna, pokud by to bylo o prodloužení. Takže tímto stahuji ten svůj návrh na zkrácení lhůty o 30 dnů, byť sám si myslím, že by to šlo bez problémů do prázdnin projednat.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Rozumím tomu. To znamená, stahujete.

Teď nechám tedy reagovat vás, protože chcete zřejmě stáhnout také? (Zpravodajka Ožanová: Já chci reagovat.) Počkejte, reagovat ne, to potom musí ostatní přihlášení. Oni to mezitím stáhli, ale já potřebuji vědět u paní poslankyně, jestli stahuje. (Zpravodajka: Stahuji.) Tak tím pádem je to na vás. Jenom ať je to spravedlivé.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Když jsem vyzvala kolegu, samozřejmě stahuji svůj návrh na prodloužení lhůty. Jenom bych chtěla říct, že ten plamenný projev byl fajn, ale možná proto, že tu nebyl, neslyšel, co jsem argumentovala já. On se zabýval argumenty, které uváděly jiné kolegyně, ale já jsem měla jiné argumenty. Opravdu, kdyby tady byl na tu zpravodajskou zprávu v ten večer v úterý, slyšel by, co jsem říkala. Říkala jsem úplně jiné věci. Možná by bylo dobré, než začnete na někoho útočit, opravdu se s tím seznámit, co kdo říkal. Opravdu se mě to na rovinu velmi dotklo, protože jsem měla argumenty, našla jsem tam další věci, ale to je třeba poslouchat a být tady, a ne to potom jenom plácnout! (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní zpravodajko. Rozumím tedy tomu, že stahujete to prodloužení? (Zpravodajka: Ano.) Ano, tak si škrtám. Takže nemáme žádost ani o zkrácení, ani o prodloužení.

Hlásil se pan vicepremiér.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo, jenom stručně. Já jsem za kolegou Coganem šel po dohodě s paní předsedkyní s tím, že tedy stáhneme tento návrh. Zároveň je mně možná ale trochu líto, že jsme se skutečně jako ministerstvo snažili vytvořit platformu pro diskusi i mimo klasické projednávání. Svolali jsme kulatý stůl k tomuto zákonu, pozvali jsme samozřejmě opoziční poslance. Chtěl bych poděkovat paní poslankyni Mračkové Vildumetzové, že jako jediná ze všech na tento seminář přišla, účastnila se ho. Byť jsme tam měli zástupce Ministerstva vnitra, patřičných míst a pracovišť Ministerstva vnitra, dokonce i spolupracujících organizací, které připomínkovaly ten zákon, za opozici přišla jedna poslankyně.

Respektuji, nechme lhůty tak, jak jsou. Jenom jsem chtěl ukázat, že tady ta vstřícnost o tom, diskutovat i mimořádné projednávání v Poslanecké sněmovně, byly a až na jednu čestnou výjimku nebyly využity. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Srdečně zdravím v tomto popoledním čase.

Nyní je přihlášena s faktickou paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla zareagovat na pana ministra. On teď je tedy ve vášni, ale chtěla bych na vás reagovat. Já bych se strašně ráda zúčastnila toho vašeho, ale ono když se potom podíváte, co všechno v ten daný den jde a kde všude mám sedět, protože jsou to věci, které mě také zajímají - nevím, ať je to RED III a další věci - prostě se neumím rozčtvrtit, nebo nevím, rozsedmit, abych seděla tou jednou... tím jedním zadním... (Poslanci napovídají.) ... pozadím - děkuji - všude. To prostě opravdu nejde. Říkám, tím, že to není nějak koordinované a opravdu všichni se snažíte ty informace nějak předávat, tak toho v jeden den je tolik, že opravdu to prostě nejde. Já se omlouvám, že jsem tam nebyla, je mi to líto, ale zase jsem seděla někde jinde.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Jako další reaguje na průběh rozpravy paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Úplně krátce. Určitě vítám to, že se ten kulatý stůl včera uskutečnil. Ta pozvánka šla jenom na klub, to znamená, nešla všem poslancům. Ale já to oceňuji, pane ministře, ale víte, co bych ocenila daleko více? Kdyby takové jednání probíhalo předtím, než se ten zákon dá do mezirezortního připomínkového řízení. Vy nám vlastně předkládáte už v tuto chvíli hotový produkt a myslím si, že by to bylo daleko efektivnější. Proto i teď v tuto chvíli je tady od našeho poslaneckého klubu návrh na přepracování, abychom si pozvali i ty odborové organizace a snažili jsme se s nimi najít cestu, aby tam z jejich strany bylo kladné stanovisko. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji také za dodržení času. Jenom se táži, zda ještě někdo má zájem vystoupit? Není-li tomu tak, tak tedy už obecnou rozpravu končím.

Nyní je prostor pro závěrečná slova a potom bude hlasování o návrhu na vrácení k dopracování. (Ministr: Nemám zájem. Zpravodajka: Nemám zájem.) Není zájem o závěrečná slova.

Takže ještě načtu omluvy, co v mezičase dorazily, a sice se omlouvá pan poslanec Andrej Babiš od 12 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Michael Kohajda z celého jednacího dne z pracovních důvodů.

Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Nyní se hlasováním vyjádříme k návrhu přednesenému za klub hnutí ANO Janou Mračkovou Vildumetzovou na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Zahajuji... (Zájem z pléna na odhlášení.)

Ano, prohlašuji (hlasování číslo 101) za zmatečné, ještě všechny odhlásím. Prosím, opět se přihlaste svými registračními kartami.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu na vrácení k dopracování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh na vrácení k dopracování? Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování číslo 102 se vyjádřilo 156 hlasujících, pro 70, proti 85. Konstatuji, že návrh vrácen nebyl.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Samozřejmě nejprve rozhodneme o přikázání výboru garančnímu.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Nejprve se táži, zda někdo navrhuje přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak, takže přistoupíme k hlasování.

Zahajuji hlasování o ústavně-právním výboru jako garančním. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 103, bylo přihlášeno 156 hlasujících, pro 153, proti 1. Konstatuji tedy, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Ještě se táži... (O slovo se hlásí poslanec Okleštěk.)

Ano, prosím, pane poslanče, vy tedy přednesete návrh na přikázání dalšímu výboru.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji. Navrhuji přikázat výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Mám poznačeno. Ještě se táži, zda někdo další? Není tomu tak.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu na přikázání ještě výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 104 se vyjádřilo 156 poslankyň a poslanců, pro 151, proti 2. Konstatuji tedy, že tento návrh byl přijat.

 

Přikázali jsme tento tisk také k projednání výboru pro veřejnou správu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP