Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

A když vás tady, pane ministře, poslouchám, tak vy přece jste ministr vnitra, je pod vámi zákon o státní službě, asi u vás už nebude dlouho, protože se přemístí pod Úřad vlády. Vy moc dobře víte, že i toto kritizuju, protože znovu říkám, nemůže, není možné, aby zákon o úřednících byl pod Ministerstvem vnitra, města, obce, kraje, zákon o státní službě se nám přemístil prostě na Úřad vlády. Vůbec nevím, kdo s tímto nápadem přišel, pořád jste mi to nějakým způsobem nevysvětlil. Já vím, že už jste si vzal IT, udělali jste si Digitální informační agenturu, ale jestliže znovu opakuju, jsme si tady udělali nějakou reformu veřejné správy, smíšený model v rámci fungování měst, obcí, krajů a centrálních úřadů, tak to má být všechno na jednom místě a měly by ty zákony spolu korespondovat. Měly by být prakticky totožné právě kvůli tomu odpolitizování.

A já vnímám, že je velmi dobře, a je spousta věcí, pane ministře, v kterých se shodneme, v tom zákoně, že tam právě například zavádíte zřízení té služební komise, ale pak opravdu pozbývá na absolutní logice to pětileté funkční období. To prostě v tu chvíli nedává logiku. Máte pravdu, že diskuse o konkrétních věcech se má vést na výborech. Já předpokládám, protože vidím, že tato vládní koalice nechce vždycky pustit ty zákony vždycky do jednoho výboru, do více už to prostě pustit nechce, tak jsem zvědavá, jakým způsobem se v rámci toho služebního zákona dneska k tomu postavíte, byť já v tuto chvíli z důvodu toho, že jste nevypořádali zásadní připomínku s klíčovým partnerem, což jsou odbory, dávám návrh na vrácení tohoto sněmovního tisku Ministerstvu vnitra k dopracování.

A jsem přesvědčena o tom, pane ministře, že bychom si mohli spolu sednout ke společnému stolu a že bychom mohli hledat cestu při tom přepracování i v rámci těch politických náměstků, i v rámci těch vrchních ředitelů, v rámci toho funkčního období pěti let, dalších věcí. Takže myslím si, že je to velmi korektní návrh. Je tam spousta dobrých věcí, ale to klíčové, to přemístění, to, že tam v tuto chvíli se ztrácí to odpolitizování, tak to považuju za klíčové. A úplně nejklíčovější, že si dovolíte předložit zákon o státní službě se zásadním rozporem našich partnerů, což jsou odbory. Takže poprosím pana předsedajícího, aby pak o tomto návrhu na vrácení, na přepracování dál hlasovat. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku paní poslankyně Peštové. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Ještě bych tedy navázala na svoji předřečnici. V paragraf, říkám jenom abyste si napsal, pane ministře, poznámku, v § 67 to je vyslání k výkonu služby, pardon, to není vyslání, ten § 62 pardon, zařazení mezi výkon služby z organizačních důvodů. vám vypadly tři paragrafy. Vy se tam odkazujete na zákoník práce, s tím já souhlasím, ale pokud tedy chcete, když vám tam vypadly ty tři paragrafy, tak byste tam měli vrátit paragraf podle zákoníku práce 200 až 204 tak, jako jste to udělali v hlavě III, kdy jsou překážky ve službě a služebním volnu.

Já nevím, nejsem v ústavně-právním výboru, takže samozřejmě si to budu hlídat, to se teď jedná i o mně, abyste věděl, protože teď mám veřejnou funkci, takže budu hlídat, aby se tam tyto paragrafy dostaly. Protože říkám, pokud to dáváte do hlavy III, tak jestli je to nedopatřením, i to se mohlo stát, ale z tohohle § 62 vám to vypadlo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že žádné faktické další nevidím, nevidím ani nikoho přihlášeného do rozpravy - tak tímto ano, vidím ještě pana předsedu.

 

Poslanec Josef Cogan: Dobrý den. Já bych jenom reagoval na ten průběh rozpravy. Samozřejmě se očekává, že se to bude dál projednávat ve výborech, a já bych si dovolil tímto navrhnout zkrácení lhůty na projednání ve výborech o 30 dnů na 30 dnů.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Mám poznamenán návrh zkrácení na 30 dnů - ano, paní zpravodajka. Máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Opravdu chcete toto čtení zkrátit? Tak já navrhuju prodloužení o 30 dnů! Prosím vás, zkusili jste to někdo z vás skutečně přečíst, ten návrh zákona, jak je to obsáhlé a dlouhé? Já navrhuju prodloužení lhůty o 30 dnů.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Takže návrh je prodloužit o 30 dnů. Ano, paní předsedkyně? Ano, ještě jsem neuzavřel rozpravu.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju. No, neuvěřitelné! Já jsem nevstupovala do této debaty, protože jsem respektovala mé ctěné kolegyně, které se tomu věnují, kolegyni Mračkovou Vildumetzovou, kolegyni Bereniku Peštovou, kolegyni Ožanovou, ale toto je tedy neskutečné. Tady padlo tolik věcných připomínek, pan ministr to sám uznal v té debatě, tak jsem to zaregistrovala, že ocenil tu věcnou debatu, a vy zkrátíte lhůty? O co tady jde? O co tady jde? Jasně, pane ministře? Jasně, pane ministře Bartoši, ano? Už opravdu, pamatujte si, že pýcha předchází pád. Neskutečné! (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A teď tady postupně. Nejdříve s faktickou paní poslankyně Peštová, poté paní poslankyně Ožanová s faktickou a poté s faktickou, anebo, paní Mračková Vildumetzová? Tak prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak tohleto je ten zákon. (Ukazuje složku.) Nevytiskla jsem si vypořádací tabulku, která je takhle silná, a vy to chcete zkrátit na 30 dní? Já si myslím, že jsme tady k tomu přistupovali korektně, pan ministr mě pochválil, jak mám krásný, klidný tón, protože jsem šla věcně. A vy sem vejdete a uděláte tohle, že řeknete o 30 dní. Můžete mi říct, jak to asi máme zvládnout? To snad není možné, tohleto.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak děkuji. Dále paní zpravodajka Ožanová s faktickou.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Kolegové a kolegyně z ústavně-právního výboru, víte, co nás čeká na nejbližším ústavně-právním výboru? Myslím, že to víte všichni, co jste byli na mimořádné schůzi! Čeká nás zákon o korespondenční volbě a vy do toho prásknete, že současně ten den budeme muset projednat zákon o státní službě. Anebo spíš počítáte s tím, že jeden z těchto zákonů nestihne ústavně-právní výbor projednat? Je tohle to tím účelem, je to, co tím chcete dosáhnout? Opravdu, ta debata tu celou dobu byla o věci, uznal to pan ministr, byl tu ping pong, byl vždycky věcný. Bavili jsme se i o konkrétních paragrafech, o připomínkách, je jasné, že koalice, opozice, každý se na to díváme z jiného úhlu pohledu, to je zcela legitimní debata. A vy to rozvíříte tady tímhle tím? No, tak co kdybychom předřadili korespondenční volbě na ústavně-právním výboru zákon o státní službě? Já tam přečtu všechno, co jsme měli, rozeberu ty paragrafy. No, tak a kdy projednáme potom zákon o správě voleb? Nebo to uděláme opačně?

Já se domnívám, že v této chvíli, abychom se mohli posunout dál, navrhuji, že pokud kolega stáhne svůj návrh, já stáhnu svůj na prodloužení lhůty, on na zkrácení, a tím bychom situaci vyřešili. Myslím, že by to bylo nejkonsenzuálnější řešení této situace. A opravdu tentokrát i členové ústavně-právního výboru, připravte spacáky, protože ještě mimochodem tam budeme projednávat rozpočet. Podobně. Já vím, že je podvýbor pro finanční podvýbor ještě svolaný před ústavně-právním výborem, takže ústavně-právní výbor - spacáky s sebou.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Reagovat chce pan předseda Cogan.

 

Poslanec Josef Cogan: Tak já se tedy nedomnívám, že toho času je nějak málo. Co se týče korespondenční volby, ta byla prodiskutována velmi podrobně a všichni, myslím si, kteří na tom jsme pracovali, i kolegové tady ve Sněmovně, dost jasně víme, o čem se bude vlastně u korespondenční volby hlasovat, i o čem se bude jednat na úpévéčku. A pokud nebude docházet k obstrukčním krokům a bude to pouze věcné, tak to projednání v korespondenční době může být rychle. To reaguji na kolegyni Ožanovou, prostřednictvím předsedajícího. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP