(9.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A potom se ptám -- a pan ministr zdravotnictví odchází - proč to nedáte na zdravotní výbor, když se pan ministr Válek těšil na debatu o důchodech, protože rezort Ministerstva zdravotnictví nesouhlasí s tou blbostí vaší, s tou blbostí, kdy moje dcera, která se narodila roku 2000, půjde do důchodu v sedmdesáti plus 21,5 - 91,5. Já jí přeju, aby se dožila, určitě, to je super, snad všichni budou žít sto let. Tyhle vaše kraviny! Kdo vám to žere? Prosím vás, nejste schopni odpovědět na nic. Vy to nedáte ani na rozpočtový výbor, ani na ústavně-právní to nedáte. Proč pan Stanjura od úterý tady nevystoupil ani jednou, ministr financí, vždyť to měl obhajovat. Ano, já souhlasím s panem premiérem, že se ulehčí státnímu rozpočtu. No, neulehčí, víte proč, vážení spoluobčané? Protože oni lžou. Oni nás totiž nás - já jsem taky důchodce, dobře poslouchejte, všichni důchodci teď a všichni zaměstnanci - oni nás okradli o 1 000 korun měsíčně od 1. 6. 2023, takže každý rok na silvestra, kdy si budete připíjet na nový rok a přát hodně zdraví, si připomeňte, že Fiala vás ukradl o 12 000 korun ročně trvale. Trvale vás okradl, trvale, o tom se nemluví. (Potlesk některých poslanců hnutí ANO.)

Tak pan ministr se vrátil, doufejme, že bude bojovat, aby vysvětlil tady tomu předkladateli Jurečkovi, co to je, dožít se a dožít se ve zdraví. Bohužel, doba dožití ve zdraví se neprodlužuje, i když žijeme déle, takže je to normální fejk. Pan Jurečka napsal: "Udržitelný důchodový systém, který zajistí důchody všem generacím, ocenění rodičů a pečujících, prodloužení lhůt." Prosím vás, to jsou jenom kecy. Víte, proč je tam Jurečka? On tam pracuje hlavně proto, aby zařídil koryta svým spolustraníkům. Já ho znám, od roku 2014 tam s námi seděl. A ještě má tu drzost, protože vždycky do mě kopne, tak postoval, že Babiš skákal na hradě včera - ne tam na Hradčanech, ale na tom dětském. Ano, my jsme měli mítink s lidmi, přišly stovky lidí, pane Jurečko. To je naše práce vysvětlovat lidem, že tady máme nejhorší vládu od revoluce, nejprolhanější vládu, která tady není pro lidi, ale sama pro sebe. To je neuvěřitelné, ještě má tu drzost!

Takže vážení důchodci, ještě jednou. Okradli nás o 1 000 korun měsíčně trvale, vzali nám slevu na jízdné, změnili vzorec, který se má vypočítávat - my jsme měli ten vzorec: polovina reálných příjmů plus inflace, teď oni prosadili od října 2023 jenom třetinu. Takže vy to ještě nevidíte, protože my jsme měli dostat víc peněz. A víte, proč nedostaneme víc peněz? Protože tahle vláda vlastně zařídila to, že máme největší pokles reálných mezd v Evropě, reálné mzdy od nástupu této vlády jsou v minusu, takže ten vzorec pro nás je nula. A proč jsou reálné mzdy v minusu? No, protože tahle vláda má ráda výrobce elektřiny, těm zařídila stomiliardové zisky, má ráda zbrojaře - akorát teď se ukazuje, že ta munice je nějaká plesnivá, stará, že to moc nefunguje, ale to nechci tady vůbec řešit - a nemá ráda důchodce. Takže ještě jednou: 1 000 korun trvale na celý život je pryč. Formule... Takže ty reálné mzdy, když možná začnou stoupat, zase dostaneme liebesbrief od pana Jurečky. Pan Jurečka vstupem do politiky vždycky využíval dobře svoji funkci. Takže mně tady píše, že mi navýšil důchod od roku 2024 o 360 korun měsíčně. Pecka! Teď vám vysvětlím, co je to za pitomost. Takže tuhle tabulku, která je zmanipulovaná, protože tam není vidět samozřejmě ty důchody, které byly do roku 2013, kolik bylo za nás. Naše vláda byla jediná, která měla v programu peníze pro důchodce, a to znamená i pro zaměstnance, jediná. Tahle vláda zdědila zákon, který se jí nelíbí, nechtěla dávat důchodcům peníze, a taky nám vzala těch 1 000 korun. Za Sobotkovy vlády kolik byl nárůst důchodů? 1 000 korun. Kdo ovládal? Ano, my jsme tam byli - do počtu, potom mě vyhodili. Takže teď se soustřeďte, jak oni nás zase odrbávají. Jurečka tady udělal tabulku zmanipulovanou, kde říká: 2024 je důchod 20 700 a 2034 je 30 700. Takže, milé děti, to je základka, nevím, která třída - pátá, šestá: 30 700 - budeme společně počítat, milé děti - minus 20 700 je kolik? 10 000. Kolik je to let 2024 až 2034? Deset let. Takže 10 000 děleno deseti, milé děti, je kolik? 1 000. A kolik mi dal Jurečka? 360. Kolik to vychází na příští rok? Údajně 430. Tak hned na začátku lžou a odrbávají. Nevěřte jim ani pozdrav, ani pozdrav! (Opět potlesk poslanců z lavic hnutí ANO.)Takže to je neuvěřitelné.

Tak, pane premiére, takže první bod. Říkám, odpovězte nám na ty otázky, jaký je dopad do rozpočtu, proč to nejde na ty výbory? Vysvětlete to. Já chápu, že pan Stanjura sem nechodí, protože tohle se nedá vůbec vysvětlit. Totální fejk. Takže tahle vláda místo toho - a je tady pan ministr zdravotnictví - aby řešila to, co trápí lidi, že nejsou pediatři a psychiatři a léky a tak dále, všechny věci, že... Vážení spoluobčané, mám pro vás zase špatnou zprávu, protože dneska... tady je článek: "Nezapomeňte zaplatit daň z nemovitých věcí, lhůta končí v pátek." A to je dneska. Takže vážení, vezměte si ten lístek daně z nemovitostí k volbám příští pátek, vezměte si to k volbám, dívejte se, vezměte si faktury za elektřinu, vezměte si i ten rohlík, který za Babiše stál korunu sedmdesát, vezměte si všechno, co bylo za nás, co je za nich. Tady je článek: "Daň z chalupy může vyjít na tisíce. Posledních několik let jsem platila za chalupu daň 615 korun, nyní mám výměr 4 382 korun, říká chalupářka Marta Teplá." Vážení spoluobčané, vezměte si to. To je výsledek práce asociální vlády Petra Fialy. Vezměte si to a udělejte ty evropské volby referendum o této vládě. A pokud je zvolíte do evropských voleb, tak vám není pomoci ani rady. Každý normální člověk vidí, co se děje v naší zemi, neuvěřitelné, a to je jedno za druhým. Vezměte si faktury za elektřinu, za teplo, za nájemné, všechno. Fialova vláda ničí tuto zemi a oblbuje. Lžou, neuvěřitelné. Vždyť to jsou fakta, to jsou čísla, tak ať to projednají v rozpočtovém výboru, protože to je fakt neskutečné. Takže žádná reforma to není, je to lež.

Oni stále lhali, že my jsme nic neudělali - my jsme udělali. Podle programového prohlášení jsme zřídili důchodovou komisi. Mimochodem, pan Jurečka říkal, že z toho vycházeli. Pan Fiala, ten lže natvrdo, ten říká: Neudělali jste vůbec nic. Ale to je nesmysl, všechno je to nesmysl, a je to skutečně neuvěřitelné, jak tihle lidé dokážou v podstatě takhle spoluobčanům lhát. Takže aby bylo jasno, já jsem to tady řekl, kdo nerozumí číslům, můžu to ještě ukázat. Mám tady titulky, všechno, co tady říkám, mám na to čísla a zdroje. Teď mám takové skvělé téma druhé, takže tolik k důchodům.

A to je neskutečné, Kokain, to je neskutečné. čtu titulek: "Kokain berou poslanci dlouho, podporují tím ruský režim, říká Vobořil." Pane premiére, kolikrát jsem vám řekl, abyste ho okamžitě vyhodil, toho magora, ale vlastně on říká: Protože hnutí ANO nešňupe, a já tady mluvím o těch titulcích: Dozimetr - STAN, v Brně - lajna ODS, a teď to vypadá, že se blížíme ke třetí straně, takže já vás žádám, pane premiére, můžete nám vysvětlit, co to znamená? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP