(9.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

"Skandál kolem nálezu kokainu na toaletách ve Sněmovně nabírá na obrátkách. Do politiků se ve čtvrtek ostře opřel národní protidrogový koordinátor." No, to určitě, protidrogový - to je lobbista za drogy, já ho znám, výlety, konference, proto jsem nechtěl s ním spolupracovat. To je odéesák, pan premiér si ho vzal. Pan premiér ale netuší, co se děje kolem něho. Takže co říká Vobořil? Vobořil říká, že se užívá kokain ve Sněmovně běžně a dlouhodobě. A mohli bychom to vidět tedy, kdo to užívá? Dejte nám seznam. Pan Michálek tady není, ten taky jako mluvil o tom, že to je normální, on říkal, že už dvacet let. No, tak pokud jsem dobře počítal, před dvaceti lety mu bylo patnáct, ale on o tom něco ví. My víme, kdo má nálepku drogovou, ne? Piráti, to je jasný, ne? Tak oni tady prosazují... Takže, pane premiére, Vobořil říká, že tady šňupeme. Skandál! A ještě ten Michálek má tu drzost Blesku říct, že to bylo - tenhle případ, ke kterému se dostanu - vlastně že to bylo v rámci našich obstrukcí, že hnutí ANO - vlastně on naznačoval, že my jsme tady vlastně nebyli schopni to ustát, tak jsme si šňupli (Smích z lavic zleva.) No, taková drzost, co si to dovoluje vůbec? Vždyť jejich předseda je symbol šňupání, my určitě ne. Já jsem v životě neměl ani trávu, nic, i když mi to nabízeli tady na Malostranském náměstí - zkuste to, zkuste to. Nezkusím to nikdy. A nejenom že ničí tuhle zemi tahle vláda, ale ještě jdou příkladem našim dětem, protože údajně naše generace vůbec nevěděla, co to je kokain, tak toto je moderní.

Takže já bych chtěl vysvětlit, pane premiére, jak tím, že poslanci - já nevím, že poslanci, ale politici pětikoalice šňupou kokain - podporují ruský režim. Jak je to možné? Jak podporují ruský...? Jak to - já vás nebudu bránit, když to říká člen ODS, že pětikoalice podporuje ruský režim. Tak já nevím. (Směje se.) Já k tomu nemám co říct, takže... Co to on říká: "Kokain ve Sněmovně není žádná novinka a překvapilo by mě, kdyby to tak nebylo." To jsou slova vládního experta na drogovou problematiku, tak měl by o tom něco vědět. A pro poslance (Dívá se směrem vpravo.) - tam všichni odešli, takže pro vás tady, co zůstali - má jasný vzkaz: to, co by k tomu poslancům řekl, je, že "to, že si takhle dávají občas do nosu, je mimo jiné podpora rusky mluvících a ruských kriminálních organizací", uvedl národní protidrogový koordinátor. Rozumíte tomu? No, možná nevím, jestli pětikoalice používá ruský kokain, nebo jak tomu mám jako rozumět? Jak mám rozumět tomu? Ať nám to někdo vysvětlí. (Potlesk zleva.)

No, a tady říká Michálek, že podle jiných jsou ale drogy veřejné tajemství. Já jsem tady zažil od roku 2013, že tady byli ožralí, že tady chlastali, symbol korupce a další, ale já o tom nevím, že tady se šňupe, nevím o tom. Slyšeli jsme, že se tady dělaly údajně i různé sexuální návrhy na nějaké praktikantky, tak nevím, co tady všechno se děje. Ale pan Michálek říká, že to bylo posledních dvacet let.

Takže prosím vás, chtěl bych teď pozdravit redakcí CNN Prima News. Já jsem ráno cvičil, koukám na vás, samozřejmě provládní Česká televize, tam včera byl zase ten inkvizitor - chudinka Klára, to bylo hrozné, na to nekoukám. Takže, vážená redakce Dobrého dne, vy se mýlíte. To není tato toaleta, tady nejbližší, kde my všichni chodíme. Ne, to není ta toaleta. Vy musíte jít rovně (Ukazuje směr.) tady víc jako k vám, k novinářům, doprava, na konec chodby a zase doprava, tam narazíte na vchod předsedkyně Poslanecké sněmovny paní Pekarové a napravo je toaleta pánská. Když byl Radek Vondráček předsedou, tam jsem občas chodil. Tak jsem se byl ráno tam podívat. Takže v té toaletě, pokud chcete vykonat velkou potřebu vzadu, tam je přesně ta zeď, která je s ochrannou službou paní Pekarové. Takže pokud jste se ráno, vážení redaktoři CNN, ptali toho pána z protivládní redakce, jak to mohlo být - tak ano, tam to bylo. Tam údajně klepali, někdo klepal. To se údajně tak nějak tamten prášek - já tomu nerozumím - že se to tak udělá jemné, údajně. Tak to je. Takže aspoň víme místo činu. Takže opravte si to, není to tady, kde všichni chodíme, to jenom blázen by to mohl dělat. Tam to ani nikdo nemohl slyšet, protože ta ochranná služba sedí jinde, a má společnou zeď. Takže víme, kde je místo činu, a teď můžeme spekulovat. Nahlásili to ochranné službě, šéfovi?

My víme, jak pětikoalice zavedla teror na úředníky, jak je vyhazovali, jak jim vyhrožovali, ale ti lidi se jenom modlí, kdy skončíte, aby tam přišli normální lidi, kteří myslí na občany. No, takže svět je malý. Co se mohlo stát? Já nevím, já budu spekulovat. Asi pan Komorous, komu to řekl? Možná policejnímu prezidentovi. A komu to řekl policejní? Možná Rakušanovi? A Rakušan, co řekl? To je průser - průšvih, pardon, nevím, jestli je to na seznamu jako slovo. Tak by se to mělo vyšetřit tedy, jak to tedy je, jestli to někdo nezatloukl. A hlavně chci vědět, kdo tady šňupe. U nás v klubu to vylučuji, vylučuji to! A pokud - já to ani nechci říkat.

Takže prosím vás, já bych chtěl od pana premiéra, aby nám vysvětlil, co to ten Vobořil říká. Proč tedy, když pětikoalice šňupe kokain, proč vlastně jsou proruský režim. Tady vám můžu číst ty titulky: "Hlubuček a spol. míří do vazby. Bezva finta. Zhatily je odposlechy i kokain v p... tečka... deli. Tajné policejní záběry - expolitik na nich rozdává a šňupe bílý prášek. Koupili to společně. Jak se expolitik může vykroutit z bílého prášku? Vyfakoval dozorčí radu. Kokain mařil plány Redlova gangu, jeho členové se báli jednání Augustina." No, tam si to dávali do nějakého otvoru, tady (Čte z listu.) předpokládám, že to bylo do nosu, údajně tak se to dělá. "Kauza lajny a koks primátorky Brna Vaňkové." Je to vážné a pan Michálek nám vykládá něco, že vlastně on to ví dvacet let. Tak proč jeho europoslankyně Markéta Gregorová, tady je titulek (Ukazuje.): "Vymyslete konečně drogu snů. Nově zvolená europoslankyně za Piráty šňupe ve videu." Kdo tady chtěl liberalizaci drog? Přece Piráti, ne? Tak nevím, proč ten Michálek o tom mluví, a ještě má tu drzost říct, že my tady jsme obstruovali, že jsme si to možná dali. Co to je? Já jsem tady včera nebyl, měli jste mu to vysvětlit, paní předsedkyně. (Poslankyně Schillerová z lavice: Byla mimořádná schůze.) Jo, byla schůze. No, já myslím, že toto je velký průšvih tedy. Co si ti lidé myslí o nás vlastně, že co tady děláme? Tedy samozřejmě, pětikoalice lže. Ale že když tady si to dovolí Vobořil, toto. Kdybych byl premiér, tak ho okamžitě zavolám a řeknu mu: Dej mi seznam, kdo šňupe. Nemáš ho? Tak máš okamžitě padáka. Ruský režim? Tak to jsme rádi, to je super titulek. Takže to může v těch debatách používat, když nás obviňují z těch nesmyslů.

Takže, pane premiére, prosím vás, jediné vysvětlení je, že pokud někteří politici pětikoalice šňupou kokain, tak je to ruský kokain, jinak tomu nerozumím, jak je možné, že to tenhle váš koordinátor říká. Pan Michálek by nám měl vysvětlit a omluvit se za to, když naznačuje, že my tím, že tady se snažíme zabránit, aby pětikoalice neničila naši zemi, tak vlastně naznačuje, že my tady v podstatě... Neuvěřitelná drzost! Přitom jsou to oni, neustále chtějí legalizaci drog, ano? A to my nechceme. Podívejte se, co se děje ve světě, jaké nové drogy přicházejí v Americe a tak dále, úplná katastrofa.

Takže ta Sněmovna, to je naše vizitka a měli bychom se tím zabývat. Jak je vůbec tohle možné? Jak je možné, že teď si lidi budou myslet, že všichni poslanci si dávají kokain? To je totální průšvih. To je poplašná zpráva - ne jak říkala paní předsedkyně, že to, že odrbali důchodce, že to je nějaká zpráva. Toto je poplašná zpráva. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP