(9.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Měnová unie Evropské unie je totiž posledním předstupněm před vznikem nadnárodního evropského superstátu, který by znamenal konec české státní suverenity. My v SPD hájíme české národní zájmy a českou korunu a absolutně je i pro nás v SPD nepřijatelné, aby se Česká republika podílela, spolupodílela na dluzích zadlužených států eurozóny, což samozřejmě je podmínka vstupu České republiky, vstupu jakékoli země do eurozóny, že se pak musíme povinně podílet na sanaci dluhů zadlužených zemí, což je samozřejmě pro nás absolutně nepřijatelné. Takže toto je z mé strany v tuto chvíli všechno. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane předsedo, nějaký návrh programu nemáte? (Nesouhlasné gesto poslance Tomia Okamury.) Pan Andrej Babiš s přednostním právem.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já se omlouvám, ale já se musím vrátit k tomu kokainu - no, nedá se nic dělat. Já jsem dostal teď dopis, dostali to předsedové klubů, kde píše pan Komorous panu Plíškovi, vedoucímu Kanceláře Poslanecké sněmovny: "V návaznosti na jednání vás tímto to informuji, že vedení ochranné služby s pochopením přijalo vaše znepokojení o skutečnosti, že jste nebyl informován o situaci z ledna 2023..." a tak dále. "Po vyhodnocení kamerových záznamů..." - bla, bla, bla, odpovědnost - no, zkrátka říká, že to bylo ad acta a že se nic nestalo.

Tak já nevím, jestli pan Komorous čte noviny, ale pokud tady poslanec Michálek tvrdí, že tak nějak se o tom mluví posledních dvacet let, a ten protidrogový - a já říkám prodrogový - koordinátor Vobořil - a já jsem si to znovu přečetl, to jsem neměl dost času - tak co říká Vobořil: "Možná to je to vysvětlení, že tím, že si to tady poslanci občas dávají do nosu" - nebo zaměstnanci, nevím - "tak je to mimo jiné podpora rusky mluvících a ruských kriminálních organizací." Vy tomu rozumíte? Rusky mluvící a ruský... takže jsou to čistě ruské, nebo proč tam říká rusky mluvící? To by mohl vysvětlit. Nechápu, co potom dělají organizace, jakým způsobem bojují proti, pokud se tady pašuje ruský kokain.

Takže já s tímhle vysvětlením - a klub ANO - zásadně nesouhlasím. Tohle nemůže být odloženo ad acta, pokud tady pan Vobořil tvrdí, že je to běžné. Hezky to řekl - škoda, že jsem to nečetl dřív - pan Dufek, předseda lidoveckého klubu, kde říká: "Takové informace pak vzbuzují dojem, že se tady hromadně sjíždíme. A pak, když se vracíte do svých bydlišť, to se fakt špatně vysvětluje, sdělil pan předseda lidoveckého klubu." No, přesně to tak je. Takže to nemůže skončit takhle, že pan Komorous nám napsal dopis. Já žádám pana Rakušana, aby to nechal celé prošetřit, ať to GIBS prošetří, a to je v totálním rozporu s tím, co říká pan Komorous. On říká - no, tak to bylo jenom takové, že se to stalo, a už to není, a poslanec Michálek říkal, že to tady jede dlouho, Vobořil taky. Tak samozřejmě tenhle dopis je o ničem, jo, toto někdo tady chce zamést pod koberec, jak se to zametlo už před rokem - a měli jsme to vědět. Měli jsme to vědět, protože to je pověst Sněmovny, a pokud to paní předsedkyni nevadí, tak mně to vadí, pokud jsem poslanec. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí s přednostním právem pan ministr spravedlnosti Blažek.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. Já bych rád vysvětlil jedno nedorozumění a tím vlastně navazuji na paní kolegyni Schillerovou a pana kolegu Babiše. Já jsem nikdy nikde neřekl, že současná opozice je zodpovědná za stav výše platů a nevýše platů v oblasti administrativy justice. Já jsem řekl doslova toto - a dal jsem si pozor na to, abych toho neříkal více - že jde o desítky let neřešený problém, což jsem myslel velmi jednoduše: prostě už v devadesátých letech se platové tabulky měly systémově udělat tak, aby byly zvlášť ohodnoceni pracovníci tohoto aparátu, protože do těch tabulek běžných se nevejdou. Za to, že potom někdo udělá nějaký titulek, kde dá Babiše a Blažka, za to já fakt nemohu. A nebylo by pravdivé, kdybych říkal, že to je nějaká věc, za kterou může hnutí ANO. Různé vlády přidávaly, nepřidávaly, ale prostě třicet let jsou ty tabulky špatně, a to neřešily žádné vlády. Tak jsem to myslel a nemá smysl se přít, kdo tam víc přidával, nebo ne, ale nikdy jsem tohle neřekl, a jestli vás můžu poprosit, opravdu, berme ty noviny, titulky přiměřeně - a copak jste si nevšiml, že titulky často vůbec neodpovídají obsahu toho článku potom? Je potřeba přečíst to celé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s přednostním právem vystoupí pan místopředseda Havlíček. Jenom upozorňuji - a teď to platí na poslední tři kolegy, od pana předsedy Okamury přes pana předsedu Babiše i pana ministra - jsme v bloku pořadu schůze a měly by být přednášeny návrhy na změnu pořadí schůze. Chápu, že někteří, kteří vystupují, to pojímají jako alternativní politická vystoupení, která motivují k reakcím, nicméně rád bych všechny poslance a poslankyně upozornil, jsme v bloku pořadu schůze a pokud bych byl přísný, tak jsem vám sbíral slova. Tak prosím, respektujme to a nechme si klasické politické projevy do standardní diskuse. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a já už to ukončím asi k tomu kokainu, ale považoval jsem za správné tady zmínit jednu věc. Mimo jiné tedy také souhlasím s tím, co říkal pan předseda Dufek, já jsem byl fakt z toho šokován. Ale hlavně z toho, že se najednou začínají objevovat informace, že se tady o tom dlouho mluví, že to je něco normálního. Já jsem možná z jiného světa, možná jsem naivní, možná jsem příliš hloupý, ale já jsem tedy fakt nezaregistroval, že by se tady o tom nějak běžně mluvilo někde v kuloárech a že by tady jaksi se tohleto v uvozovkách tiše tolerovalo. A je jedno, jestli se o tom mluví v uvozovkách tedy v klubech zde, anebo takzvaně v klubech někde v okolí, někde v restauracích. Opravdu jsem nic takového netušil.

Ale já jsem včera dal výzvu ministru Rakušanovi - a mně se to zdá logické - aby on reagoval, protože jestliže zde ochranná služba něco zajistila a podle ochranné služby policie to dala do systému, no, tak v tom systému to musel někdo vidět. Viděl to nepochybně policejní prezident, nedomnívám se, že by to neviděl, a nedomnívám se - ale to je už moje domněnka - že by o tom neinformoval pana ministra vnitra. Pokud ho o tom neinformoval, z mého pohledu to není správně, ale já chci vysvětlení od pana ministra. Za prvé, odpověď, jestli o tom věděl. Pakliže o tom věděl, proč on neinformoval vedení Poslanecké sněmovny? Já se domnívám, že snad mám na takovou informaci právo jako člen vedení Sněmovny. A pokud o tom nevěděl, jestli považuje za normální, že se to vedení Poslanecké sněmovny dozví rok a půl poté, navíc z médií? Nic více nechci - aby se k tomu postavil, aby (na) toto odpověděl. Jsou to dvě otázky, myslím si, jasná odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ale bod programu nenavrhujete, pane místopředsedo? (Poslanec Havlíček mimo mikrofon: Prosím?) Bod programu nenavrhujete? (Poslanec Havlíček mimo mikrofon: Už ne, už toho nechám.) Dobrá. Pan poslanec Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych si chtěl na začátek jenom vyjasnit - ale to není předmět toho, proč vystupuji - já si myslím, že přednostní právo nemusí navrhovat bod. My jsme se o tom bavili na politickém grémiu, že pokud přednostní právo požádá o udělení slova, je to i v § 67 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, tak by mu slovo kdykoliv mělo být uděleno. To neznamená, že bychom měli navrhovat bod. Já to teď nechci tady rozmazávat ani zpochybňovat, ale prosím, ještě se na grémiu domluvíme, jestli to tak skutečně je, nebo není. Já si myslím, že jsme se na tom domlouvali a že by to tak mělo být, tak jenom na to upozorňuji.

Předmětem toho, proč jsem se přihlásil do diskuse, je problém s kokainem v Poslanecké sněmovně. I mě to uráží, i celý poslanecký klub hnutí SPD to uráží, že tady někdo říká: To je tady vlastně běžná praxe, to se tady děje dvacet let. Tak vám říkám, že já těch dvacet let tady sedím - téměř dvacet let, a já jsem to nezaznamenal, ani v kuloárech, že by se o tom někdo bavil, že by to tady bylo běžné, že by se mě na to někdo zeptal, i z poslanců, kteří tady dneska už nejsou, kteří tady byli předtím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP