(10.00 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

My jako poslanecký klub hnutí SPD se odmítáme smířit s tím, že se tady bude veřejně psát v tisku, že tady bude někdo říkat, že je to běžná praxe, že prostě to tady funguje možná jako na brněnské radnici, ale my se s tím nikdy nesmíříme. Takže já to říkám tady a řeknu to i na politickém grémiu, že jako poslanecký klub hnutí SPD budeme požadovat prošetření celé této situace. Já si myslím, že z toho musíme vyvodit důsledky, a možná by z toho měla vyvodit důsledky i paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová, protože to jsou přece věci, na které vůbec nemůžeme ani myslet, ani přistoupit, že něco takového se tady děje.

A jestli Piráti, kteří jsou známí tím, že jsou pro legalizaci drog, říkají: Vždyť to tady vlastně je, to je v pohodě, to my s tím nemáme žádný problém, tak my jako SPD s tím jako konzervativní hnutí velký problém máme, a já odmítám chodit před Poslaneckou sněmovnu a vysvětlovat lidem, co se tady děje nebo neděje. Prostě my budeme žádat i policejní orgány, aby tuto věc prošetřily, vyšetřily a pak aby to bylo padni, komu padni. To přece nemůžete myslet vážně - a teď se dívám na vás všechny kolegy - že se s tím smíříme, že to tady prostě je a že novináři budou psát: No, on si tady asi šňupl, proto jeho projev byl takový nebo makový. To je naprosto nepřípustné.

Pane předsedající, já také nebudu navrhovat bod jako přednostní právo, ale považoval jsem za nutné sdělit stanovisko hnutí SPD tady k této kauze, a jak tady, tak i na vládě, tak na paní Pekarové Adamové, na politickém grémiu budu požadovat důkladné prošetření celé tady této věci a vyvození důsledků. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Ono ani ve finále byste ten bod nemohl navrhnout, protože jste nebyl přihlášen do 9.30, kdy je následně možné navrhovat body programu. Na druhé straně na politickém grémiu jsme se shodli, že když už budeme využívat přednostní práva v rámci bodu pořad schůze, že to bude končit návrhem bodu tak, abychom respektovali, v jaké to je sekci, jenom abych to upřesnil.

To bylo zatím poslední přednostní právo v pořadu schůze, které eviduju, a dostáváme se k dalším přihláškám k návrhu na změnu schváleného pořadu. Tím prvním, který vystoupí, je pan poslanec Petr Sadovský.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, tak si shrneme, co se nám tady stalo za posledních pár dnů, co nám koalice předvedla. Včera v přímém přenosu, slovy mého kolegy Huberta Langa, jste porodili mrtvé dítě v podobě parametrických změn důchodového systému, tedy omlouvám se, reformy důchodového systému, jakou svět tady ještě neviděl. Předevčírem stávka, jak říkala paní předsedkyně, stávka soudních úředníků, a já dneska budu mluvit o tom, o čem jsem mluvil minule, a nikdo na to nereflektoval - stav finančních prostředků ve Vězeňské službě.

Já jsem si pro vás připravil i tvrdá čísla, abyste věděli opravdu, o čem mluvíme. Jedná se bezmála o 1,2 miliardy a tyto peníze jsou nezbytné - je to jak na nákup potravin pro osoby ve výkonu trestu, tak pro pokrytí základních potřeb. Chybějící platy příslušníků - chybí 295 milionů. Navýšení tarifních platů o 7 % v 1. a 2. tarifní třídě - 45 milionů. Pro rok 2024 není vůbec v rozpočtu kryto. Navýšení tarifních platů o 770 korun od 1. 1. 2022 - 86 milionů, celkem 442 milionů. Tyto výdaje byly v minulých letech kryty z nároku nespotřebovaných výdajů, které pro rok 2024 nejsou kryty, a podotýkám, že je potřeba toto zahrnout a promítnout i do příštích let.

Jaké to má dopady a jaká jsou opatření? Dopady jsou takové, že jsou vysoké počty odcházejících příslušníků kvůli nedostatečnému platovému ohodnocení. Enormní počet přesčasů, převelování příslušníků do věznic s vysokou neobsazeností, a to až na tři měsíce. Jsou nuceni povolávat frekventanty z nástupních kurzů. Dočasné uzavření bloku E ve věznici Valdice. Připravované zakonzervování Ústavu pro výkon zabezpečovací detence ve věznici Pankrác. Vezmeme si platy civilních zaměstnanců. Chybí 150 milionů, a je to dopad nového nařízení vlády od roku 2010 a 2019, představují každoročně dopad do rozpočtu objemu 16 až 20 milionů, jsou stále nekryté. Důsledky toho jsou zvýšené počty odchodu civilních zaměstnanců, zejména odborného zdravotnického personálu, protože jejich platy opět nereflektují podmínky náročné a nebezpečné práce ve střeženém prostoru. Ostatní platby za provedenou práci. Odměny za práci osob ve vnitřních prostorech 47 milionů. Vezměte si, že od roku 2020 je odměna za práci vězňů pevně navázána na minimální mzdu, a ta se od roku 2020 zvýšila o 4 300. Úměrně k tomu i stanovené odměny, jejich růst ale dosud nebyl v rozpočtu vězeňské služby zohledněn. Dohody mimo pracovní poměr na zajištění zdravotní péče 26 milionů. Celkem to dělá v tomto případě 73 milionů a opět je to potřeba promítnout i do dalších let. Ostatní věcné výdaje, prostředky na potraviny 360 milionů, prostředky na materiál na zajištění bezpečnostních opatření 100 milionů, prostředky na vyplácení náborového příspěvku 50 milionů, celkem to dělá 510 milionů. Přijde vám to úplně v pořádku, že nám chybějí tyto peníze? Vezměte si, že počet neobsazených míst příslušníků ve vězeňské službě minus 720, civilní zaměstnanci minus 207, takže celkem to dělá 927 neobsazených míst.

A nejde jenom o tohle a nejde jenom o personální výdaje. Ministerstvo spravedlnosti v materiálu uvádí, že současné zdroje Vězeňské služby vystačí na nákup potravin pro osoby ve výkonu trestu pouze do letošního června, to znamená do konce příštího měsíce. To znamená, že pokud nezasáhneme, nebo spíš vy nezasáhnete, pane ministře, prostřednictvím pana předsedajícího, hrozí reálné nebezpečí, že nebudeme schopni zajistit ani základní potřeby osob ve výkonu trestu.

Dámy a pánové, opravdu tato situace je velmi vážná a podotýkám, vyžaduje okamžitou reakci. Proto žádám o zařazení tohoto bodu na program dnešního jednání jako první bod a prosím vás opravdu - teď to je, řekl bych, že vězeňství je apolitické - o podporu tohoto řešení problému a pokusit se tuto situaci nějak vyřešit, protože opravdu ta situace je velmi kritická. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane poslanče. Jenom si ujasním, bod se jmenuje Situace ve vězeňství? (Poslanec Sadovský: Finanční.) Finanční situace ve vězeňství.

S přednostním právem nyní vystoupí pan předseda klubu KDU Dufek.

 

Poslanec Aleš Dufek: Jistá reakce na takzvanou kokainovou aféru musí být i ze strany koalice. Za klub KDU-ČSL chci prohlásit - a možná mluvím sám za sebe - že jsem se tady za dva a půl roku s užíváním kokainu nesetkal, nic takového jsem neviděl a nic o tom nevím, a činím toto místopřísežným prohlášením.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To bylo přednostní právo pana předsedy.

Budeme pokračovat v dalších přihláškách k návrhu na změnu schváleného pořadu a další v pořadí vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, vašich pět minut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP