(10.50 hodin)
(pokračuje Michaela Šebelová)

I přes ujištění pana ministra, že malé lékárny nebudou v dostupnosti léků znevýhodněny oproti řetězcům, budeme ale situaci bedlivě sledovat a s regiony komunikovat. Obáváme se totiž, aby případná menší dostupnost léků v menších lékárnách nevedla k tomu, že lidé budou muset pro léky jezdit do větších lékáren, větších měst, a bude se tak dál zhoršovat dostupnost léků na venkově, dalších služeb nebo větší centra. Věřím, že to je i v zájmu pana ministra, a v případě, že by to tak opravdu bylo, že se společně k tomu na podzim vrátíme. Rovný přístup lékáren k lékům nesmí být narušen. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Farhan a připraví se pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Samozřejmě, dohody se mají ctít, takže já jsem tady chtěl říct, že hnutí STAN ctí dohody a nepodpoří malé lékárny, ale dobře.

Na druhou stranu to, co jste tady, paní kolegyně Šebelová, prostřednictvím paní předsedající, řekla, že máte informace, že ministr zdravotnictví nějakým způsobem zajistí pro malé lékárny ty léky, aby se k nim dostaly - proboha, řekněte nám, jak to tedy bude fungovat a jak se tam ty léky dostanou? Máme tady léky s omezenou dostupností. Jako - ti lidi je nedostanou. Pan ministr tady k té novele o léčivech vůbec nevystoupil - v prvním čtení nemluvil, ve druhém čtení nemluvil a ve třetím čtení nemluvil, on ji promlčel (Velký potlesk zleva.), on nereagoval vůbec na dotazy poslanců. On nereaguje vůbec na nic, on jenom mlčí, proboha. Možná mu napsali na ministerstvu nějakou řeč, tu přečetl, ale neřekl k tomu nic.

A co se týká omezených dostupností, víte, jak (to) funguje, paní kolegyně, prostřednictvím paní předsedající? Večer lékárny nahlásí, které léky jsou nedostupné. Ministerstvo říká, že si to můžete zjistit v aplikaci, ano? Víte, kolik lidí, pane ministře, má tu aplikaci? Kdo z vás tu aplikaci má, která bude fungovat od prvního? Podívejte se do ní. Každý se podívejte do mobilu a řekněte mi, jak to tam vypadá? Nikdo z vás to tady nemá. Jak to tedy má fungovat pro staré lidi od prvního? Je to nesmysl. (Potlesk zleva.) A další nesmysl, který tam je - lékárny to nahlásí večer v devět: chybí mi zde jeden lék, a já třeba si budu chtít dojít pro ten nedostupný lék, nebo pan kolega nebo paní kolegyně, ale on už tam dávno nebude, protože tam budu v jedenáct, on tam bude v osm. Je to jenom administrace, je to jenom možná sledování toku, ale není to rozhodně největší propacientská novela, ani na paragrafy to není. Spočtěte si, pane ministře (Předsedající: Čas.), kolik to mělo paragrafů. (Velký potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím o dodržování času. Nyní je na řadě pan poslanec Mašek a připraví se paní poslankyně Maříková. Faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, tak i já bych se chtěl přidat k tomu povídání o distribučním kanálu. Ten tady byl, zafungoval, byl to ten lex Pawlas, a současná vláda ho zrušila. Mimo jiné ale tam bylo jedno precedentní soudní rozhodnutí, které v podstatě potrestalo jednoho z distributorů, který nesplnil své povinnosti, které vyplývaly z tohoto zákona. No nic, ten zákon je pryč.

A tady kolegyně Šebelová, vaším prostřednictvím, vlastně nám vysvětluje, že v rámci vašeho vládního souručenství jste prostě sklonili hlavu jako STAN, byť Honza Kuchařů to navrhl a navrhl to velmi rozumně zase vrátit, protože ten distribuční kanál je opravdu jediná ne zcela funkční, ale alespoň trochu funkční cesta, jak zajistit léky i do malých lékáren. A tady bych zareagoval na to, co Míša Šebelová tady říkala, že jí pan ministr vysvětlil, že v podstatě to půjde sledovat, že SÚKL to bude sledovat a může to i pokutovat. Tak tady si dovolím říct, protože jsem se o to zajímal - se zástupci malých lékáren, mimo jiné 600 podepsalo petici za ten distribuční zákon a za zlepšení těch podmínek - tak v téhle té situaci je to tak, že již dlouhou dobu SÚKL dostává informace od lékárníků o tom, co si objednali, o tom, co mají na skladu, o tom, co vydali, a o tom, co jim chybí. SÚKL měl už dávno toto vyhodnocovat a v případě nějakých nespravedlností eventuálně ty distributory pokutovat. Takže to je takový slib, kterým nezarmoutíš. Tyhlety toky informací již jsou tam léta a nefunguje to vyhodnocování ani pokutování.

Takže my budeme určitě podporovat pozměňovací návrh Honzy Kuchaře, protože to považujeme (Předsedající: Čas.) za správnou cestu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou paní poslankyně Maříková a připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Ctím názor každého jednotlivce, i když se liší od toho mého. Paní poslankyně Šebelová tady de facto řekla, že ona souhlasí s pozměňovacím návrhem svého kolegy Honzy Kuchaře a souhlasí s ním i kolegové ve STANu, ale že sklopili hlavu, protože taková je koaliční dohoda. Ale já bych očekávala, že když má někdo jiný názor, že nám vysvětlí, z jakého důvodu, a ten, kdo by to měl tady vysvětlit, je pan ministr, a já bych ho tímto chtěla poprosit, aby tedy řekl všem ty důvody, proč koalice zatlačila i na hnutí STAN, že nepodpoří pozměňovací návrh svého stranického kolegy. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a jen avizuji, že pan ministr je již přihlášen s přednostním právem, takže jenom musí doběhnout faktické poznámky.

Prosím pana poslance Juchelku a připraví se paní poslankyně Malá. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. No, tak to jsme tady zažili od paní poslankyně Šebelové, vaším prostřednictvím, opravdu vrchol alibismu. Takže hnutí STAN a paní poslankyně bude jezdit po Moravskoslezském kraji, kontrolovat lékárnu od lékárny, bude mapovat, které léky tam jsou a nejsou, a co potom s tou informací udělá? Pravděpodobně brnkne nějakému ministru zdravotnictví a řekne, aby tam ty léky byly dodány? Co to je samozřejmě za nesmysl? A kromě toho tady říká, že porušuje de facto hnutí STAN to, co tady každý poslanec slíbil jako slib poslance, že bude vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí svůj poslanecký mandát, a v tuto chvíli nám říká: My s tím samozřejmě souhlasíme, s tím pozměňovacím návrhem svého kolegy ze svého klubu, ale budeme každý hlasovat jinak, tedy v rozporu se svým vědomím a svědomím. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou paní poslankyně Malá, připraví se paní poslankyně Knechtová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Hezké dopoledne. No, máme to tady znovu. Stála jsem tady minulý nebo předminulý týden, když jsme řešili novelu insolvenčního zákona. Bavili jsme se o tom, že to stojí za prd, že ta novela je k ničemu, odéeska ji nechtěla, ale je to koaliční dohoda. Dneska víme, že předkládaná novela je k ničemu, STAN to nechce, ale je to koaliční dohoda. Máme řešit dětský certifikát, který zakáže práci sexuálních delikventů s dětmi, ale od 1. 1. 2025 ho nebudeme mít zavedený, děti nebudou v bezpečí, protože není koaliční dohoda. Tak to normálně rozpusťte a fakt to nemá do konce volebního období cenu cokoliv dělat. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržování času a nyní je na řadě paní poslankyně Knechtová, připraví se pan poslanec Kasal. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já mám poslední dobu pocit, že my dohlédneme jenom Prahu a Brno, ale uvědomte si, že jsou i města, která mají 9 000 obyvatel a potřebují lékárnu, jsou města, městysy, které mají 1 500 obyvatel a potřebují lékárnu, a je úplně strašné, když i na zdraví, na lidské zdraví se vztahuje nějaká koaliční, pětikoaliční dohoda. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Kasal a připraví se paní poslankyně Pastuchová. Prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl zareagovat také na ctěnou Míšu Šebelovou, vaším prostřednictvím, protože jsme tady slyšeli i tu druhou část, že když to náhodou bude špatně, tak že se udělá koncem roku revize. Ale já mám velkou obavu, že nebude co revidovat, protože jestliže tady dalo 600 lékáren petici, tak kolik z těch lékáren zbude? Ona totiž buďto bude zavřená ta lékárna, anebo se stane součástí řetězce - to, o čem se tady bavíme.

A když jsme tady dlouhodobě kritizovaní, že nenabízíme žádné možnosti a návrhy, tak v rámci projednávání tohoto bodu nebo této novely už na ministerstvu jsem navrhoval, ať se udělá něco podobného, co bylo za covidu, aby ty léky mohli lékaři sledovat přímo ze svých zařízení, napojených na okruh lékáren v 50 kilometrech, a nemuseli bychom tady to řešit. Bylo to řečeno, že to je úžasný nápad, a nikde se to nezobrazilo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP