(10.40 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

Máme tady petici více než 600 lékáren, které říkají panu ministru zdravotnictví a vám všem poslancům, že dojde k likvidaci malých lékáren. Je tady tato vláda a ministr zdravotnictví likvidátor těchto malých lékáren? Proč nerespektují petici 600 malých lékáren, co za tím je? Za tím je 10 miliard minimálně, je tam minimálně 10 miliard léků, kudy a kam tyto léky potečou. Je to velmi jednoduché. Vždycky v první řadě a v poslední řadě půjde jenom o peníze. Důležitost toho zákona je taková, že tady leží od září. Nikoho to nezajímá, bylo to stejné jako u zákona o léčivech.

Já vám jenom, milí kolegové, chci ještě připomenout, chtěl bych tady... vidím, nevidím tady ministry, ale chtěl bych poděkovat vlastně. Distribuční kanál v minulém volebním byl odhlasován a prošel v zákoně, a když si to vezmu, jsem sám zvědav, a jsem zvědav, jestli novináři se budou ptát Pirátů. Já jsem se díval, jak hlasovali pro distribuční kanál v minulém volebním období Piráti. Chtěl bych tady - nemyslel jsem, že se mi to někdy stane - poděkovat panu Michálkovi, který hlasoval pro tento distribuční kanál. Ať se ho zeptají novináři, jak bude hlasovat teď. Chtěl bych poděkovat paní kolegyni Richterové, jak hlasovala, hlasovala v minulém období pro; chtěl bych poděkovat panu vicepremiérovi Bartošovi, hlasoval pro; samozřejmě bych mohl - tady vidím ctěného pana kolegu docenta Svobodu, v minulém období hlasoval pro; nevidím zde pana ministra financí Stanjuru, hlasoval pro, dokonce paní ministryně Černochová - pro, děkuji. Takže já bych chtěl - pana místopředsedu Sněmovny Skopečka nevidím - pro. Takže tenkrát všichni hlasovali napříč, nebo ne všichni, ale většina hlasovala napříč politickým spektrem. Hlasovali lidovci, pan Bartošek, pan Kaňkovský a další byli pro. Nebyli v minulém období likvidátoři malých lékáren.

Já se ptám, vy už nechcete, nebo proč jste tenkrát podporovali malé lékárny? Dojde teď ke změně a nebudete je podporovat? Vy chcete podporovat monopoly, velké řetězce, vy nechcete bojovat za malé, vy nechcete bojovat za lidi? Vy nechcete, aby byly lékárny na malých vesnicích, malých městech? (Potlesk poslanců hnutí ANO.) Děkuji. Já se ptám. Za mnou chodili lidi a říkali, že ten zákon nebo ten pozměňovací návrh nemá smysl. Já jsem jim říkal: Já budu v letošním roce znovu opět proto hlasovat pro, jako jsem hlasoval minule. A oni se jim ptali, jak budeš hlasovat? Já budu hlasovat v tomto případě s ODS nebo s KDU-ČSL, kteří v minulém období to podporovali, a myslím, že to je rozumné.

A proč došlo k změně chování? Je to tím, že se změnili političtí náměstci na Ministerstvu zdravotnictví? Je to tím, že se změnil ministr zdravotnictví, určitě, ale je to strašné nerespektovat něco, co je zajímavé. No, já si myslím, že nemá smysl tady vůbec asi víc k tomu říkat. Určitě by bylo zajímavé, kdyby pan ministr třeba vystoupil a začal obhajovat, proč nechce návrh koaličního poslance? V čem je tak špatný? Proč ho nechce? Co tam je špatně? Mluví se o reexportech, ty jsou tam zakázány. Proč ho vyndal ze zákona o léčivech v minulém roce? Já nevím.

Ale pane ministře, pokud chcete k tomu vůbec vystoupit, tak to vysvětlete poslancům, aby to pochopili, proč v Německu je distribuční kanál, proč ve Francii je distribuční kanál a proč v České republice není distribuční kanál a proč proti němu tak bojujete? Vy jste kvůli - údajně, abych, protože já ty informace samozřejmě nemám - jste měli zasedání i té vaší 10 K, nebo jak tomu říkáte, no, já nevím, kolik vás tam je, je to velká parta, ale údajně jste tam bojoval proti tomu distribučnímu kanálu. Takže ministr zdravotnictví bojuje proti malým lékárnám, proti distribučnímu kanálu, obhajuje tady monopoly, nechce, aby se léky dostaly do malých měst, a to je vizitka vlády Petra Fialy a ministra zdravotnictví za TOP 09. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní se musím omluvit celé ctěné Poslanecké sněmovně, protože skutečně byla rozprava ukončena. A já se jenom zeptám, protože do rozpravy jsou přihlášeni kolegové paní kolegyně Šebelová a pan kolega Kuchař. Pokud by byl zájem o vystoupení, aby to bylo férové, protože tady dostal prostor někdo, kdo ho dostat neměl, tak by musel pan ministr vystoupit na mikrofon, aby otevřel rozpravu. Pokud to tak pan ministr chce udělat, má možnost, abych otevřela rozpravu. Ještě jednou se velmi omlouvám celé ctěné Poslanecké sněmovně. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Hanba by mě fackovala, kdybyste to jednomu poslanci umožnila a já to neumožnil ostatním, takže otvírám znovu debatu. (Potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji,takže máme otevřenou rozpravu, a já tedy mohu... Teď mám dvě faktické poznámky paní poslankyně Adámkové a pak je přihlášena do rozpravy paní poslankyně Šebelová a pan poslanec Kuchař. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane ministře, dámy a pánové, jenom velmi krátce, ani víc času nemám. Musím znovu zopakovat, co už jsem tu jednou říkala pro úplnost, a reagovat tak na svého ctěného kolegu, pana doktora Farhana. Tento návrh zákona neřeší nedostatek léků na našem trhu - musím přiznat, že nějakým způsobem precizuje určitý způsob kontrol léků, které tam už jsou. V žádném případě se nedočkáme tím vyřešení toho, že nemáme léky, není tam jediné slovo o tom, že bychom byli více průrazní nebo měli nějaký způsob, jak s tím pracovat, čili v tomto směru vlastně neřeší nic.

Co se týče toho chráněného distribučního kanálu. S velikým zájmem jsme se skutečně dívali, jak kolegové hlasovali, ale pravděpodobně tempora mutantur et nos mutamur cum illis, jak praví latiníci, takže stalo se něco jiného a uvidíme, jak budete hlasovat. Ale to, že chráněný kanál má velikou podporu malých lékáren, je pravda. Víte to všichni, kdo jste byli na zdravotním výboru, víte velmi dobře, jak to vysvětlovali ti lékárníci. Já tedy nevím, jací lidé za vámi chodí, pravděpodobně pouze z velkých měst, ale my máme opravdu pacienty z celé republiky, oni mají velký problém velmi často ty léky dostat.

Takže bych byla ráda, kdybyste ještě přehodnotili své záměry a třeba ten chráněný distribuční kanál ještě zvážili. Pravděpodobně se tak nestane. To si musíte vyřídit potom sami se sebou, proč jednou ano a jednou ne, ale musím říci, že tento zákon skutečně neřeší nedostatek léků. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a ještě s jednou faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Navážu na paní poslankyni Adámkovou. My opakovaně říkáme jak u tohoto zákona, tak u zákona o léčivech, který vstoupí v platnost, že neřeší podstatu toho problému a nevyřeší nedostatek léků. Rozsoudí nás čas tak, jak to bude. Samozřejmě SPD podporuje malé lékárny, takže podpoříme i pozměňovací návrh pana poslance Kuchaře, i legislativní úpravu, kterou načetl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní se vracíme do rozpravy a slovo má paní poslankyně Šebelová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Vážená paní předsedající, děkuji vám za slovo. Děkuji panu ministrovi za otevření rozpravy. Já tady vystoupím s stanoviskem poslaneckého klubu hnutí Starostové a nezávislí. Ministr zdravotnictví nám představil řešení, které má zajistit dostupnost léků i v malých lékárnách a třeba i v malých obcích. To řešení je postaveno na evidenci toku léků a kontrole, zdali u nedostatkových léků nedochází k upřednostňování některých lékáren. V případě, že dnes schválíme koaliční pozměňovací návrh, tak v případě nedodržení bude možné uložit pokutu až 20 milionů korun, když by nebyly dodávky kráceny rovnoměrně v případě nedostatkového léčiva. Pokud budou mít lékárny nedostatek, mají se dle ministra zdravotnictví obrátit na SÚKL, který by to měl kontrolovat a tvrdě vymáhat. My to tedy budeme sledovat, zda to tak opravdu bude. V dodávkách léků, dle slov pana ministra, a za to mu děkuji, nesmí být nikdo zvýhodněn.

Pro nás, pro Starosty a nezávislé je klíčové, aby i v malých nezávislých lékárnách byly dostupné potřebné léky pro naše občany, aby občané například z menších obcí a měst nemuseli dojíždět daleko nebo (ne)byli nuceni obcházet x lékáren, než lék seženou. I když je nám jasné, že pokud některý lék opravdu není, tak je ten problém všude. Proto jsme byli připraveni podpořit návrh našeho kolegy Honzy Kuchaře na chráněný distribuční kanál. Ctíme ale koaliční dohodu, a proto se u něj zdržíme, při hlasování o tomto pozměňovacím návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP